09:53, 7 Mai 2013
, INPRO

Victor Ciobanu: I HAVE NO DREAM


Nu mai am niciun dream. Nu sunt pesimist. Nu de aceea ca ne-a indemnat Tarlev – sa nu fim ”pisimisti”. Pur si simplu n-am. Vorba ceea – давно живу.


 

Cineva zicea ca viata consta în pierderea treptata a iluziilor tineretii.

 

Generatia mea a trecut prin marea frântura din 90. Cei care nu demult faceau stiinta si proiectau electronice au ajuns sa alerge cu torbele în Turcia si România sau sa rezolve integrame la Calea Basarabiei.

 

Pe atunci, 20 de dolari erau bani. Asta se numea tranzitie. Asa se numeste si acum. Doar ca 20 de bacsi nu mai sunt bani.

 

Problema e ca tranzitia e ceva intermediar, provizoriu, trecator.

 

La noi ea dureaza deja 23 de ani si nu avem nicio certitudine ca se va termina cândva.

 

Pentru a ajunge undeva, trebuie sa vrei, sa stii si sa poti. Concomitent.


Or, cei care ne-au condus niciodata n-au întrunit toate trei conditii. Nu le întrunesc nici acum. Unul vrea, dar nu poate. Al doilea poate, dar nu stie. Al treilea zice ca vrea, stie si poate. Dar de fapt nici nu stie, nici nu poate.

 

Îmi amintesc de doi studenti veterinari din bancul povestit cândva de taica-meu, care trebuiau sa faca clizma unei vaci. Unul din ei stia cum, altul – unde.

 

De aia la noi democratia nu-i democratie, iar economia nu-i economie.

 

Ce sa zic? Ma bucur pentru unii deputati care mai au câte un dream. Dar si un nanas pe potriva. Pentru ca, vorba proverbului, cum ti-i nasul, asa ti-i si dream-ul.

 

Problema e ca dream-ul lor nu se intersecteaza niciodata cu dream-uturile noastre.


Ale noastre sunt simple, dar inaccesibile. Ale lor sunt marete. Nimic nou.

 

Virtutea e usoaraCând ai ce-ti trebuieste. Iar legi sunt pentru voi…


Iata ca o sa mai avem o lege. Pentru noi. Cica, acum ei o sa depinda de noi.

 

Ei cred ca noi o sa-i credem. De ce am face asta? Ne-au mintit de atâtea ori. Ne vor mai minti o data.

 

În 1985, iesise renumitul Ucaz Gorbaciovist de lupta cu betia. Idiotii locali au distrus mii de hectare de vie, pentru ca asa a zis guvernarea. Au încercat chiar sa produca suc la fabricile de vin. Ceea ce s-a dovedit a fi imposibil.

 

O istorioara din acea vreme suna cam asa. Doi cheflii stateau dis-de-dimineata la usa închisa a magazinului de bauturi alcoolice si oftau: Noi macar am baut si-i al nostru. Pacat de copchii…

Alte ştiri despre: vise, rm, victor ciobanu,