15:41, 3 Decembrie 2018
, PRO TV

Amendamentul „ascuns”. Cum au schimbat democratii Codul Electoral pentru a putea organiza referendumul din 24 februarie - VIDEO/Ziarul de Garda


La 24 februarie 2019, in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, la initiativa Partidului Democrat va avea loc si un referendum republican consultativ cu privire la micsorarea numarului de deputati. Pentru ca in 2014 a existat o incercare fara succes de a organiza un referendum in aceeasi zi cu alegerile parlamentare, democratii au fost nevoiti sa modifice legislatia astfel incat initiativa lor sa fie posibila. Aceasta modificare a trecut insa a fi observata de deputatii din opozitie sau de cetateni, scrie ZdG.md.


 

Plahotniuc anunţă un referendum

La 13 noiembrie curent, Vladimir Plahotniuc a anunţat de la tribuna Partidului Democrat despre implementarea unei reforme politice pentru optimizarea Parlamentului. În acest scop, liderul democrat a anunţat organizarea unui referendum în vederea micşorării numărului de deputaţi de la 101 la 51, dar şi cu privire la asigurarea controlului cetăţenilor asupra activităţii democraţilor.

 

„Am decis să pregătim o iniţiativă de organizare şi petrecere a unui referendum concomitent cu petrecerea alegerilor parlamentare din februarie 2019 şi suntem siguri că ea ne va ajuta să luăm decizii în Parlamentul următor, unde, desigur, PD va fi prezent, făcând reforma politică pe care am promis-o”, a menţionat Plahotniuc.

 

În scurt timp, pe 27 noiembrie curent, Plahotniuc a anunţat din nou de la tribuna PDM că modificările necesare pentru organizarea referendumului au fost deja operate.

 

„Am discutat despre organizarea acestui referendum. În acest sens, zilele trecute fiind efectuate modificările legislative necesare pentru a putea organiza referendumul în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare”, a spus liderul PDM.

 

La 30 noiembrie, în Parlament a fost dezbătut un proiect de hotărâre cu privire la organizarea referendumului pe 24 februarie. Pentru că în 2014 a existat o iniţiativă similară, care însă nu a fost pusă în practică pentru că Curtea Constituţională a declarat că referendumul nu poate fi organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, iniţiativa democraţilor a trezit nedumerirea unor deputaţi. Întrebat ce modificări au fost operate pentru ca de această dată referendumul să poată avea loc în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, democratul Sergiu Sîrbu a precizat că modificările a fost operate încă pe 8 noiembrie curent.

 

Într-o luare de cuvânt de la tribuna Parlamentului, deputatul liberal-democrat Tudor Deliu a declarat că modificările au fost făcute „pe ascuns, prin tertipuri josnice, nedemne de nişte legiuitori”.

„Mă adresez tuturor celor din coaliţia de guvernare: este corect să băgaţi la Comisia protecţie socială, sănătate şi familie, amendamentul privind modificarea Codului Electoral ce permite organizarea referendumului în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare? Dacă consideraţi că este o modificare pertinentă, acceptată de deputaţi şi ovaţionată de popor, de ce o ticsiţi pe undeva unde nimănui nu i-ar trece prin cap să o caute, ca să se informeze corect? Are oare această comisie competenţele necesare să devină responsabilă pentru o astfel de schimbare?”, a declarat Tudor Deliu.

 

Cum a fost modificat Codul Electoral?

La 8 noiembrie curent Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative. Acest proiect viza mai multe modificări şi completări la Legea taxei de stat, Legea cu privire la bonurile patrimoniale, Legea ocrotirii sănătăţii etc.

 

Una dintre aceste modificări viza şi Codul Electoral şi se referea la articolul 13 – „Restricţii ale dreptului de a fi ales”. Ulterior, după aprobarea proiectului în primă lectură, democratul Sergiu Sîrbu a venit cu un amendament, care prevedea modificarea articolului 156 din Codul Electoral – „Restricţiile privind desfăşurarea referendumului republican”.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ZDG.MD

Alte ştiri despre: