11:34, 21 Octombrie 2015
, PRO TV

Veaceslav Ionita: Nu BEM, dar Eu si Tu am fost furati!


Oameni buni, nu BEM-ul a fost furat, dar Eu si Tu!!!


 

Partea I 

 

Partea cea mai proasta in istoria cu BEM sunt sumele enorme care se vehiculeaza ca au fost sustrase. Ele sunt atat de mari incat, pur si simplu, ii zapacesc pe oameni. Daca se fura 1-2 milioane, totul era foarte clar. Fiecare intelegea ca s-a furat si, respectiv revolta era pe potriva. insa, cand se discuta de 11 apoi 21 si acum, 27 de miliarde, oamenii pur si simplu se blocheaza in gandire. Este prea mult, este prea departe, este ceva de neconceput, dar are loc undeva si, mai pe scurt, nu stiu… si, stiti ce, mai lasati-ma in pace…!!!

 

Dar viata este pe alocuri dura: daca cineva fura de undeva, de fapt altcineva este furat. Cel mai rau e ca, in cazul dat cei furati suntem fiecare dintre noi!!!Pentru a ma face inteles mai bine, voi incepe cu inceputul. Candva demult, in Moldova, ca si in alte tinuturi, nu existau banii de hartie, circulau doar monede de argint. Mai intai, dinari romani, apoi grosi moldovenesti, salai austrieci, parale turcesti, etc. Insa, totul era simplu, fiecare moneda avea o anumita cantitate de argint. Cand un domnitor voia sa-si jefuiasca poporul, se mai intampla si pe atunci, ce facea? Corect!!! E matematica simpla, batea monede, care in loc de 5 gr. de argint, contineau doar 4 gr. Restul ii punea in buzunar.

 

Omul simplu nu observa deodata. Dar cand mergea la negustor acela se uita la monede si zicea: mai tarane, pe pocitania aceasta de ban nu mai vezi tu zece paini ca ieri, ia opt si spune multumesc ca nu-s sapte! Omul incepea a spune multe cuvinte urate, dar rabda. insa, obraznicia domnitorului nu se oprea aici, mergea mai departe. Cum s-ar zice, pofta vine mancand. Mergea pana intr-acolo cand oamenii ieseau cu furcile sa-si manifeste indignarea. Atunci domnitorul se jura ca nu va mai proceda astfel si facea reforme. Un an sau doi se tinea de cuvant. Apoi o lua de la inceput. Daca vreti sa aflati ce poama de om era fiecare domnitor, cantariti banii batuti de acesta si veti afla raspunsul.

 

Acum sa ne intoarcem la ”povestea” zilelor noastre.Fiecare dintre noi avem in buzunar, acasa, imprumutati la prieteni si vecini, in banca, mai mult sau mai putin, dar avem o anumita suma de lei. Banca Nationala ne informeaza ca, in total avem prin buzunare 17 mrd. lei, iar la banci mai tinem inca 25 mrd. in luna august 2014, fiecare leu din buzunarul nostru costa in jur de 7,3 centi americani. Acum, ”datorita” „domnilor” nostri, ni s-au furat de la fiecare leu cam cate 2 centi americani. Acum, la fiecare leu avem doar 5,4 centi. Fiecare putem calcula cu cat am fost furati noi si familia noastra. La fiecare 100 de lei pe care ii aveti in buzunar, acasa sau la banca vi s-au furat cate 2 dolari !!!

 

Prin urmare, daca in august 2014 leii nostri costau 3,2 mrd. USD, dupa ce am fost furati, ei costa nici mai mult nici mai putin de 2,3 mrd. USD, adica cu 900 milioane USD mai putin!!!Acum, calculati fiecare dintre voi cu cat ati fost furati! 

 

Sfarsit Partea I.

 

Va urma…

 

Sursa: Blogul lui Veaceslav Ionita

 


Alte ştiri despre: