10:33, 14 Martie 2016
, PRO TV

Alexandru Tanase: Toate hotararile Curtilor Constitutionale din lume au valente politice


Hotararile tuturor curtilor constitutionale din lume au valente politice, iar Parlamentul Republicii Moldova este unica autoritate imputernicita sa efectueze modificari in Constitutia tarii, a declarat presedintele Curtii Constitutionale a Moldovei, Alexandru Tanase, in cadrul unui interviu pentru IPN.


 
Astfel, CCM se adreseaza in mod special criticilor care sustin ca decizia Curtii din 4 martie 2016 privind alegerea sefului statului are valente politice, iar CCM si-a adjudecat atributiile Parlamentului privind modificarea Constitutiei.   

 

„Toate hotararile tuturor curtilor constitutionale din lume au valente politice. Atat timp cat o curte constitutionala poate modifica sau anula o lege care, de fapt, este o expresie a vointei politice, orice decizie a sa are valente politice. Decizia Curtii Constitutionale din 4 martie 2016 este criticata de acel cerc ingust de persoane care critica toate deciziile Curtii, indiferent care ar fi ele. Din reactiile pe care le-am vazut, este evident ca majoritatea au judecat aceasta hotarare exclusiv din perspectiva propriilor interese sau a preferintelor politice. Or, ratiunile si atitudinile politice se deosebesc de hotararile Curtii Constitutionale prin faptul ca primele nu au nevoie de argumente legale”, a precizat Alexandru Tanase.   

 

Presedintele Curtii Constitutionale sustine ca Parlamentul este cel care poate modifica Constitutia, iar atributiile CCM tin de verificarea constitutionalitatii legilor adoptate de Parlament. 

 

„Fara nicio indoiala ca Parlamentul este cel care poate modifica Constitutia. Mai nou, dupa 2010, Curtea Constitutionala a decis ca, in anumite conditii, modificarea Constitutiei poate avea loc si prin referendum. Curtea Constitutionala nu are asemenea competente, de altfel nici nu vad cum ar face acest lucru. In acelasi timp, Curtea Constitutionala este unica autoritate abilitata de Constitutie sa verifice constitutionalitatea legilor adoptate de Parlament, inclusiv a legilor de modificare a Constitutiei”, a comunicat presedintele CCM.

 

Prin decizia din 4 martie, Curtea Constitutionala a Moldovei a declarat neconstitutionala modificarea Constitutiei acum 16 ani in ceea ce priveste modalitatea de alegere a presedintelui tarii cu votul a 3/5 din numarul deputatilor alesi in Parlament. Motivul consta in faptul ca CCM a avizat proiectul care prevede alegerea sefului statului cu majoritatea deputatilor alesi (51 de voturi din 101), iar deputatii au modificat substantial acest proiect, fara ca modificarea respectiva sa fie avizata de CCM.

Alte ştiri despre: