20:32, 4 Decembrie 2017
, PRO TV

40 de militari ai Armatei Nationale vor pleca in Kosovo pentru a se alatura misiunii KFOR. Acesti au marsaluit si au primit drapelul de lupta de la Pavel Filip - VIDEO


40 militarii ai Armatei Nationale vor pleca maine in Kosova pentru a se alatura misiunii KFOR. Astazi acestia au fost petrecuti de premierul Pavel Filip si Ministrul al Apararii. Mandatul contingentului va dura sase luni. Astazi cele mai mari emotii au avut rudele militarilor.


 

Cei 40 de militari gata de misiune au cantat imnul tarii, au marsaluit si au primit drapelul de lupta de la premierul Pavel Filip.

 

Familia Zavatin a fost plina de emotii, pentru ca i-a mai ramas ore numarate pana la despartire. De doi ani de cand s-au casatorit, este pentru prima data cand cei vor fi separati atat de mult.

 

“Emotiile sunt de nedescris, totusi aceasta e prima deplasare, o sa tinem legatura pe internet si pe telefon si schimb de poze avem facute.” 

 

Igor ZAVATIN, PLUTONIER:  “Asta e viata de militar prin deplasari, am pregatit sotia i-am explicat care va fi lucrul meu acolo si nu are de ce sa-si faca griji”.

 

 Cei 40 de militari din Armata Nationala, vor participa la misiunea de pacificare din  Kosova pe o perioada de 6 luni. Fiecare din ei a fost selectat pe spranceana in baza unor rapoarte inaintate de comandati, a fost evaluat si au trecut printr-un sir de pregatiri speciale.

 

Ruslan VARIVANOV, COMANDANT KFOR-8: “Militarii nostri sunt pregatiti foarte bine, misiunele din Kosova sunt patrulari, diminari, paza bazei si paza obiectilor istorice sub egida Unescu.”

 

 Multi dintre ei spun ca li se impliniste un vis pentru ca prima data merg intr-o misiune.

 

Sorin MUNTEAN: “Este o mandrie a fi ofiter eu am ales aceasta profesie. Pare dificil limbajul, noi cunoastem limba engleza dar persoanele cunosc albaneza si va fi greu de vorbit.”

 

 Mihai JOSAN, LOCOTENENT MAJOR: “Am optat pentru acesta functie am scris raport si am fost acceptat. Emotii nu sunt doar despartirea de casa, sotia, parintii.” 

 

 Nicolae TENVSCHI, LOCOTENENT MAJOR: “Sunt convins ca voi face fata si este mai mult niste emotii de curioziatate, ard de nerabdare, noi vom desfasura elemente de control al multimii vom exexuta servicii la Punctul de control si patrulare.”  

 

 Unul dintre militarii mai experimentati este Oleg Forta. De 22 ani munceste in armata, timp in care a participat la mai multe misiuni peste hotare.

 

Oleg FORTA, PLUTONIER: “Sunt la fuctia de de instructor sanitar  in plutonul de geniu si stau la straja partenerilor de arme. Stim ca acolo a fost un conflict armat dar acum e liniste suntem cu misiune de pacificare”.

 

 Militarii au fost petrecuti de Premierul  Pavel Filip, Ministrul Aparii si Ambasadorul Italiei in Republica Moldova.

 

Eugen STURZA, MINISTRUL APARARII: “Trebuie sa intrenam un numar mai mare de militari in aceste misiuni inclusiv.” 

 

 Militarii vor primi cate 50 de euro pentru fiecare zi a misiunii. Acesta este cel de al 8-lea contingent care pleaca in Kosovo. Militarii vor face parte din Forta Multinationala de Mentinere a Pacii K-FOR. Acestia vor decola de pe aeroportul Chisinau  pe 5 decembrie.

Alte ştiri despre: