12:02, 9 Februarie 2012
, Vitalia Pavlicenco

Vitalia Pavlicenco: Nici mie nu-mi place Ghimpu, dar nici chiar asa…


Mai intii sa spun de ce nu-mi place Ghimpu. Nu e vorba de lucruri personale, ca sunt aici mai multe. Am fost cu Ghimpu intr-un partid, in PFD, am fost, anterior, in PD-ul condus de Gh.Ghimpu, care s-a unit cu Congresul Intelectualitatii, transformat in Congresul Democrat Unit, apoi – in PFD, condus de Valeriu Matei. Nu-mi place ca nu a iesit Ghimpu deschis impotriva comunistilor, asa cum am facut-o eu toti anii, uneori chiar fiind singura in Parlamentul 2005-2009, cind Ghimpu s-a tot ascuns dupa spatele lui Chirtoaca, aparind dupa alegeri deja in prim-plan.


(În imagine – fotoliul cuplului Filat-Dodon) 


Nu-mi place Ghimpu pentru caracterul sau, pentru atmosfera si isteria pe care o face împotriva PNL, pentru ca nu a stiut si nu-l intereseaza unitatea fortelor nationale, pentru egoismul inimaginabil pe care îl manifesta, crezînd mereu ca va suci mîinile PNL si ne va scoate de pe arena politica. Nu-mi place pentru ca acum nu-l mai intereseaza obiectivul Unirii, la care a renuntat (dar la care va reveni, la sigur, cînd va fi debarcat de ”parteneri”), dar îl intereseaza, în schimb, îmbogatirea propriului partid pentru a-l mentine la putere. Nu ne place Ghimpu deoarece ne spune mereu ca PNL trebuie sa se dizolve si sa nu participe la alegeri. Aceasta în timp ce – si în Parlament, si în Consiliul Municipal Chisinau – par sa lipseasca exact, credem noi, penelistii, voturile PNL, cînd o cooperare cu noi ar fi putut aduce o plusvaloare faliei politice nationale. Suntem suparati si pentru ca Ghimpu – desi noi am adresat o scrisoare PL – nu cere Ministerului Justitiei sa nu interpreteze Constitutia, ci sa înregistreze noul Statut al PNL, în care este fixat obiectivul Unirii cu România (speram ca nu se si bucura pentru asta, ca sa nu spunem ca e si complice, poate, la un asemenea abuz antiromânesc). Nu-l deranjeaza pe Ghimpu Partidul Regiunilor lui Formuzal, înregistrat fara probleme etc. Ne oprim aici, desi am avea înca multe de spus.


În pofida tuturor acestor fapte triste, pe care timpul le va pune la loc, eu nu cred ca trebuie facut Ghimpu vinovat de nealegerea Presedintelui R.Moldova. Nu cred ca individul antiromân Dodon, care a umplut strazile cu simbolurile moldoveniste/antironânesti trebuie sa ne dicteze cine sa fie Presedinte si sa ne vorbeasca de pe micile ecrane ca un Lenin rozovior.


L-am urmarit ieri cu repulsie pe Dodon, care ne spunea cu o privire a la Beria (mutra îi seamana cu satrapul) ca PD si PLDM sunt ostaticii lui Ghimpu. Noi nu suntem naivi sa nu vedem cum se spala creierii populatiei prin manipularile de la unele televiziuni, prin care e fortat PL-ul sa voteze o greceanîi, un talmac sau alti cîrpaci rosii, mascati prin calificative gen ”neutri”, ”apartinici”, ”apolitici”. 


În primul rînd, notiunea corecta ar fi ”un candidat nepolitic”, desi ”neafiliat” nu poate fi nimeni si nici ”nepolitic”, pentru ca voteaza, sensul fiind doar ca nu e membru al vreunui partid.


În acest sens, nu vad de ce, pentru un om politic normal, nu ar fi buna pentru Presedinte candidatura lui Vasile Nedelciuc, propusa de PL. Ar fi bune si candidaturile lui Alexandru Mosanu, Valeriu Matei, Ion Sturza, Vladimir Besleaga, colonelul combatant Anatol Caraman, oameni care stiu ce spun si nu sunt ”jmecheri” ca unii cosmopoliti alimentati de bani occidentali cree le spala sentimentele nationale, gen Nantoi.


Personalitatile nationale amintite aici ”nu sunt bune” pentru ca de ei nu are nevoie Kremlinul – asta e. Toata lupta care se da acum e pentru a pune un Presedinte care sa raspunda comandamentelor cercurilor imperiale de la Moscova, sa nu fie român sau proromân, sa faca ce i se va spune, sa nu capete aura si, carecumva, sa îi creasca ratingul mai mult decît cel pe care îl are, de exemplu, Filat. Filat nu vrea povestea Lucinschi-Sturza, cînd aparuse frica lui Piotr Kirilovici ca Ion Sturza va deveni lider national. Iar Filat e produsul lui Lucinschi.


Acest Filat, care, la Televiziunea publica, era asistat, într-o emisiune, de Nedelciuc (mie nu mi-a placut ipostaza în care l-am vazut pe Vasile), dupa care îi respinge candidatura. De ce? Pentru ca Vasile e cu sapte capete mai sus decît Filat si daca Nedelciuc ar fi Presedinte, Filat nu l-ar putea controla, manipula, nu i-ar dicta, plus ca, lui Filat, i-ar scadea ratingul în doua saptamâni si nu va mai fi ”number one”, ci, „ot silî, 11”.


Acum sa revenim la Ghimpu. Stiu ca sta acum arogant si evervat. Arogant – ca asa e el, nu –i ajung educatie, noblete, generozitate, experienta interumana, toleranta, cultura de a nu fi orgolius si cu nasul pe sus. Enervat – pe buna dreptate – pentru ca, dupa ce a renuntat la functia de speaker, e tot el, cica, vinovat pentru ca nu vrea sa voteze candidatura cuplului Filat-Dodon. Ca acesta e adevarul. Da, Ghimpu crede ca acum ”totul depinde de el”. O stiu asta si cercurile de la Kremlin, o stie Filat, o stie Dodon. Toti astia, plus instrumentele lor mediatice, acum îl victimizeaza pe Ghimpu. Si el e în capcana. Pe de o parte, vrea sa ramîna în Parlament, ca nu se stie ce aduc anticipatele. Pe de alta parte, nu poate vota pe cineva de-al lui Filat, Dodon, sprijinit cumva si de PD, pentru ca acest Presedinte va fi obligatoriu unul prorus. Si asta va fi pentru Ghimpu ca un 4 aprilie 2005 pentru Rosca si PPCD.


Ce trebuie facut? Ghimpu nu trebuie sa cedeze. Mai buna ar fi o înfrîngere demna decît o victorie rusionoasa pentru falia nationala. Mai bine alegeri anticipate decît, dupa trei ani de lupta si instabilitate, de incertitudine si stagnare în reforme, sa se aleaga tot un Presedinte antiromân.


Noi am observat cum a preluat Ghimpu mesajul PNL ca nu vrem un Presedinte antiromân, cum e miza Moscovei si a jujucilor de aici – Voronin, Dodon, Filat. Nu aud ce spune PD. Nu pot judeca, dar le dau un sfat – sa nu-l debarce pe Ghimpu. Daca vor face asta, nu voi întelege cooperarea lor cu PSD din România.


În încheiere, vreau sa îi repet lui Ghimpu oferta PNL. Noi suntem deschisi sa discutam despre unirea fortelor nationale, românesti, unioniste. Fara conditionarii de persoane. Daca ne pretindem a fi puternici, si nu doar mari si tari cu oameni slabi în jur, care sunt comozi si foarte buni lingusitori. Eu nu-i plac lui Ghimpu (lui îi plac persoane obediente, eu nu sunt asa si nu voi fi niciodata, nu promovez aceasta linie nici în PNL, unde este o democratie absoluta). Nici Ghimpu nu-mi place mie. Dar noua trebuie sa ne placa sa ne opunem împreuna fortelor antiromânesti. Cît priveste alte conditii, o reiterez pe cea a PNL – voi, echipa PL, va puneti presedintele, de la noi, PNL, preluati denumirea/logo-ul PNL si Sageata, ca sa omogenizam spatiul politic românesc, sa avem relatii institutionalizate serioase cu partide din România (cum spunea ieri dl Anato Petrenco la dezbaterea despre mesajul si obiectivul unionist, organziat de PNL), sa participam nehaotic si la alegerile din România, care se apropie. Puteti considera acest ultim alineat ca propunere oficiala de cooperare si de dialog.


Faptul ca astazi se va renunta oficial la referendum este o rusine si o manifestare a slabiciunii, o cedare a guvernantilor în fata fortelor rusesti, daca nu carecumva unii, de exemplu, PLDM, nu au fost, de la bun început, parte a acestui scenariu. Noi, PNL, am sprijinit ideea referendumului si spun acum ca ne vom gîndi daca, pe viitor, vom mai putea lua în serios anhajamentele si declaratiile AIE-2. Rusine si pacat. Mare pacat.


SURSA: Blogul Vitaliei Pavlicenco

Alte ştiri despre: