09:53, 10 Iulie 2018
, PRO TV

Analisti, despre summitul NATO. Trump le-a adeverit europenilor toate temerile


Donald Trump porneste marti un turneu de o saptamana in Europa, care cuprinde participarea la summitul NATO, o vizita in Marea Britanie si o intalnire cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin.
În ceea ce priveşte summitul, liderii europeni se tem de un nou fiasco, precum cel de la summitul G7, mai ales că în jurul mesei se vor regăsi unele dintre personajele de acolo.

 

Înainte de plecare, Trump le-a adeverit europenilor toate temerile, criticând din nou pe Twitter ţările NATO care nu-şi respectă angajamentele financiare.

 

Vor să-i apărăm de Rusia, dar ei plătesc miliarde Rusiei şi totuşi noi suntem idioţii care plătesc toată povestea”, a scris Trump.

 

Donald Trump nu ratează nicio ocazie să spună că Statele Unite suportă cheltuielile pentru apărarea Europei, în timp ce Europa are un excendent de 150 de miliarde de dolari, în relaţiile comerciale cu ţara sa. În aceste condiţii, summitul NATO care începe miercuri la Bruxelles riscă să fie un dezastru de imagine pentru Alianţă.

 

Au mai fost multe perioade dificile în relaţiile transatlantice şi înainte. Dar parcă niciodată neînţelegerile nu au fost aşa de puternice. E vorba de stil, e vorba de diferenţe de politică, dar şi despre incertitudini legate de ce se întâmplă pe scena internaţională: ascensiunea Chinei, reafirmarea Rusiei, terorismul”, a explicat Ian Lesser, vicepreşedinte German Marshall Fund.

 

Cred că mulţi se aşteaptă la ceva asemănător cu ceea ce am văzut în iunie, când s-a dus prima oară la G7 şi s-a întâlnit cu cei mai apropiaţi parteneri. I-a criticat după ce a plecat de acolo, apoi s-a dus şi i-a făcut ochi dulci preşedintelui Kim Jong-un”, a transmis James Goldgeier, analist Council on Foreign Relations.

 

Cel mai aşteptat moment al turneului lui Trump în Europa nu e neapărat summitul NATO, nici vizita în Marea Britanie, ci întâlnirea cu Vladimir Putin, din 16 iulie, de la Helsinki.

 

Adevărata întrebare este dacă Donald Trump îi va face multe concesii lui Vladimir Putin, fără să obţină mare lucru în schimb”, a transmis James Goldgeier, analist Council on Foreign Relations.

 

Pentru că asta spun analiştii că a făcut Donald Trump la întâlnirea cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

Alte ştiri despre: