09:02, 24 Octombrie 2011
, Vitalie Cojocari

Vitalie Cojocari: Spasiba, gaspadin Baghirov!


Cred ca ar trebui sa-i multumim lui Baghirov. Nu inteleg de ce toata lumea il numeste “mrazi”, nenorocit, porc si toate alea. Este tare nepoliticos. Oare de ce ma mir? Doar suntem moldoveni, adica ospitalieri pana cand musafirul ne iese pe usa. Cum a plecat, gata, incepem sa-l hulim. in cazul lui gaspadin Baghirov am fost mai mult decat ospitalieri, pur si simplu ne-a placut atat de mult tipul, incat nu l-am mai lasat sa plece. Asa ca “l-am omenit”. Stiti cum facem de obicei: “dar de ce pleci? Mai stai. Nu se poate sa ne parasesti atat de repede. Mai ramai la noi, o zi, o saptamana!” S-au suparat rusii. Cica, l-am inchis? Poti oare numi inchisoare o camera in care ai de toate: camasi curate si bine calcate, fierbator electric, ziare, mancare de cea mai buna calitate, telefon cu acces la internet si camera ? Halal inchisoare!


-

Când au vazut în ce conditii a stat “la puscarie” Baghirov, toti studentii din Chisinau au începuta sa-si publice statusuri pe facebook, odnoklassniki si messenger: “Eu am organizat revoltele din PMAN”; “Eu am furat declaratia de independenta în original a Republicii Moldova”. Totul în ideea ca procuratura “îi va gazdui” pe degeaba si pe ei. Iar cum zvonurile au picioare rapide, acestea au ajuns imediat si la boschetarii din Piata Centrala. Ce credeti ca au facut? S-au adunat în fata Ministerului de Interne, adica vizavi, si si-au agatat pancarte de gât cu slogane de genul: “Stau în spatele revoltelor de pe 7 aprilie!”; “Eu am pus steagul României pe Presedintie!”. Acum îl asteapta pe ministrul de interne ca sa se autodenunte. Se vorbeste ca pâna si actorul Grâu, caruia primarul Chirtoaca i-a pus o bere, îl asteapta pe ministrul Roibu. Asteapta si vocifereaza cu glasul care le-a facut pe domnitele naive, astazi fumeiuste obeze, sa tresalte: “Cât Baghirov e plecat/Si o celula de lux s-a eliberat/Va rugam, nu va cersim:/Undeva de putem sa ne adapostim.”

 

-

Asadar, ziceam ca ar trebui sa-l multumim pe musafirul Baghirov. De ce nu? Caci în loc sa ne insulte ca si compatriotul sau celebru, genial si… nesimtit, scriitorul Puskin, care a spus cu aroganta: “Ce moldovence-am cunoscut/Frumoase, dar atât de proaste!“; “Aici e moldovenime si greata!“, bloggerul ne-a aratat spre defectele sistemului nostru judiciar. Ne-a facut un bine. Da, noi le stiam si pâna la acest vântura-lume de blogger, dar evadarea lui le-a facut dintr-o data foarte actuale. Cati bani primeste un granicer, un paznic în puscarie, un politist, un vames? Baghirov a spus, platiti-le salarii decente daca vreti sa nu va fuga arestatii, sa nu ia mita functionarii. Spasiba si pentru asta. Daca vreti, escapada gaspadinului Baghirov arata ca tarisoara asta, Moldovioara, este un fel de pamflet pe un blog. E mare treaba ca cetatenii, moldovenii, nu se supara când e clar ca cineva, în special politicienii si afaceristii care îi sustin, fac misto de ei. Si fac. Uitati-va cum au stiut sa gestioneze cazul Baghirov. Parca urmarim un film cu prosti. Un prost este închis pentru ca alti prosti îl banuiesc de niste prostii. Vin însa niste prosti mai mari si îl elibereaza. Dar prostul de blogger nu sta mult în arest la domiciliu si fuge din tara, iar prostii de la granita îl lasa sa treaca precum oaia prin strunga. Evident, în schimbul unui cascaval pe masura. De ce nu râdeti?

 

SURSA: Blogul lui Vitalie Cojocari

Alte ştiri despre: eduard baghirov, Vitalie Cojocari, Vitalie Cojocari,