10:02, 3 Octombrie 2017
, PRO TV

Veaceslav Ionita: In august Guvernul a intors mai multi bani fata de cat a primit


In august Guvernul a reusit sa obtina 60 milioanele lei sub formă de credite, insa a rambursat de 6 ori mai mult sau 357 milioane lei pentru creditele luate anterior, scrie Veaceslav Ionita pe blogul sau.


 

Astfel dacă în luna iulie Guvernul a reuşit să atragă 17,8% din resurse financiare externe sau 1,52 miliarde lei faţă de 8,56 miliarde de lei planificate. Însă în luna August am înregistrat un regres. Volumul total de resurse atrase din extern s-a redus la 1,23 miliarde lei sau 14,4% din suma planificată.

 

Astfel în loc să obţină resurse suplimentare în buget, Guvernul a fost nevoit să aloce pe lângă cele 60 milioane contractate, altele 297 milioane lei din buget, pentru rambursarea datoriilor la creditele mai vechi.

 

Drept consecinţă volumul net de credite contractate în acest an sa redus de la 1,38 miliarde lei în luna iulie la 1,08 miliarde lei în luna august.

Granturi: batem pasul pe loc

 

În luna august Guvernul a reuşit să obţină granturi în mărime de 11,3 milioane lei. Astfel pentru primele 8 luni ale anului, Guvernul a reuşit să atragă resurse financiare sub formă de granturi în mărime totală de 148,7 milioane lei sau 4,9% din totalul planificat pe acest an de 3.033  milioane lei.

 

Cel mai probabil în acest an vom avea un rezultat mai prost decât în anul 2016, care a fost un dezastru total la capitolul atragerea de granturi. Vă reamintesc că în anul 2016 Guvernul a ratat peste 2,4 miliarde lei Granturi. Astfel dacă iniţial a planificat să obţină 3,8 miliarde lei resurse financiare sub formă de granturi pentru bugetul de stat, în final a reuşit să obţină doar 1,37 miliarde lei.

 

Cel mai probabil ratările de granturi în acest an vor depăşi 2 miliarde lei, cea ce înseamnă 4,5 miliarde lei pentru ultimii 2 ani.

 

În primele 8 luni ale anului Guvernul a realizat planul de atragere a resurselor financiare externe în proporţie de 14,4%. A reuşit să obţină 1,23 miliarde lei faţă de 8,56 miliarde lei planificaţi.

 

Ca şi anul trecut la capitolul împrumuturi stăm mai bine, iar la capitolul granturi suntem într-o izolare totală. Aici trebuie să reamintesc că Programul Guvernului SUA ”Provocările Mileniului” în sumă de aproape 270 milioane USD s-a finalizat şi trebuia să înceapă etapa a doua cu un buget cel puţin dublu, însă contextul în care se află Moldova descurajează SUA să înceapă finanţarea. Cam aşa stau lucrurile şi cu restul donatorilor.

 

Fără să ne facem tema pe acasă este imposibil să sperăm la obţinerea de granturi oricât de optimist nu le-am planifica noi în bugetul de stat.

 

Tot aici vreau să menţionez că şi la capitolul împrumuturi stăm bine exclusiv datorită susţinerii din partea României, care nu pune accent politic şi oferă finanţare cu condiţionalităţi mai mult de formă. Ultima tranşă din creditul de 150 milioane de euro oferită de România va îmbunătăţi parţial performanţa Guvernului la atragerea resurselor financiare externe, însă Moldova urmează să-şi rezolve deficienţa de comunicare cu toţi partenerii.

 

E prea puţin să-ţi construieşti politica bugetară doar în baza unor relaţii speciale avute cu România. E bine, dar prea puţin. Fără România şi la împrumuturi riscam să ajungem într-un blocaj total.

Alte ştiri despre: