20:49, 6 Decembrie 2017
, PRO TV

4 din 10 moldoveni spun ca 2017 a fost mai greu decat anul trecut, iar problemele raman a fi - saracia, preturile ridicate si somajul - VIDEO


4 din 10 moldoveni spun ca 2017 a fost mai greu decat anul trecut. Potrivit sondajului realizat de Asociatia Sociologilor si Demografilor, problemele invocate de respondenti raman a fi - saracia, preturile ridicate si somajul. Ca de fiecare data, respondentii spun ca devina ar fi politicienii, care se gandesc doar la buzunarul lor.


 

Fiecare al patrulea respondent a spus ca 2017 a fost un an complicat, iar pentru 20 la suta a fost destul de bine. Nu au simtit nicio schimbare, adica lucrurile ar fi ramas la fel pentru 40 la suta din respondenti.  

 

Cum a fost anul 2017 faţă de 2016?

 Mai greu – 37,4%

Mai uşor – 17,5%

La fel – 42,8%

Nu ştiu – 2,4%

 

Problemele principale raman a fi saracia, preturile ridicate, somajul, emigrarea, instabilitatea politica si coruptia. De toate relele, 65 la suta din respondenti i-au acuzat pe politicienii de la guvernare. Mai putin de 20 de procente cred ca problema este, totusi, in mentalitatea moldovenilor.

 

Sunteţi de acord ca ridicarea vârstei de pensionare va însemna şi ridicarea pensiei?

Nu - 85%

Da – 8,8%

Nu ştiu – 6,2%

 

Pe de alta parte, 85 la suta din respondenti sunt nemultumiti de cresterea varstei de pensionare si doar aproape 9 procente sunt de acord cu reforma. 6 la suta nu stiu.

 

Dacă duminica următoare ar avea loc un referendum pentru aderarea în Uniunea Europeană sau cea Euro-Asiatică, pentru ce aţi vota?

Uniunea Europeană – 36,1%

Uniunea Euro-Asiatică – 42,2

%Niciuna – 9,0%

Nu aş participa – 3,8%

Nu ştiu – 8,9%

 

O treime din cei chestionati vor integrarea in Uniunea Europeana, iar 40 la suta din moldoveni vad viitorul tarii in Uniunea Euro-Asiatica. 

 

Nicu BODEAN, DIRECTORUL CENTRULUI ANALIZA POLITICA:Vedem o usoara scadere comparatie cu anul trecut la aderarea in UE si o crestere usoara a aderarii la U-Euroasiatica.”

 

 Doar 20 la suta din respondentii opteaza ca tara noastra sa adere la NATO. Datele au fost colectate de Asociatia Sociologilor si Demografilor din Moldova in perioada 20 noiembrie si 2 decembrie, pe un esantion de 1180 de persoane, iar marja de eroare este de 3 procente. Studiul a fost finantat din banii organizatiei, potrivit autorilor.

Alte ştiri despre: