15:53, 20 Decembrie 2013
, PRO TV

Victor Ciobanu: Gazele si vizele


Scriam anterior ca Ucraina se afla in fata unei alegeri deloc usoare. Intre beneficiile pe termen lung care le ofera asocierea cu UE si criza acuta care trebuie rezolvata imediat.


 

Pentru moment, Ucraina a ales solutia ruseasca. Ceea ce este natural. Orice politician (din orice tara) prefera solutiile ce aduc beneficii pe termen scurt in detrimentul celor strategice. Asa scriu americanii in manualele de economie. Pentru ca vin alegerile si nu poti lasa cetatenii fara incalzire pe timp de iarna, iar economia tarii sa falimenteze. De aceea si alegerea lui Ianukovici era una evidenta, desi europenii mai erau prinsi in propriile iluzii. Sub aspect economic, el deja a castigat. Sub aspect politic – partida decisiva se amana pana la alegerile prezidentiale.

 

In plan geopolitic a castigat Rusia in fata UE si Putin in fata lui Merkel.Oricat ar fi de dezolant pentru occidentali, care pierd a doua runda consecutiv in lupta pentru Ucraina, dar modelul autoritar este mult mai eficient in rezolvarea situatiilor de criza fata de cel democratic. Este a doua demonstratie pe parcursul acestui an, prima fiind Siria. Daca UE propunea Ucrainei rezolvarea problemelor economice in perspectiva si prin intermediul FMI (cu multe conditionari traditionale – majorarea tarifelor si reducerea cheltuielilor bugetare etc.), atunci FR a intervenit prompt. Daca occidentalii faceau naveta pe „Euromaidan” si ofereau mesaje de sustinere opozantilor, dar si ziceau deschis ca aici targul este inadmisibil, atunci rusii n-au ezitat sa foloseasca mai intai presiunile, iar apoi bombonica.

 

Acum, desigur, apar comentarii cat de mult risca Rusia sub aspect economic, oferind Ucrainei $ 15 miliarde din fondul de rezerva (care apropo pot fi investite doar in hartiile de valoare cu ratingul nu mai mic de AA, iar Ucraina, conform Fitch и Standard & Poor’s, are ratingul B-). Unii experti rusi au si sugerat ca sunt bani pierduti.

 

Nu cred ca e asa, daca vom lua in considerare faptul ca intreprinderile ucrainene au datorii fata de bancile rusesti de peste 20 de miliarde de dolari. Mai degraba e o restructurare a datoriilor. Iar cum se vor converti datoriile, daca nu vor fi rambursate in active, e o chestiune tehnica. La toate astea se mai adauga si bonusul de peste 2 miliarde de dolari anual care rezulta din micsorarea pretului la gaze pana la 268,5 de dolari. Dar cel mai important lucru care este neglijat consta in faptul ca Rusia niciodata nu a actionat doar din interese strict economice. Pentru ca e un jucator important geopolitic si cel putin deocamdata actioneaza eficient.

 

Situatia economica din R. Moldova aparent e mult mai stabila. Avem o crestere de 8% pentru primele noua luni ale acestui an. E o crestere record in plan regional. Daca am putea asigura o crestere anuala de 7% pe parcursul a 10 ani consecutiv, am dubla PIB-ul. Ceea ce ar insemna ca vom iesi din zona de tranzitie si vom intra in zona dezvoltarii democratice durabile. E un scop demn. Teama mi-e insa ca acest scenariu e prea optimist.

 

Atat pentru realitatile economice interne (deocamdata nu se observa reforme structurale profunde, care ar asigura o crestere durabila), cat si cele externe. Iar economia noastra, fiind una mica si deschisa, este extrem de dependenta de situatia de pe pietele regionale. Or, cresterea economica in tarile UE demonstreaza o tendinta de incetinire clara. Conform datelor Eurostat, aceasta a constituit in al treilea trimestru a.c. doar 0,1% pentru 17 tari si 0,2% pentru 28 de tari. Conform prognozelor, doar cu cca 1,5% va creste economia Rusiei. Acelasi trend de incetinire il observam si pe pietele internationale, inclusiv cea din China. In aceste conditii, cresterea noastra nu poate face exceptie. Cu atat mai mult ca e dependenta in mare parte de agricultura si ca rezultat – fluctuanta.

 

Un factor important il va constitui si atitudinea Rusiei. Acum,cand aceasta a rezolvatsituatia cu Ucraina, ar putea sa ne vina si randul nostru. Embargoul a adus deja pierderi de 20 de milioane de dolari si solutionarea acestei probleme ramane incerta. Faptul ca UE ne-a deschis piata, nu inseamna automat ca vom redirectiona tot vinul incolo.

 

In CSI vindem in valoare de peste 160 de milioane de dolari (fata de 25 de milioane de dolari in UE) si, daca rusii vor inchide acest robinet, efectul se va resimti imediat. Ca sa nu mai zic ca vin alegerile si argumentul gazului cu 100 de dolari mai ieftin ar putea fi mai convingator pentru electorat decat cel cu (fara) viza…

Alte ştiri despre: