20:44, 8 August 2018
, PRO TV

Rata dobanzii pentru credite este in scadere. Trendul se datoareaza faptului ca bancile au la dispozitie sume uriase care vor sa-i puna in circulatie, spun expertii economici - VIDEO


Rata dobanzii pentru credite este in scadere. Trendul se datoareaza faptului ca bancile au la dispozitie sume uriase care vor sa-i puna in circulatie, spun expertii economici. Asa ca piata abunda in oferte avantajoase.


 

Bancile isi varsa surplusul de bani in credite cu dobanzi mai mici. Asta pentru ca  stau pe un exces de lichidati de miliarde de lei, sustin expertii economici. 

 

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: Bancile au colectat peste 60 miliarde de lei.  Acest surplus de bani care sunt in banci nu lucreaza este ca o piatra care sta deasupra lor. Bancile depun eforturi ca sa dea acesti bani in economie. Mai bine sa-i dai la dobanda  mai micuta, decat sa-l tii la tine fara lucru.”

 

 Un alt factor tine rata inflantiei.

 

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: “Aprecierea puternica a valutei ne va permite sa avem o rata a inflatiei mai mica de 5%."   

 

Prin micsorarea ratei dobanzii de creditare, bancile vor sa atraga cat mai multi clienti.

 

Veaceslav IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: Bancile nu mai crediteaza firmele, dar oamenii. Persoanele fizice sunt cei mai bun clienti. Este bun de plata, achita la vreme.” 

 

Datele BNM  arata ca in trimestrul doi al acestui an, cele mai multe credite au fost acordate persoanelor fizice aproape 30 la suta, fiind urmate de creditele comertului 27 la suta. Prin urmare, bancile abunda in oferte pentru credite imobiliare si de consum. 

 

Bogdan PLESUVESCU, PRESEDINTE BANCA:Am extins perioada de creditare maxima pentru pentru achizitionarea unui imobil de la 20 la 25 de ani. Asta inseamna pentru client o rata mult mai mica pentru creditele care trebuie sa le achite lunar.”

 

Daca doriti de exemplu sa mergeti intr-o vacanta sau aveti niste planuri si nu va ajung bani, bancile va ofera sume mari fara sa fie necesar sa justificati utilizarea acestora. 

 

Natalia SELEVESTRU, DIRECTOR, DIRECTIA NON-CARD BANCA200 de mii de lei pentru cinci ani. Nu solicitam garantii materiale. Rata dobanzii pe care o propunem este foarte structurata.”

 

Potrivit unui raport al Bancii Nationale in trimestrul doi al acestui an au fost acordate cu aproape 17 la suta mai multe credite noi decat in aceeasi perioada a anului trecut. 

Alte ştiri despre: