08:59, 2 Februarie 2018
, PRO TV

Veaceslav Negruta: 2017: 7 minciuni de la autoritati


Autoritatile aparute din minciuni s-au mentinut in 2017 insistand:
1. Precum că schimbând sistemul electoral existent în ”uninominal” sau în ”mixt” cetăţenii vor avea dreptul să-ţi aleagă şi să-şi retragă alesul. Un efort considerabil al autorităţilor, inclusv financiar, a fost cheltuit pentru a-i face pe oameni să creadă în această minciună, ca până la urmă să înţeleagă toţi: dreptul de a-şi numi aleşii şi de a-i re-trage în ”mixt”-ul binomului aparţine unui singur coordinator.

 

2. Precum că autorităţile ar fi pro-europene. Nici lumea de acasă şi nici cei din lumea europeană n-au crezut vorbelor şi declaraţiilor autorităţilor. Cu ”reformarea” justiţiei, spaţiului media, sectorului asociativ, administrării publice, etc. – autorităţile au convins europenii să stea mai pe departe. Iar pe la sfarşit de an autorităţile şi-au schimbat şi minciuna: precum că deja sunt în drumul lor, al autorităţilor, de integrare occidentală. Probabil că drumul european l-au terminat deja, ca mesaj public. S-au apucat de altă temă.

 

3. Precum că autorităţile ar fi realizat încă prin vară aproape 100% (şi chiar peste) din toate foile de parcurs care şi le-au asu-mat. Ca la sfârşit de an toată lumea să afle că, de fapt, există 28 de condiţii care au blocat posibilităţile de finanţare. Şanse ratate din cauza minciunilor şi tărăgănărilor autorităţilor.

 

4. Pecum că iată-iată vine Kroll, ba în februarie, ba în aprilie sau la început de mai, ba că precis la sfârsit de octombrie sau început de noiembrie… A venit: la sfârşit de decembrie: redactat, în extras şi … fără ”cele 90% de persoane absolut oneste”. Şi asta a explicat totul: de ce doi ani şi jumate nu s-a întamplat nimic, de ce nimic nu se întâmplă acum şi de ce nimic nu se va întampla, dacă aceste autorităţi vor purta grija celor 90%…, adică autorităţilor, partenerilor şi complicilor acestor autorităţi. Că dacă ar fi fost altfel – ar mai purta autorităţile atâta grijă celor 90%?

 

5. Precum că ”miliardul furat şi convertit în datorie de stat” ar fi fost deservit în 2017 din ”mijloace recuperate” şi nu din resurse bugetare. În timp ce şi Ministerul finanţelor şi Banca Naţională arată clar că i) 668 milioane au fost plătite de Minfin celor de la BNM din bugetul de stat, ii) din ”miliardul furat”, urmare a investigaţiilor, n-a fost recuperat nimic, pentru că iii) investigaţiile încă n-au început, iar IV) ”comisia mixtă” care să se ocupe cu recuperarea încă n-a început activitatea. Despre ARBI ştie fiecare, dar autorităţile fac tot ce pot ca ARBI să nu-şi mai înceapă activitatea, aşa cum a fost gandit la început. Pentru asta se fac ”comisii”.

 

6. Precum că ”amnistia capitalurilor”, ”cetăţenia contra investiţii”, ”de-criminalizarea celor 90% de oneşti” ar face Republica Moldova să înflorească. N-au crezut nici cei de aici, nici străinii. Nici CNA n-a crezut şi a întocmit nişte rapoarte grele la aceste teme, care, în alte ţări, normale şi europene, duceau la sfârşit de cariere şi pretenţii politice ale multor dintre autori şi autorităţi. Dar nu şi aici. Doar RM nu e UE. Şi nu va fi, cu aşa autorităţi.

 

7. Precum că Dodon e preşedinte al Republicii Moldova. Tare mare minciună oferită de autorităţi! Iar Dodon crede şi se complace în minciuni.

 

Autorităţi rătăcite în propriile minciuni…

Alte ştiri despre: