13:54, 6 Decembrie 2017
, PRO TV

Vladimir Tismaneanu: Panteonul onoarei - In memoria Regelui Mihai


Aduc aici un omagiu celui care a aparat, in conditii de maxima vitregie, verticalitatea morala si curajul civic. Regele Mihai a fost simbolul continuitatii constitutionale a statului roman. Viata nu a fost deloc blanda cu acest om atat de bland, scrie Vladimir Tismaneanu pe blogul sau.


 

A avut un admirabil curaj in cateva situaţii extrem de dificile: arestarea dictatorului Ion Antonescu (cu trupele germane aflate in Bucureşti) si greva regală declanşată ca protest impotriva abuzurilor neruşinate ale PCdR, la porunca directă a lui Stalin. A reprezentat o efigie a unei speranţe care refuza să sucombe timpurilor de mizerie sufletească şi materială numite “construirea socialismului in România”.

 

Mai presus de orice, era un mare si consecvent iubitor al dreptătii. Detesta opresiunea, injustitia, şovinismul, orice formă de exclusivism. A fost constrâns să abdice prin diktatul agentilor lui Stalin din România. Aşa-zisa abdicare din decembrie 1947 a fost de fapt o lovitură de stat, un act criminal, ilegitim si ilegal. Urmasii celor care l-au inlăturat pe Rege si au distrus democraţia din România vor vărsa acum lacrimi de crocodil. Le spunem direct şi fără echivoc: Sunteţi nişte răi si niste fameni, lăsaţi-l in pacea plecării către veşnicie, nu va imbulziţi lângă catafalc…

 

L-am intâlnit de mai multe ori, am purtat discutii despre tulburata istorie a Europei de Est in veacul XX. Era calm, nu simteai nici cea mai mică urmă de ranchiuna, de resentiment. Asemeni Reginei Ana, era convins că reconcilierea trebuie să se bazeze pe căinţă, nu pe răzbunare. Mă inclin cu imens respect si spun: Să se odihneasca in pace, o binemerită!


Articol transmis la postul de radio Europa Libera

Alte ştiri despre: