11:02, 11 Februarie 2018
, PRO TV

Adunarea de constituire a unui nou grup de initiativa pentru organizarea referendumului legislativ de abrogare a sistemului electoral mixt - VIDEO


Punct si de la capat. Membrii ONG-urilor care vor un referendum pentru anularea sistemului mixt au constituit astazi un alt grup de initiativa. Ei spun ca la sfarsitul saptamnii viitoare vor merge din nou la CEC, dupa ce in ianuarie au fost respinsi. Initiatorii plebiscitului sunt sustinuti de comunisti, membrii partidului lui Renato Usatii si Platforma DA. Liberal-democratii au spus ca ii vor ajuta doar sa adune semanturi, iar PAS saluta ideea fara a participa.


”Ce ati semnat? Acus citesc si va spun. Nu am citit, dar eu stiu. Suntem impotriva votului mixt.”

 

Sute de oamenii s-au adunat astazi la Filarmonica Nationala. Toti au venit sa semneze pentru constituirea unui nou grup de initiativa, care isi propune sa adune cele 200 de mii de semnaturi necesare pentru organizarea referendumului de anulare a votului mixt. 

 

Valeriu PASA, SECRETARUL GRUPULUI DE INITIATIVA: ”791 de persoane s-au inscris in grupul de initativa ca vor sa colecteze semnaturi. Norma este de 300 de persoane am indeplinit mai mult.”

 

”Spunem nu mixtului.”

 

”Sor doarme si vede care e locul lui in parlament. Iata care este mixtul lor.”

 

Desi mai sunt doua saptamani pana la 1 martie, unii si-au prins in piept martisoare.

 

”Este un simbol al  acestei campanii.”

 

La intrunirea de astazi au participat si deputati comunisti.

 

Elena BOTNARENCO, DEPUTAT PCRM: “Este o intiativa civica pe care au sustinut-o mai multe partide politice Partidul Nostru, Renato Usatii, Platforma DA, PLDM si Partidul Casa Noastra Moldova.” 

 

 Platforma DA si Partidul lui Renato Usatii au anuntat ca vot colecta semnaturi, PLDM sustine ca doar cativa membri se vor implica, iar cei de la PAS spuneau anterior ca saluta actiunea, fara a participa.  

 

Elena GRITCO, CONSILIER MUNICIPAL BALTI, PARTIDUL NOSTRU: “Partidul sutine intiativa de desfasurare a refendumului privind anularea votului mixt. Activ vom participa in lucrul comun pentru a colecta sute de mii de semnaturi.”

 

 Alexandru SLUSARI, VICEPRESEDINTE PLATFORMA DEMNITATE SI ADEVAR: ”Suntem impotriva votului mixt binomul Plahotniuc-Dodon. Azi la sedinta de constituie au fost 350 de simpatizati ai platoformei Da care vor lupta pentru colectarea semnaturilor. Vom sprijini cu toate mijloacele posibile.”

 

 Viorel CIBOTARU, LIDER PLDM: “Va fi sufiecient sa sustinem intiativile personale ale membriloe PLDM care au si-au dorit sa fie in aceasta echipa de colectori.”

 

 Anterior, democratii spuneau ca sunt bani aruncati in vant. 

 

Valeriu PASA, SECRETARUL GRUPULUI DE INITIATIVA: ”Noi nu modificam nimic, dar revenim la cel proportional. ”

 

 Daca reusesc sa adune semnaturile, atunci plebiscitul ar urma sa aiba loc in luna septembrie 2018, adica cel tarziu cu 60 de zile inainte de alegerile parlamentare.

 

Alexandru SLUSARI, VICEPRESEDINTE PLATFORMA DEMNITATE SI ADEVAR: ”Toate calcule arat ca daca nu va fi pus obstacol de le CEC este timp sufiecent de a aduna semnaturi si sa fie anuntat referendum.”

 

 Acum o luna, Comisia Electorala Centrala a respins cererea de inregistrare a grupului de initiativa. CEC si-a motivat decizia prin faptul ca a depistat mai multe erori si abateri in setul de documente prezentat. Sistemul electoral a fost modificat in luna iulie anul trecut. Proiectul a fost votat de deputatii democrati, socialistii si cei din Grupul Parlamentar Popular European.

 

La sistemul de vot mixt s-a ajuns dupa ce, la inceputul anului trecut, Vlad Plahotniuc a propus trecerea la votul uninominal, iar ulterior Igor Dodon a venit cu ideea sistemului mixt, pe care democratii au acceptat-o fara probleme.

 

 

 

 

 

Alte ştiri despre: