12:24, 27 Noiembrie 2017
, PRO TV

Veaceslava Ionita - Turism rural: Moldovenii ”cuceresc” pensiunile din tara


Conform datelor furnizate recent de Biroul Naţional de Statistica in ultimii doi ani avem o crestere spectaculoasa a Turismului Rural (numarului de turişti care vizitează Pensiunile Agro, Eco, Rurale din tara), scrie Veaceslav Ionita pe blogul sau.


 

Numărul lor anual este de 2 ori mai mare decât media anuală din precedenţii zece ani. Cel mai probabil în 2017 v-om înregistra o uşoară scădere comparativ cu 2016, totuşi numărul de turişti care merg la odihnă în zonele rurale rămâne dublu faţă de perioadele anterioare.

 

Moldovenii, principalii clienţi ai industriei Turismului Rural

Acum 15 ani, când primii entuziaşti au început dezvoltarea turismului rural toţi ne gândeam la europenii, care v-or veni la noi să vadă viaţa de la ţară. În primii ani aşa şi era, însă mai apoi s-a văzut că moldovenii stabiliţi în oraşe duc dorul vieţii de la ţară. În prezent 85-90% din turiştii care merg în Pensiuni rurale sunt moldovenii, care fug de zgomotul oraşului şi vor să-şi reamintească de copilăria de la ţară. Pentru ei trebuie de gândit atât zonele de odihnă, cât şi strategiile publicitare din domeniul Turismului Rural.

 

Turismul Rural de la odihnă programată la escapadă de 1-2 zile.

În primii ani de activitate a Pensiunilor Agro, Eco, Rurale clienţii lor erau persoanele care veneau în vacanţă de 7-10 zile. În prezent Turismul Rural este mai degrabă o escapadă de 1-2 zile, pentru locuitorii din oraşe. Turismul Rural nu concurează cu alte forme de odihnă şi turism ale moldovenilor sau străinilor. Oamenii care vin la Pensiuni, de regulă, sunt cei care îşi organizează o mini-vacanţă suplimentară la vacanţa de bază. Mai mult, cercetările aprofundate sper să confirme ipoteza noastră că majoritatea celor care vin sunt clienţi permanenţi. Deci, strategia de dezvoltare a Turismului Rural, trebuie să se axeze pe creşterea bazei numerice de clienţi. Iar odată venit el devine clientul fidel şi permanent al Turismului Rural.

 

Turismul Rural un turism de vară.

Rata de ocupare în Pensiunile Agro, Eco, Rurale este sub 20% anual, un nivel destul de scăzut, care prin eforturi comune a operatorilor din industrie trebuie ridicat cel puţin la nivel de 30%.

Punctul vulnerabil al Turismului Rural este factorul sezonier. Astfel în perioada de vară gradul de ocupare a Pensiunilor ajunge la 40%, un nivel acceptabil pentru o afacere în domeniul dat, dar în perioada de primăvară indicatorul scade de două ori ajungând la doar 20%. Însă o adevărată problemă este perioada toamnă-iarnă când ocuparea pensiunilor este de doar 7-11%. Pensiunile noastre nu au dezvoltat încă un concept de odihnă menit să atragă vizitatorii pe timp de iarnă. Aceasta trebuie să fie una din preocupările de bază a celor care doresc să promoveze Turismul Rural în Moldova.

Alte ştiri despre: