08:53, 12 Octombrie 2017
, PRO TV

Agentii israelieni sustin ca firma de securitate informatica Kaspersky ar fi spionat guvernul american


Intamplarea a avut loc in anul 2015, iar elementele descoperite in interiorul Kaspersky Lab au furnizat dovezi solide pentru a interzice companiei rusesti să furnizeze servicii guvernului american, potrivit unui raport, notează The Guardian.


 

 

Kaspersky neagă vehement orice implicare în presupusul hacking-ul sponsorizat de către statul rus. “Kaspersky Lab nu a fost implicat şi nu posedă nicio informaţie despre situaţia în cauză”, a declarat compania pentru The Guardian.

 

“Kaspersky Lab nu a ajutat nici un guvern din lume cu eforturile sale de spionaj ci, spre deosebire de rapoartele eronate, software-ul Kaspersky Lab nu conţine nici o capacitate nedeclarată, cum ar fi backdoors, deoarece ar fi ilegală şi nu este o practică etică.”

 

“De asemenea, este important de remarcat faptul că Kaspersky Lab detectează tot felul de ameninţări.Compania urmăreşte peste 100 de actori şi operaţiuni avansate care ar putea deveni ameninţări reale. În cei 20 de ani de activitate, Kaspersky Lab s-a concentrat asupra protejării oamenilor şi a organizaţiilor împotriva  acestor ameninţări cibernetice”, adaugă oficialul companiei, citează The Guardian.

 

În acest sistem de contraspionaj este foarte complicat să se aprecieze valoarea nominală a pagubelor. În plus, comunitatea israeliană de securitate a avut o relaţie tensionată de mai mult timp cu Kaspersky Lab.

 

Descoperirea demasării israeliene a operaţiunii companiei Kaspersky a avut loc în aceeaşi perioadă în care Kaspersky a recunoscut public că a fost vizată de un “actor de stat”.Kaspersky a declarat că malware-ul folosit în atac a fost derivat din virusul Stuxnet.

 

Tensiunile dintre Kaspersky Lab şi Israelul vine pe fondul dezvoltării tehnologiei Stuxnet, o piersă specializată în malware care a fost creată de către SUA şi Israel, cu scopul de-a afecta industria nucleară a Iranului

 

La acea vreme, cercetătorii Kaspersky au dezvăluit că zeci de maşini, care operau în  reţelele sale,  că au fost infectate de spyware-ul Duqu 2.0, care părea că încearcă să acceseze cercetarea şi informaţiile clasificate şi pe care personalul Kaspersky l-a descris atunci ca fiind cu o “generaţie înainte”.

 

Deşi nu există nici o dovadă concreta până  în prezent, Kaspersky a suspectat că Israelul se află în spatele atacului, întrucât acelaşi malware a fost folosit pentru a viza negocierile P5 + 1, privind programului nuclear iranian. Cercetătorii de la Kaspersky au susţinut, de asemenea, că programele de lucru al celor care au folosit Duqu au sugerat că s-ar fi putut localiza atât în Israel, cât şi în proximitatea sa.

 

Kaspersky a declarat: ″În privinţa afirmaţiilor neconfirmate că această situaţie se referă la Duqu2, un atac cyber-sofisticat, despre care Kaspersky Lab nu a fost singura ţintă, suntem convinşi că am identificat şi eliminat toate infectările care au avut loc în timpul incidentului. Mai mult, Kaspersky Lab a raportat public atacul, iar compania a oferit asistenţă organizaţiilor afectate sau interesate pentru a ajuta la atenuarea acestei ameninţări ”.

 

În 2015, oficialii administraţiei Obama au declarat jurnaliştilor că Israelul a spionat negocierile în domeniul nuclear şi a folosit materiale în încercarea de-a face lobby în cadrul Congresul SUA în 2015 pentru a deraia afacerea.

 

Sursa: The Guardian

Alte ştiri despre: