22:20, 4 Martie 2016
, PRO TV

A. Tanase: "Nu voi candida la presedintie". E obligatoriu pentru un candidat la functia de presedinte ca sa aiba ultimii zece ani locuiti in R. Moldova? Ce spune presedintele CC


Alexandru Tanase nu va candida la functia de sef al statului. Asta a declarat chiar dansul in cadrul emisiunii In PROfunzime, desi acum cateva zile liderul PN, Renato Usatii, spunea ca presedintele Curtii Constitutionale va fi ales presedinte de catre Parlament.


 

E obligatoriu pentru un candidat la functia de presedinte ca sa aiba ultimii zece ani locuiti in R. Moldova? Presedintele CC spus ca in opinia sa este eligibila de a candida la functia de presedinte persoana care a locuit zece ani pe teritoriul R. Moldova, indiferent de care perioada este vorba. Alexandru Tanase si-a motivat spusele printr-o interpretare rationala a normei constitutionale.

 

Alineatul 2 al articolului 78 din Constitutia RM prevede:

(2) Poate fi ales Preşedinte al Republicii Moldova cetăţeanul cu drept de vot care are 40 de ani împliniţi, a locuit sau locuieşte permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puţin de 10 ani şi posedă limba de stat.

Alte ştiri despre: