09:53, 29 Octombrie 2013
, Adevarul.md

Adevarul: Cine este Vlad Plahotniuc? Un extraterestru sau Abramovici de Moldova


Milionar controversat, raider, proprietar de banci, mogul de presa, oligarh, papusar sunt doar cateva dintre etichetele acordate lui Vlad Plahotniuc in ultimii ani, scrie Adevarul.md.


 

Se zice ca ar fi unul dintre cei mai bogati oameni din Republica Moldova, iar despre averea lui circula multe legende, inclusiv ca aceasta s-ar situa intre 300 de milioane si un miliard de dolari. O estimare in stilul Forbes nu a fost insa efectuata niciodata.

 

Primul milion

 

Din datele deschise aflam ca la mijlocul anilor 90 ai secolului trecut a intrat in afacerile cu exportul de vinuri in Rusia. „Primii bani (pe atunci seriosi) i-am castigat colectand cu o echipa de baieti struguri, prelucrandu-i si apoi exportand vinul in Federatia Rusa“, sustine politicianul intr-un interviu pentru revista „Vip Magazin“. In CV-ul de pe site-ul Parlamentului, fostul deputat mentioneaza doar ca in anii 1993-1998 a avut „diverse activitati in domeniul marketing si publicitate“. Potrivit unor surse neoficiale, ar fi fost implicat si in servicii de turism, care se rezumau la trimiterea fetelor din Republica Moldova sa lucreze peste hotare in calitate de dansatoare.

 

Aceleasi surse spun ca in anii 1998-2001 ar fi fost „coordonator“ al firmelor ce se ocupau cu distributia si comercializarea tigarilor de la intreprinderea Tutun-CTC, pe atunci una dintre cele mai profitabile afaceri. O confirmare a legaturilor cu „businessul“ cu tigari este si faptul ca ulterior directorii pe finante si economie de la Tutun-CTC au migrat in aceleasi functii la Petrom Moldova si apoi la Victoriabank.

 

„Primii bani (pe atunci seriosi) i-am castigat colectand cu o echipa de baieti struguri, prelucrandu-i si apoi exportand vinul in Federatia Rusa“, sustine Vlad Plahotniuc

 

Anul 2001 poate fi considerat unul de cotitura pentru Plahotniuc. El ajunge directorul general al Petrom Moldova, subsidiara din tara noastra a celei mai mari companii romanesti. A stat la carma acestei companii aproape noua ani, transformand-o in unul dintre liderii pietii. Nu si fara beneficii pentru el. In decembrie 2003, prin intermediul firmei Victoria Invest Ltd, Vlad Plahotniuc obtine controlul asupra 35% din actiunile Petrom Moldova, pe care le va vinde la finele anului 2008 contra sumei de 24 de milioane de euro.

 

Partener cu Topa si Voronin

 

In anii 2004-2007 devine partener neoficial cu Viorel si Victor Topa, cu ajutorul carora preia controlul asupra mai multor businss-uri precum Victoriabank, postul Prime TV, dar si dezvolta afaceri in domeniul hotelier, aviatie, imobiliare, asigurari etc. Totodata, are afaceri si cu Oleg Voronin, feciorul presedintelui tarii de atunci.

 

In primavara anului 2008, ajunsese deja sa fie poreclit in cercurile politice si de afaceri „Abramovici de Moldova“, iar dupa demisia lui Vasile Tarlev a fost la un pas de a ajunge premier.

 

„Candidatura lui Plahotniuc a fost examinata nu doar pentru ca era in relatii foarte bune cu presedintele Vladimir Voronin, dar si pentru calitatile deosebite de manager si, nu in ultimul rand, pentru ca este bogat si, respectiv, nu ar putea fi corupt“, titra, in aprilie 2008, ziarul „Moldavskie Vedomosti“.

 

Acelasi ziar publica la inceputul anului 2009 si prima fotografie cu Plahotniuc. 

 

Articolul integral pe Adevarul.md

Alte ştiri despre: vlad plahotniuc, milionar, afaceri,