15:44, 19 Iunie 2017
, PRO TV

Andrian Candu, despre recomandarile Comisiei de la Venetia: "Consens si polarizare - recomandare cu doza subiectiva"


"Consens si polarizare - recomandare cu doza subiectiva", spune presedintele Parlamentului, Andrian Candu dupa ce Comisia de la Ventia a publicat recomandarile privind schimbarea sistemului electoral in Republica Moldova


 

"Aş vrea acum să mă refer însă la un punct dintre aceste recomandări, cel referitor la polarizare şi consens, care, desigur, conţine o latură subiectivă şi este important sa fie analizat inclusiv prin prisma a ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani în Republica Moldova.    

 

Este Republica Moldova polarizată doar în ceea ce priveşte schimbarea sistemului electoral?    Răspunsul este foarte evident negativ, ţara noastră este polarizată în general, pe toate subiectele importante.    

 

Dar în mod special este polarizată atunci când vorbim de geopolitică, inclusiv de parcursul european.  Din păcate! Asta este însă realitatea şi dacă am sta sa punem în practică doar subiectele unde nu există polarizare, nu am mai face nimic.    

 

Polarizare este şi când vorbim de Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală, polarizare a fost şi este pe tema reformei pensiilor, polarizare e şi când vorbim despre alte reforme importante, polarizare a fost şi când am semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană.    

 

Apropo, acum trei ani, când Republica Moldova a făcut cel mai important pas pentru viitorul său – semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, lipsea consensul larg atât în societate, cât şi în Parlament.    

 

48% dintre participanţii la BOP 2014 considerau că acest acord va duce la înrăutăţirea situaţiei sau că nimic nu se va schimba. În acelaşi timp, doar 59 de deputaţi au votat pentru vectorul european al ţării noastre, atunci când a fost ratificat Acordul de Asociere cu UE.", scrie Andrian Candu intr-o postare de pe blogul sau. 

Alte ştiri despre: