11:19, 13 Septembrie 2017
, PRO TV

Veaceslav Ionita: Volumul operatiunilor cu cardul in 2017 vor atinge suma record de 47 miliarde lei


Anul acesta se implinesc 20 de ani de cand pentru prima a fost emis primul card bancar in Republica Moldova. De la un singur card in 1997 moldovenii in prezent utilizeaza peste 1,6 milioane carduri bancare si numarul lor creste cu circa 40 mii in fiecare luna. Putem afirma ca pana la finele acestui an vom avea peste 1,8 milioane carduri bancare, iar in urmatorii 2-3 ani cardurile vor deveni un obiect necesar in portmoneul fiecarui cetatean, scrie pe blogul sau fostul deputat PLDM Veaceslav Ionita.
Primii 5 ani de la implementarea cardurilor bancare au fost marcaţi de o creştere rapidă a operaţiunilor cu cardul, însă ele rămâneau nesemnificative. În 2001 volumul total al operaţiunilor abia de depăşea 200 milioane lei, cea ce raportat la PIB reprezenta doar 1,1%. Au urmat alţi cinci ani de creştere accelerată a peţii cardurilor bancare, care în 2007 la 10 ani de la implementare a ajuns la 8,2 miliarde lei cea ce reprezenta deja 15,3% din PIB.

 

În 2017 volumul plăţilor cu cardul bancar conform estimărilor noastre vor înregistra cifra record de 47 miliarde lei o creştere faţă de anul precedent cu circa 30%, ceea ce înseamnă că moldovenii trec de la salariul în plic la remunerarea pe card.

 

Însă cardul chiar dacă a intrat puternic în viaţa moldovenilor, el totuşi încă nu se bucură de încredere. În 89% din cazuri cardurile bancare sunt folosite pentru extragerea banilor din bancomate. Altfel spus bancomatele au înlocuit casieria întreprinderilor, iar rândurile de la contabilitate sau mutat la bancomate.

 

Cetăţenii noştri vor achita cu cardul în acest an doar 11,1% din banii primiţi, restul sunt scoşi de la bancomat iar achitările se fac după tradiţia cash în numerar. Pe lângă neîncredere mai persistă şi cultura financiară slabă, precum şi sărăcia populaţiei marea majoritate a cărora se deservesc la pieţe, unde achitările cu cardul lipsesc.

 

Totuşi situaţia se îmbunătăţeşte an de an. În acest an volumul achitărilor cu cardul va creşte cu aproape 1,9 miliarde lei de la 3,3 miliarde în 2016 la 5,2 miliarde în acest an. Această creştere va aduce băncilor comerciale un venit suplimentar de circa 40 milioane lei.

 

Atunci când clientul scoate banii de la bancomatul băncii, banca oferă de regulă acest serviciu pe gratis. Însă dacă clientul achită cu cardul bancar, banca solicită de la comercianţi un comision care variază de la 1,5% la 3%. Teoretic vorbind, obiceiul moldovenilor de a scoate banii din bancomate, în defavoarea achitărilor cu cardul, vor provoca în acest an ratări de venituri pentru sectorul bancar de circa 800 milioane lei.Achitarea cu cardul este convenabilă pentru toţi:

 

1. Statul câştigă prin diminuarea economiei tenebre şi trecerea în alb a tranzacţiilor comerciale.

 

2. Cetăţeanul câştigă prin comoditate şi timp. Doar aşteptarea în rând pentru achitarea facturilor lunare cât înseamnă.

 

3. Băncile au dezvoltat această piaţă în speranţa că de la serviciile fără bani de scoaterea numerarului din bancomate, piaţa va evolua la achitările cu cardul, unde băncile vor avea de câştigat în jur de 2% din suma tranzacţiilor

 

1709_Ionita_Card_01

1709_Ionita_Card_02

 

Sursa: BNM, până în 2005 estimările autorului în baza datelor BNM

Alte ştiri despre: