19:21, 24 Septembrie 2017
, Stirile Pro Tv

Alegeri in Germania, rezultate exit-poll. Partidul Angelei Merkel castiga alegerile, dar extremistii obtin un scor-soc


Germanii au fost chemati duminica la vot pentru a alege componenta viitorului Parlament.


 

UPDATE 22:00

 Potrivit presei din Germania, prezenţa la vot a fost de peste 70%. Estimările privind mandatele sunt următoarele:

CDU/CSU - 218

Social-Democraţii - 138

Stânga - 60

Verzii - 60

Democraţii-Liberi - 68

Extremiştii AfD - 87

 

UPDATE 20:21

 Angela Merkel a declarat, după aflarea rezultatului, că spera să obţină un scor mai mare, însă a promis că va asculta doleanţele celor care au votat partidul extremist AfD.

”CDU spera să obţină un rezultat mai mult, dar nu trebuie să uităm, uitându-ne la sarcina extraordinară pe care am avut-o, că am reuşit să ne atingem obiectivul: suntem cel mai puternic partid. Avem suficiente mandate pentru a forma un nou Guvern şi îl vom forma. Am văzut că aceste alegeri au adus în Parlament AfD. Vom face o analiză atentă şi vrem să recâştigăm votanţii care au ales AfD, să aflăm ce îi nemulţumeşte şi ce îi îngrijorează.
Trebuie să muncim acum pentru o ţară liberă si corectă. Asta înseamnă că trebuie să unim toate ţările din UE şi să luptăm împotriva imigraţiei ilegale. Este un subiect care îi îngrijorează pe oameni la fel de mult ca prosperitatea. Cu toate acestea, avem un mandat pentru a ne asuma responsabilitatea şi ne-o vom asuma acum, alături de partenerii noştri”, a declarat Angela Merkel.
UPDATE 19:52
  Angela Merkel este obligată acum să formeze o coaliţie pentru a guverna ţara, iar acest lucru ar putea dura luni. Totul, după ce a scăzut de la 41,% în 2013, până la 32% în prezent.


Social-Democraţii, care au obţinut un scor dezastruos, 20%, au anunţat că vor merge în opoziţie şi nu vor să se alieze cu partidul Angelei Merkel, CDU.
Cea mai la îndemână opţiune pentru CDU este să se alieze cu două partide mai mici, Verzii, care au 9,5%, şi liberalii de la Partidul Democrat Liber, care au 10,5%.

UPDATE 19:24

Rezultat şoc însă pentru partidul anti-imigraţie, de extremă dreapta, AfD, care a obţinut 13% din voturi.

 

Aproximativ 61,5 milioane de germani sunt chemaţi la urne duminică, pentru a-şi alege cel de-al 19-lea Parlament, potrivit datelor Guvernului de la Berlin. Sondajele o creditează pe Angela Merkel, actual cancelar, drept favorită pentru un al patrulea mandat la putere.

 

Secţiile de vot se deschid la ora locală 8 (9 ora României) şi se închid la 18 (19 la noi), iar la scurt timp după aceea Das Erste şi ZDF vor anunţa exit-polluri. Rezultatele finale ar putea veni marţi.

 

Germania are un sistem de vot mixt, direct şi proporţional, în care alegătorii primesc două buletine : unul direct pentru candidatul din circumscripţia sa şi al doilea pentru partid. Al doilea vot stabileşte distribuţia fotoliilor în Parlament.

 

De exemplu, numele lui Merkel nu apare pe buletinul pentru votul national, dar apare pe cel pentru circumscripţia sa, districtul Stralsund/Ruegen. Ea candidează acolo ca reprezentant al formaţiunii creştin-democrate CDU, după ce a câştigat de şapte ori în district, de la reunificarea Germaniei, în 1990.

 

Partidele care nu reuşesc să obţină mai mult de 5% din voturi la nivel national sau nu obţin cel puţin trei mandate prin vot direct sunt excluse din Parlament. Proporţiile celorlalte formaţiuni sunt recalculate în consecinţă.

 

Sondajele preconizează toate o victorie confortabilă a liderei conservatoare Angela Merkel, aflată la putere din 2005, în pofida faptului că partidul ei a scăzut, în ultima linie dreaptă, în faţa ascensiunii extremelor.

Săptămâna aceasta, tabăra sa, creştin-democrată, era creditată cu 36%, cu mult înaintea social-democraţilor lui Martin Schulz (22%), a cărui campanie pe tema justiţiei sociale nu mobilizează într-o ţară în care aproape toată lumea are un loc de muncă.

 

Dacă sondajele se vor confirma, conservatorii germani vor fi aproape de nivelul la care au fost înfrânţi în 1998 (35,1%) şi vor fi nevoiţi să-şi caute unul sau doi aliaţi. Un lucru care va păta succesul lui Merkel. Şi care îi va complica sarcina de a forma o coaliţie majoritară în viitoarele săptămâni.

 

Noul Bundestag, Camera inferioară a Parlamentului, se anunţă divizat, în el urmând să intre cel puţin şase partide, un lucru care s-a întâmplat ultima oară în 1990, astfel că următorul Guvern va avea nevoie, probabil, de cel puţin 47% sau 48% din voturi pentru o majoritate stabilă.

Alte ştiri despre: