10:49, 13 Septembrie 2017
, PRO TV

Veaceslav Untila: In asteptarea unei conjuncturi favorabile


In ultimul timp, NATO acorda o atentie sporita prezentei militare si actiunilor militare ce au loc in imediata apropiere a frontierelor sale. Iar o dovada in acest sens este modul in care NATO a reactionat la intentia Rusiei de a organiza exercitiul militar „Zapad 2017”, prevazut pentru 14-20 septembrie in vestul Rusiei si in Belarus, stat aliat al Moscovei, care are granite cu Letonia, Lituania si Polonia, scrie pe blogul sau Presedintele Curtii de Conturi a Republicii Moldova Veaceslav Untila.


 

Aflat într-o vizită în Polonia, Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Moscovei „transparenţă şi respectarea acordurilor internaţionale” şi a declarat că NATO va urmări atent exerciţiile militare ce vor avea loc în Belarus şi în vestul Rusiei.

 

Îngrijorarea NATO poate fi înţeleasă, deoarece aproape 12 700 de militari ruşi şi belaruşi urmează să participe la aceste exerciţii, potrivit guvernului de la Minsk, dar Lituania afirmă că în realitate vor fi mobilizaţi circa 100 000 de militari. E o mobilizare de forţe impresionantă în imediata vecinătate a frontierelor NATO, care nu poate fi trecută cu vederea.

 

Mai ales că Rusia a oferit deja exemple cum e în stare să acţioneze chiar şi în pofida dezaprobării internaţionale (Crimeea, regiunile separatiste din Ucraina, Siria).Totodată, trebuie notat şi faptul că preconizatele evenimente din vestul Rusiei şi din Belarus urmează să aibă loc pe fondul altei coliziuni de interese ale NATO şi Rusiei – intenţia Ucrainei de a adera la NATO până în 2020.

 

Sigur, Rusia nu este interesată ca alte entităţi ex-sovietice (după Republicile Baltice) să devină membre ale NATO şi nu o dată a declarat că nu va permite consolidarea poziţiilor NATO în apropierea hotarelor sale. Din alt punct de vedere, interesul NATO este evident – ducând cât mai departe frontierele sale, nu doar limitează spaţiul de manevră al Rusiei, ci îşi protejează actualii membri într-o măsură mai mare.

 

Acestea fiind spuse, cred că e cazul să scoatem în evidenţă avantajele ce se prefigurează pentru Republica Moldova. Chiar dacă acest lucru nu se declară oficial, este clar că interesul NATO pentru Republica Moldova e mai mare ca oricând şi acest interes se manifestă pe două filiere. În primul rând, NATO ia în calcul faptul că, după o eventuală aderare a Ucrainei, Moldova va fi acea palmă de pământ ce se va afla intre două state membre ale NATO – România şi Ucraina.

 

Astfel, importanţa Moldovei devine strategică, atât pentru Rusia, cât şi pentru NATO. Dacă Rusia va avea pârghii de influenţă asupra Moldovei, va încerca în fel şi chip să creeze probleme adversarilor săi din NATO, iar dacă NATO va avea pârghii de influenţă asupra Moldovei, se va asigura că Rusia nu va putea folosi acest teritoriu pentru a pune la cale unele acţiuni instigatoare.În al doilea rând, e vorba de regiunea separatistă transnistreană şi de armata rusă dislocată în această regiune.

 

Exemplul exerciţiului militar „Zapad 2017”, menţionat mai sus, arată cât de sensibilă este NATO la prezenţa militară sporită la frontierele sale. Sub acest aspect, armata rusă, dislocată în Transnistria, reprezintă o ameninţare chiar mai mare decât trupele din vestul Rusiei şi Belarus, pentru că, dacă acolo e vorba de două state recunoscute oficial, care au anumite obligaţiuni la nivel internaţional, aici e vorba de un stat nerecunoscut, care nu se supune nici unor reguli internaţionale şi care poate furniza surprize în orice moment.

 

Mai ales că, în timpul evenimentelor cu caracter separatist din statul vecin Ucraina, s-a văzut ce ameninţare reală reprezintă regiunea transnistreană.De aceea, NATO are interesul ca Republica Moldova să-şi controleze integral teritoriul şi ca pe teritoriul nostru să nu se afle nici formaţiuni paramilitare, nici formaţiuni militare străine. Dar NATO, aflându-se practic în conflict direct cu Rusia, nu poate promova deschis acest deziderat şi, cu atât mai mult, să spere la careva rezultate. În acest caz, rămân alte două filiere – OSCE şi ONU.

 

OSCE este implicată plenar în procesul de reglementare a conflictului transnistrean şi posibilităţile acestei organizaţii sunt bine cunoscute. În acelaşi timp, ONU capătă o importanţă tot mai mare la nivel internaţional în privinţa reunificării statelor dezmembrate teritorial (exemplu – implicarea ONU în procesul de negocieri privind reunificarea Ciprului), în ceea ce ţine de dezarmarea formaţiunilor paramilitare (exemplul Columbiei) etc.

 

Eu am abordat anterior această temă şi chiar am formulat opinia că, dacă nu implicarea, atunci cel puţin experienţa, precedentele create de ONU ne pot ajuta în procesul de soluţionare a problemei transnistrene.Din aceste considerente, merită a fi menţionată adresarea Republicii Moldova către ONU de a include pe agenda Asambleii Generale a acestei organizaţii din septembrie şi subiectul privind retragerea trupelor ruse din Transnistria.

 

Este o mişcare tactică reuşită, care arată că Republica Moldova se orientează bine în conjunctura internaţională creată şi încearcă să obţină maximum de beneficii, pornind de la interesul său naţional. O poziţie tranşantă a ONU în problema retragerii trupelor şi armamentului rusesc din regiunea transnistreană, după ce anterior o poziţie similară a formulat OSCE, va constitui acel punct de pornire într-un proces ce poate da rezultate reale.

 

Iar interesul şi sensibilitatea NATO în subiectele ce ţin de prezenţa militară străină la frontierele sale (la care m-am referit, ilustrând prin exemple concrete) vor cataliza un eventual proces ce se va încheia în beneficiul Republicii Moldova.Cu alte cuvinte, începe o perioadă care ar putea să ne aducă şi primele rezultate, după un sfert de veac de aşteptare. Important acum este să dăm dovadă de vigilenţă şi de unitate în numele interesului naţional al Republicii Moldova.

 

Căci astfel de conjuncturi favorabile şi astfel de şanse nu apar în fiecare zi. Şi ar fi mare păcat dacă am rata această oportunitate. E poate ultima şansă reală de a scăpa de prezenţa militară străină de pe teritoriul nostru şi de a pune bazele unui proces de unificare a ţării.

 

Veaceslav Untilă pentru www.timpul.md

Alte ştiri despre: