17:10, 13 Februarie 2018
, PRO TV

Ajuns pe aeroportul din Varsovia, Saakasvili le-a spus jurnalistilor ca expulzarea sa a fost o "rapire ilegala" initiata de autoritatile ucrainene si ca el nu va cere azil politic in Polonia - VIDEO


Aterizat aseara pe aeroportul din Varsovia, fostul presedinte al Georgiei, Mihail Saakasvili a declarat jurnalistilor ca expulzarea sa a fost o “rapire ilegala” initiata de autoritatile ucrainene. Iar astazi, intr-o conferinta de presa, politicianul a spus ca nu va cere azil politic in Polonia si ca vrea sa-si redobandeasca cetatenia ucraineana.


 

Mihail SAAKASVILI, POLITICIAN:In Polonia am fost intampinat foarte bine. Ucraina a procedat ilegal, a fost o rapire.”

 

 Aterizat pe aeroportul din capitala Poloniei, Mihail Saakasvili a fost luat la intrebari de catre jurnalisti. Suparat pe autoritatile de la Kiev, politicianul a spus ca va face tot posibilul ca sa se intoarca legal in Ucraina si sa-si duca pana la capat lupta impotriva puterii de acolo.

 

Mihail SAAKASVILI, POLITICIAN: ”Iubesc Polonia, dar lupta mea este in Ucraina si Georgia. Ma voi lupta pana la sfarsit.”

 

 Dupa ce a mai tras o gura de aer, Saakasvili a organizat o conferinta de presa. El s-a aratat nedumerit de faptul ca autoritatile de la Kiev l-au lasat sa plece din tara, desi il acuza de lovitura de stat.

 

Mihail SAAKASVILI, POLITICIAN:Daca am incalcat legea, trebuie sa apar in fata unei instante din Ucraina. De ce eu sunt aici? De ce nu sunt judecat?”

 

 Politicianul a declarat ca intentioneaza sa se intoarca in Ucraina si chiar sa-si redobandeasca cetatenia ucraineana, retrasa de presedintele Petro Porosenko in vara anului trecut. Intre timp, in presa au aparut imagini noi din timpul retinerii politicianului. Camerele de supraveghere au surprins momentul in care mai multi mascati intra in restaurant. Doi dintre apropiatii sai au incercat sa-i opreasca, insa sunt pusi la pamant. Agentii alearga prin tot localul pana dau de Saakasvili. Politia de frontiera din Ucraina sustine ca a actionat perfect legal.

 

Oleg SLOBODIAN, PURTATOR DE CUVANT AL SERVICIULUI FRONTIEREI DE STAT, UCRAINA:Mihail Saakasvili se afla ilegal pe teritoriul Ucrainei. Prin urmare, conform procedurilor legale, a fost trimis in tara din care venise.”

 

 Imediat ce au aflat despre deportarea lui Saakasvili, sustinatorii politicianului s-au adunat in fata Administratiei Prezidentiale de la Kiev. Acestia s-au imbrancit cu politistii.

 

”L-au retinut fara niciun motiv si l-au dat afara din tara. Porosenko falsifica semnaturi, judecatorii sunt corupti. Cum putem trai intr-o astfel de tara? Nicio persoana nu este protejata in aceasta tara!”

 

 Intre timp, Georgia a anuntat ca va trimite o solicitare Poloniei pentru extradarea fostului presedinte. La inceputul acestui an, un tribunal din Tbilisi l-a condamnat pe Saakasvili la trei ani de inchisoare, pentru abuz de putere.

 

Din 2014, politicianul s-a aflat in Ucraina, unde dupa o perioada de colaborare cu administratia Porosenko a intrat in opozitie. In vara anului trecut politicianul a ramas fara cetatenia ucraineana, iar in luna decembrie a fost retinut, insa ulterior eliberat, fiind acuzat ca incerca sa preia puterea. Mihail Saakasvili l-a acuzat pe Petro Porosenko de tot ce i s-a intamplat in Ucraina. Deocamdata, liderul de la Kiev nu a venit cu o reactie oficiala la extradarea politicianului in Polonia.

Alte ştiri despre: