11:23, 29 Ianuarie 2012
, Vitalia Pavlicenco

Vitalia Pavlicenco: Referendumul ”Aliantei ”Concordia”


Partidele nu au fost pregatite sa guverneze in coalitie


 

De cand se afla la putere, componente ale Aliantei pentru Integrarea Europeana nu fac altceva decât sa destabilizeze societatea. Întelegem, nu este deloc usor sa conduci un stat dupa 10 (chiar 14) ani de guvernari antireformatoare, antidemocratice si antiromânesti. Totusi, daca îti propui si daca promiti sa faci altceva decât au facut comunistii, esti obligat sa îti respecti promisiunile electorale, iar, dupa venirea la Putere, – sa pui mâna pe Platformele din campanie si sa vezi, într-o coalitie, ce poti si ce nu poti face. Si sa informezi sistematic si complet opinia publica.

 

Oare când s-au avântat la putere fortele politice, intrate în Parlament, nu au stiut ce dificultati le asteapta – alegerea Presedintelui, reforma justitiei, decriminalizarea, demafiotizarea si democratizarea societatii?

 

Urmarim de aproape trei ani un spectacol dezgustator, ce ne împiedica sa mergem spre obiectivul european. De ce se întîmpla asa? Pentru ca cei veniti la putere sunt incapabili nu doar sa dialogheze, sa convina asupra unor întelegeri ferme, sa identifice prioritatile, dar si sa simta pericolul unor asemenea comportamente pentru propriile forte politice si pentru societate. Pentru ca, având în vedere procesul de nereducere a coruptiei, protejate de Putere, partidele parlamentare, aflate în permanenta stare preelectorala, cred ca vor cumpara din nou voturile oamenilor, adusi la sapa de lemn. Societatea noastra e grav bolnava, nimeni nu o lecuieste, fortele politice practica populismul ca si comunistii, care se pregatesc, voiosi, de alegeri anticipate.

 

Sechelele trecutului si fariseismul prezentului


Referendumul este necesar. Noi am ramas cu aceasta povara a nedefinitivarii reformei constitutionale din anul 2000. În atâtea emisiuni am spus ca este necesar ca Alianta sa pregateasca, în plan legislativ, o modificare care sa evite pe viitor impasuri ca si cele din ultimii trei ani. De ce acum, totusi, o parte din societatea pretins civila, ca si pretinsii ”nostri” analisti politici, care le-au cântat ditirambi împaratului rosu, apoi – celui verde -, sunt azi contra referendumului? Sau, o alta întrebare – liderul PLDM a venit, într-adevar, sincer în Alianta cu ideea referendumului, pe care luni seara o apara avan la o televiziune, sau joaca la doua capete si se bucura ca a nascut un copil mort? 

 

Ne întrebam: acesti ”analisti politici”, care tulbura acum mintile oamenilor, servesc interesul majoritatii populatiei românesti, servesc interesul cuiva pe care noi nu-l stim sau interesul propriului buzunar, care nu mai pare suplinit, de vreo doua luni, din conturile grase?

 

PLDM joaca la doua capete


Este clara lupta PLDM care nu vrea, în ruptul capului, sa voteze candidatul Aliantei, profitând de lipsa de voturi necesare. Aceasta pare a fi cauza ca se anunta, pe de o parte, referendumul, dar, imediat, apar eforturi ce îl contracareaza, înca neasezat în formula… Acesta pare a fi adevarul. De la bun început liderul PLDM a jucat la doua capete si a dat peste cap toata situatia politica din Moldova, transformata într-o ”Alianta ”Concordia”, pe care, iata, comunistii, Rosca si ”analistii” vor sa o rastoarne definitiv, lovind-o de problema referendumului.

 

PLDM acum e în alianta cu PL si PD sau în alianta cu PPCD, PCRM si echipa ”analistilor politici” de curte verde? (Nu ma refer la toti, ci doar la cei care sunt contra referendumului.)

 

În loc AIE sa îl puna la duba pe Voronin pentru ce a furat clanul sau zece ani la rând, unii dintre guvernanti l-au protejat, crezând ca poate fi de folos într-un anume moment. Este de neiertat ca ”Aliansul” nu i-a scos imunitatea parlamentara liderului comunist, care ar fi fost, pentru deturmarile de fonduri publici, spalari de bani si bagarea întregii Moldove în buzunar, pe banca acuzatilor. Alaturi de tâlhari ordinari.

 

Pentru ca, altminteri, el se simte ca un hot în lege, chiar daca a distrus toate domeniile vietii social-economice din Republica Moldova. Manus manum lavat – nu?

 

Republica Moldova ramâne captiva luptei oligarhilor, unii – fiind total fara scrupule. Oligarhi îsi transforma gruparile în vârf de lance al unor partide imorale, care pun în capul mesei capatuirea în continuare, nu legea, de aceea nici nu-i trag la raspundere pe cei ce au furat si mai fura statul, necrezând în el. Nimeni nu vrea si nu poate face ordine, pentru ca toti sunt la fel.

 

Voronin îsi lauda ”oponentii”


Cred ca cei deveniti de vreo doi ani ”mari” analisti politici (anterior – colaborationisti cu regimuri antidemocratice), înteleg bine – fie ei andrievskisti, demidetkisti, cibotari, padurari, barbi rosii sau tarani, butnari, negri ori bogati, prieteni cu diferite toape (sirul, fiti de acord, e deconspirat în mod ”superb”!) – ce înseamna sa ajunsi sa fie laudat de tatucul bolsevic? (Vladimir Voronin: “Eu am fost surprins de atitudinea civica pe care o au analistii de dreapta: Negru, Bogatu, Andrievschii, Golea, Barbarosie, Botan. La asa o confruntare cu decizia Aliantei eu nu m-am asteptat. Le multumesc. Daca si dupa asta, AIE nu va renunta la ideea referendumului, atunci nu mai stiu”.) Nu înteleg oare cei ”laudati” ca, a fi azi pe aceeasi pozitie cu PCRM si PPCD, e ceva monstruos si netezeste calea pentru revenirea acestora? De ce, se face acest joc al Rusiei? Pe bani sau pentru ca si ”analistii” sunt rassantajabili?

 

Oare înscrierea, în aceasta grupare, si a deputatului Godea, ce ar însemna? Ca fiecare se gândeste doar la imaginea sa, dincolo de impactul pozitiei pentru societate? Dupa ce PLDM a facut colectari de semnaturi pentru doua referendumuri, uitate imediat dupa intrarea la guvernare, sa creada acum Godea ca mai poate amagi o data lumea si sa-si salte formatiune fara identitate sau care si-a axat obiectivul doar pe razbunare?

 

Televiziuni întregi, venind, se pare, tot de prin zone verzi, s-au pus în serviciul antireferendumului. Adica, alaturi de liderul comunist, care spune ca, ”si liberal-democratul Vlad Filat vrea sa se dea la o parte de referendum”. Adica, ne sugereaza ca ceea ce am spus mai sus, e corect – cineva este fariseu si îsi va debarca partenerii de Alianta.

 

E pe fata un scenariu rusesc


Nu ne paraseste sentimentul unui scenariu rusesc de aruncare de la guvernare a democratilor, cu mâna unora dintre acestia. Este o repetare a situatiei din 1999, cu ADR. Nimic nou. Si democratii, conform unui plan si unor cârdasii monstruoase, puse la cale de forte antiromânesti, dar instrumentate de lideri santajabili, sunt în pragul de a dezamagi crunt populatia în guvernari liberale si proeuropene, carora apoi li se potrivesc precizarile ”pretins” sau ”fals”.  Ceea ce desfasoara azi în strada Rosca, Plugaru si promit sa desfasoare Tkaciuk si Voronin e parte din acelasi scenariu. Ca sa revina la guvernare Stânga, adica PCRM – prin alianta cu PD sau PLDM. Credem ca cine va face asta, va arunca populatia noastra în depresie totala.

 

PLDM-ul acum scade, unii chiar cred ca aruncarea ideiii referendumului este un colac de salvare pentru ei pâna îsi mai revin. Da, referendumul e grav întârziat, dar, odata lansat, acum o renuntare la el ar avea un impact foarte negativ asupra populatiei cu viziuni necomuniste.

 

Iar ca sa nu fie ales un comunist Presedinte, sindrom care îl urmareste, probabil, pe ex-votantii lui Voronin a doua oara ca sef de stat, acum – prin 51 de voturi valabile, trebuie sa munceasca toate partidele din AIE. Prezenta la referendum va fi un test al Aliantei, asa cum a fost cel din 5 septembrie, dupa care oamenii i-au mai iertat. Nu stiu daca îi vor ierte si acum.

 

Trebuie sa se munceasca


Aud mereu ”remarca” precum ca ”nu exista alta forta în locul lor”. Ba exista, pur si simplu, nu exista conditii democratice pentru functionarea partidelor extraparlamentare, iar presa e cumparata de cei din Parlament. Prezenta mai multor forte politice în Legislativ decât patru ar crea un câmp de manevra mai larg pentru compromisuri fara comunisti.

 

Noi am spus din prima zi, dupa anuntarea întelegerii privind referendumul, ca, în pofida tuturor capcanelor, trebuiee definitivat si votat conceptul de republica parlamentara autentica, prin alegerea sefului statului în Parlament, cu o majoritate simpla, cu anularea unor atributii ale sale. Am avut practica nefasta a Presedintilor, care au compromis alegerea prin vot direct. Unica solutie este referendumul constitutional si salvarea AIE, daca mai vrea sa fie credibila, este sa munceasca pentru asta. Noi pledam si pentru alegeri partiale în circumscriptii uninominale. Diferiti lideri de opinie au propus deja mecanisme pentru evitarea revenirii, într-o forma sau alta, a comunistilor la putere. AIE trebuie sa plece urechea, în special Filat, daca vrea sa faca ce spune, si nu ne amageste. Ca de minciuni si fatarnicii ne-am saturat.

 

SURSA: Blogul Vitaliei Pavlicenco

Alte ştiri despre: