19:26, 11 Martie 2016
, PRO TV

Alegerile prezidentiale - pana la 19 iunie. Concluzia Asociatiei Promo-Lex dupa ce a consultat Codul Electoral


Alegerile prezidentiale ar trebui sa aiba loc pana la 19 iunie. La aceasta concluzie a ajuns Asociatia Promo-Lex, care sustine ca a consultat Codul Electoral. Specialistii Promo-Lex au calculat ca scrutinele prezidentiale de pana acum au avut loc in 60 de zile, de la expirarea mandatului.


 

Pavel POSTICA, COORDONATOR DE PROIECT: “Alegerile ar trebuie sa fie pana pe 19 iunie...”

 

Explicatia Promo-Lex e simpla – acest lucru este prevazut de Codul Electoral.

 

Pavel POSTICA, COORDONATOR DE PROIECT: “prevede ca cel mult trei luni de la expirarea mandatului...”

 

Specialistii au calculat ca in medie alegerile prezidentiale prin vot direct au fost desfasurate in 60 de zile, de la expirarea mandatului. Cea mai lunga perioada  a fost in 1996, cand tara noastra a ramas fara presedinte mai bine de patru luni, atunci insa legislatia a permis acest lucru, sustin cei de la Promo-Lex.

 

Astfel, deputatii vor fi obligati sau sa modifice Codul Electoral sau sa anunte data unui nou scrutin. Totusi nu inainte de a numi o noua comisie electorala, intrucat de aproape o luna actualei componente CEC i-a expirat mandatul. Seful statului a fost ales de popor pana in anul 2000, atunci cand Parlamentul a modificat Constitutia, iar din acel moment presedintele a fost ales de Parlament. Acum o saptamana, Curtea Constitutionala a anulat acel proiect de lege si a decis ca presedintele tarii va fi ales din noi in mod direct de popor.

Alte ştiri despre: