15:59, 27 Februarie 2014
, PRO TV

ANALIZA: Crimeea, centrul intereselor strategice ale Rusiei. De ce este Peninsula motiv de disputa intre Kiev si Moscova


Noul punct fierbinte in criza din Ucraina, Peninsula Crimeea reprezinta centrul intereselor strategice ale Rusiei, care si-a asigurat influenta asupra Caucazului si vestului Europei prin Flota Marii Negre si baza militara de la Sevastopol, unde sunt dislocati 10.000 de soldati rusi, noteaza Mediafax.


Republica autonoma in cadrul Ucrainei, peninsula Crimeea este situata in sudul tarii, intre Marea Neagra si Marea Azov, si este separata de Rusia la est prin stramtoarea Kerci.

 

Tarii rusi si elita sovietica obisnuiau sa-si petreaca vacantele pe litoralul din sudul peninsulei, care ramane si in prezent un punct de atractie pentru turisti, iar, in ultima vreme, a trezit interesul investitorilor, relateazaBBC News Online.

 

Anexata de Imperiul rus in 1783, in timpul domniei imparatesei Ecaterina cea Mare, Crimeea a ramas in componenta Rusiei pana in 1954, cand a fost transferata Ucrainei de liderul sovietic Nikita Hrusciov.

 

Etnicii rusi sunt majoritari in Crimeea, in timp ce ucrainenii reprezinta un sfert din populatie, iar tatarii musulmani aproximativ 12 la suta.

 

Aflata mai multe secole sub influenta greaca si romana, Crimeea a devenit in 1443 hanat al tatarilor, iar ulterior a intrat sub protectoratul Imperiului Otoman.

 

Teritoriul a fost centru al ambitiilor imperiale rivale inca din secolul al 19-lea, ceea ce a provocat Razboiul din Crimeea, cand Marea Britanie si Franta au trimis trupe in peninsula, pentru a stopa extinderea influentei Rusiei in Balcani.

 

- Eternul motiv de disputa intre Kiev si Moscova


Avand statut de republica autonoma in cadrul Rusiei dupa Revolutia bolsevica, Crimeea a fost ocupata de nazisti la inceputul anilor 1940. Ulterior, tatarii din Crimeea au fost acuzati de colaborare de Stalin si deportati in masa in Asia Centrala si Siberia, in 1944. Multi dintre ei nu au supravietuit, noteaza BBC Online. Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, tatarii au fost lasati sa revina in Crimeea. Un sfert de milion de tatari s-au intors in peninsula la inceputul anilor '90, intr-un moment in care Ucraina independenta se confrunta cu o rata crescuta a somajului, iar conditiile de viata reprezentau o problema pentru toti cetatenii tarii.

 

Reintoarcerea tatarilor a provocat tensiuni si proteste legate de retrocedarea proprietatilor, tema fiind in continuare un motiv de disensiuni in Crimeea.

 

Pe de alta parte, dupa ce Ucraina si-a declarat independenta, politicienii reprezentand comunitatea rusa din Crimeea au urmarit desprinderea de sub autoritatea Kievului si au consolidat legaturile cu Rusia, printr-o serie de masuri declarate neconstitutionale de autoritatile din capitala.

 

Pentru a pune capat acestor tendinte separatiste, Kievul a prevazut clar in 1996 in Constitutie ca peninsula are statutul de republica autonoma, reafirmand insa ca legislatia din Crimeea trebuie sa fie in conformitate cu cea ucraineana.


Astfel, Crimeea are propriul Parlament si Guvern, care are competente doar in domeniul agriculturii, infrastructurii publice si turismului.

 

Dovada a permanentelor tensiuni intre comunitatile din Crimeea, tatarii au un Parlament propriu, dar neoficial, numit Mejlis, care promoveaza drepturile si interesele etnicilor din regiune.

 

O importanta baza navala, portul Sevastopol gazduieste Flota rusa a Marii Negre din perioada URSS. Dupa prabusirea URSS, Flota a fost divizata intre Rusia si Ucraina.

 

Prezenta Flotei ruse la Sevastopol a reprezentant un permanent motiv de tensiune intre Rusia si Ucraina.Astfel, in 2008, Ucraina, condusa in acel moment de presedintele prooccidental Viktor Iuscenko, a cerut Rusiei sa nu foloseasca Flota rusa de la Marea Neagra in conflictul din Georgia.

 

De asemenea, un alt episod tensionat a fost legat de acordul privind stationarea Flotei la Sevastopol. Kievul si Moscova au semnat un acord care prevedea ca Flota rusa va ramane in portul Sevastopol din Ucraina pana in 2017, dar, dupa alegerea prorusului Viktor Ianukovici la presedintia Ucrainei in 2010, Ucraina a acceptat extinderea acordului cu inca 25 de ani peste termenul stabilit initial, iar in schimb a primit gaz mai ieftin.

 

Ulterior, disputele au vizat dorinta Kievului de a adera la NATO, proiect sustinut de fostul presedinte Viktor Iuscenko, dar abandonat de prorusul Viktor Ianukovici imediat dupa preluarea mandatului de presedinte. De altfel, in 2006 etnicii rusi au iesit in strada pentru a opri pregatirile pentru exercitiile militare navale ale NATO in apropiere de Crimeea.

 

O alta disputa a vizat, la sfarsitul anului 2003, stramtoarea Kerci. Tensiunile s-au amplificat intre Moscova si Kiev dupa ce Rusia a inceput construirea unui dig pornind din peninsula ruseasca Taman pana in apropiere de insula ucraineana Tuzla, din stramtoarea Kerci. Insula Tuzla este considerata de importanta strategica, deoarece permite controlul navigatiei in stramtoarea Kerci, care leaga Marea Neagra de Marea Azov.

 

Dincolo de legaturile etnice si lingvistice, Crimeea are un interes strategic major pentru Rusia. In 2008, prezenta militara rusa la Sevastopol se ridica la 10.000 de militari, potrivit RFI. Aceasta prezenta masiva in Marea Neagra ii permite Rusiei sa-si mentina influenta asupra Ucrainei si Caucazului, dar si asupra vestului Europei, deoarece Moscova are asigurat un acces usor la Mediterana. In plus, Flota rusa este si o adevarata "mana cereasca" pentru ucrainenii din Crimeea, in conditiile in care Marina reprezinta "plamanul" economic, social si cultural al Sevastopolului, ceea ce poate explica si reticentele cetatenilor fata de noua putere de la Kiev.

Alte ştiri despre: parlamentul european, crimeea, rusia,