09:00, 16 Ianuarie 2012
, Europa Libera

Vasile Botnaru: Cine si ce a invatat, sau va mai invata, din procesul interminabil de alegere a presedintelui?


Punct si de la capat cu Vasile Botnaru si inivitatii sai Valeriu Vasilica si Cornel Ciurea.


 

Vasile Botnaru: Doamnelor si domnilor, bine v-am gasit. La microfon e Vasile Botnaru, autorul si prezentatorul emisiunii Punct si de la capat. La fel cum orice vacanta are un sfârsit, chiar si în conditiile Moldovei cam petrecarete, tot asa ocolirea deliberata a temelor politice are o limita. Agenda Parlamentului m-a strâns la colt, chiar daca mai am de explorat un metru patrat de racituri, vreo sapte coti de placinte si o vadra de vin de la Tighici. Împotriva noastra, a celor care purtam numele cucernic Vasile au complotat nu doar deputatii, dar si Curtea Constitutionala, care i-a trimis pe parlamentari înapoi la linia de start, ca sa reia cursa pentru alegerea presedintelui. Cine s-a întristat? Cine s-a bucurat? Cui i-ar putea cadea bucuria în scârba si invers. La aceste întrebari vor cauta sa raspunda invitatii mei de astazi.

*

Asadar, în Studioul de la Chisinau al Europei Libere se afla Valeriu Vasilica, directorul agentiei de stiri Info Prim Neo, si Cornel Ciurea, director de programe la Institutul de Dezvoltare si Initiative Sociale ,,Viitorul”.

 

​​- Am formulat întrebarea la care ar fi trebuit astazi sa raspundem în felul urmator: cine si ce a învatat, sau va mai învata din procesul acesta istovitor si chiar interminabil de alegere a presedintelui. Primele reactii au aratat ca mare lucru nu au învatat faptasii prinsi cu mâta în sac, sau cu pufusor pe botisor. Reflexele îi îndeamna sa caute vinovatul în alte ograzi, în alte gradini. Totusi, sunt convins ca va fi sa învete clasa politic, dar mai ales societatea, electoratul, daca nu cumva s-a plictisit sa se uite la acest spectacol. Am vazut chiar adineauri unul din exponentii importanti ai comunistilor spunând ca partidul de opozitie al comunistilor va profita din plin, declara situatie revolutionara, sau prerevolutionara, cheama populatia la nesupunere civica, etc. Domnule Corneliu Ciurea?

 

Cornel Ciurea: ,,În primul rând învat eu si constat ca nu am fost poate noi, societatea civila, comentatorii suficient de activi la sfârsitul anului 2009, atunci când s-au pus în discutie chestiunea modificarii Constitutiei. Eu cred ca deriva politica, pe care o traim astazi izvoraste anume de acolo. Am admis la un moment dat ca Constitutia Republicii Moldova este proasta si ca trebuie schimbata sau cel putin trebuie modificat un articol - 78. Din aceasta cauza am admis aceasta involutie graduala, foarte înceata, incrementala, pas cu pas. Si nu am sesizat aceasta deteriorare permanenta a climatului tocmai pentru ca era un proces târâtor, un proces foarte lent. Din aceasta cauza este foarte greu sa declari astazi o situatie revolutionara sau prerevolutionara, pentru ca nu putem spune ca aceasta situatie prerevolutionara a aparut ieri, sau alaltaieri. Ea are o istorie foarte îndelungata si de fapt cu totii am contribuit la crearea acestei situatii, inclusiv PCRM-ul, care de multe ori a permis ca liderii din Alianta sa se joace cu legile si nu au fost atât de vehementi în anumite situatii critice.”


Europa Libera: Ei spun ca au o scuza - erau bine intentionati.Cornel Ciurea:
 ,,Toata lumea a fost bine intentionata. Si liderii din Alianta la fel au fost bine intentionati. Toata lumea crede ca au vrut sa faca bine. Si evident ca vroiau sa faca bine pentru popor. Dar ultimele actiuni si evenimentele din 11, 12 ianuarie ne demonstreaza ca deja s-a mers prea departe si ca suntem total în afara daca nu a legalitatii, atunci a moralitatii cu siguranta.”

 

Europa Libera: Domnule Vasilica, parerea Dumneavoastra?

​​Valeriu Vasilica: ,,Un a propos, referitor la intentii: este cunoscut de veacuri, daca nu chiar de milenii ca intentiile bune întotdeauna paveaza un drum spre iad. Nu te poti justifica întotdeauna cu intentiile bune pe care le ai, conteaza faptele. Cred ca putem vorbi doar de lectii de învatat, nu si de lectii învatate. Marea majoritate a demonstrat ca nu si-a învatat lectia. Este adevarat ca avem si o exceptie. Cel putin în perceptia mea societatea civila a demonstrat ca a învatat o lectie. Pâna la urma societatea civila, prin Oazu Nantoi, a fortat, a încercat sa forteze mâna guvernarii, ca aceasta sa intre în legalitate, în câmpul legal. Sa joace dupa regulile stabilite de legislatie si de asteptarile electoratului.”

 

Europa Libera: Comunistii anunta moartea caprioarei. Spun ca parlamentul nu mai exista, dupa decizia Curtii Constitutionale tot esafodajul l-am vazut expus de Mark Tcaciuk. Domnule Ciurea, chiar asa este? Putem zavorî usa Parlamentului?Cornel Ciurea: 
,,Nu putem zavorî, sau expresia plastica zicea: nu putem pune un lacat ruginit la sarai. Problema e ca acest joc al taraganarii, al amânarii la nesfârsit poate sa dureze înca foarte mult timp. Si comunistii într-adevar ar putea înca mult timp sa caute adevarul în piata, aducând a propos, contra-plata sustinatori pe strazile Chisinaului, dar am vazut si disponibilitatea lor de a negocia cu Alianta, chiar daca din punctul lor de vedere este de-legitimata si de-credibilizata.”

 

Europa Libera: Cu verigi separate, zice Mark Tkaciuk.Cornel Ciurea:
 ,,Da, desi toata Alianta era prezenta. Si comunistii fac un joc, iar declaratiile lui nu trebuie sa fie luate ad-litteram. Eu nu cred într-o revolutie, si nici macar într-o lovitura de stat facuta de comunisti în conditiile actuale.”

 

Europa Libera: Dar analiza lor este valabila? Ei spun ca este uzurpata puterea si asta s-a întâmplat latent.Cornel Ciurea:
 ,,Termenul de uzurpare a puterii este a propos, utilizat de ceva timp în Republica Moldova. Acest termen are o anumita istorie si este folosit de PCRM în anumite situatii, când Alianta forteaza prea mult nota. Pe de alta parte vreau sa spun ca Alianta nu se discrediteaza definitiv tocmai din cauza ca utilizeaza abil lacunele legislative. Din aceasta cauza noi nu putem declara ca suntem dincolo de limitele legalitatii. Am spus ca suntem dincolo de limitele moralitatii. Alianta înca ramâne în zona democratica pentru ca se conduce de Constitutia actuala, chiar daca o interpreteaza de o maniera fortata sau neavenita. Constitutia continue sa ramâna actul care directioneaza pasii Aliantei. Declaratia cu privire la uzurparea puterii mi se pare exagerata, mi se pare ca fiind dictata de conjunctura politica si nu de o situatie reala creata în Republica Moldova.”

 


Valeriu Vasilica: ,,PCRM chiar triseaza, vehiculând termenul uzurparea puterii, pentru ca are la îndemâna cel putin doua mecanisme prin care ar demonstra existenta acestei uzurpari, sau nu. Si în cazul în care nu le utilizeaza am impresia ca nici ei nu sunt convinsi ca avem acest fel de stare în societate, de uzurpare a puterii. Primul mecanism din punctul meu de vedere, ar fi adresarea expres la Curtea Constitutionala si din ce stiu eu, nu exista o astfel de adresare.”

 

Cornel Ciurea: ,,Nu, uzurparea puterii tocmai înseamna cu nu mai poti apela la structurile statului pentru ca ele înceteaza sa mai functioneze dupa un anumit calapod, acceptat de toata lumea. Tocmai din cauza asta comunistii acuza Curtea Constitutionala, CEC-ul si spun ca aceste institutii nu mai sunt credibile si nu mai pot fi utilizate. Ei nu mai au de gând sa apeleze la ele.”

 

Valeriu Vasilica: ,,Curtea Constitutionala este atacata doar acum si pentru prima data. Si aceasta solutie, aceasta iesire au avut-o la îndemâna comunistii pâna acum. Chiar daca admitem ca au dreptate, au un fapt confirmat, din punctul lor de vedere, doar acum, la 12 ianuarie. Deci, nu au folosit acest mecanism, sau cel putin formal nu a epuizat aceasta cale de a demonstra.”

 

Cornel Ciurea: ,,Nu poti demonstra uzurparea puterii pe cale legala. Si acesta este elementul decisiv atunci când vorbim despre uzurparea puterii, pentru ca uzurparea puterii sa fie probata trebuie sa existe o sustinere masiva a maselor, care sa fie pregatite sa iasa în strada.”

 

Europa Libera: Dar masele, Cornel, dar masele la rândul lor înteleg uzurparea puterii: sa vina matros Jelezneak si sa spuna: podvinisia, dai poruliti. Sa ocupe cabinetul premierului cu pusca în mâna. Asta se întâmpla? Asta nu se vede.


​​Valeriu Vasilica: ,,Eu as încerca totusi sa-mi apar punctul de vedere: notiunea de uzurpare a puterii a aparut ulterior, sau este un efect al unei situatii, care începe odata cu încetarea împuternicirilor actualului Parlament. Daca PCRM, sau oricare alt subiect politic, care are dreptul sa se adreseze la Curtea Constitutionala ar fi facut un demers, prin care i s-ar fi cerut Curtii Constitutionale sa interpreteze daca Parlamentul urmeaza sa se dizolve, sa fie anuntata dizolvarea, daca au fost epuizate toate caile legale pentru a ramâne acest Parlament cu drepturi de functionare. Deci, sub o forma sau alta nu s-a facut un elementar demers, care se cerea facut.”

 

Europa Libera: Dar comunistilor le convine mai bine sa mearga pe presiunea strazii, decât democratia rutinara a Curtii Constitutionale, a reformelor din Parlament, a reformelor constitutionale.Valeriu Vasilica:
 ,,Exact despre asta vorbeam eu.”

 

Europa Libera: Acum Alianta este într-adevar în fata unui pericol de a fi presata de strada? Cornel Ciurea:
 ,,Eu cred ca nu. Cel putin nu sunt semne, indicii clare ca ar exista o energie a maselor, directionata corect de catre matrosul Jelezneak sa sfideze si chiar sa rastoarne acest regim. Eu as vrea sa fim atenti chiar la declaratiile facute de catre Mark Tkaciuk, care la un moment dat a spus: noi am fi putut sa rasturnam acest regim si anul trecut si am fi facut-o foarte usor. Si acesti politicieni ai Aliantei ar fi fugit ca niste sobolani prin subterane, scapând de furia populara. Deci, aceste declaratii ar putea sa însemne fie ca PCRM-ul stie foarte bine cum sa organizeze asemenea gen de revolutii, fapt la care ma gândesc cu o anumita îndoiala. Adica ma îndoiesc de acest lucru. Ori ca sunt declaratii ale unui politician învechit în rele, care stie când sa puna degetul pe rana si sa ia în deriziune adversarul.”

 

Europa Libera: Sau sa-l ameninte.

​​Cornel Ciurea: ,,S-au sa-l ameninte subtil, dar repet, eu nu vad în spatele PCRM-ului astazi o multime de oameni, sau chiar 20 de mii de oameni, capabili sa iasa organizat în Piata Marii Adunari Nationale, sa intre în Guvern si n Parlament.”

 

Europa Libera: Iurie Rosca se ofera sa-i ajute.Cornel Ciurea: 
,,Da, dar Iurie Rosca nu mai este ceea ce a fost si cred ca nici nu va mai fi. Iurie Rosca este deja un satelit al opozitiei si din aceasta cauza nu mai putem avea încredere în abilitatile lui de mobilizare a maselor. Chit ca aceasta capacitate a lui de a mobiliza masele s-a dovedit a fi una totusi cooperanta cu puterea, pentru ca Iurie Rosca niciodata nu a rasturnat vreo guvernare.”

 

Europa Libera: Bine, dar Iurie Rosca este perceput înca drept cel care a facut Oraselul Libertatii în fata Presedintiei. Credeti ca mai are sanse?


Cornel Ciurea:
 ,,Oraselul Libertatii chiar prin denumirea sa a fost o chestie înscenata si teatralizata. Oraselul Libertatii trebuia sa devina Chisinaul si tara, nu câtiva metri patrati în fata Presedintiei si Parlamentului. Deci, Iurie Rosca prin definitie este un actor si un regizor al unui spectacol, care nu urmareste rasturnari de situatii si politice.”


Europa Libera: Acum totusi vreau sa va rog sa ne referim la situatia Aliantei - ce a învatat, sau va învata Alianta din acest, hai sa-i spunem pe nume: mare esec, dupa decizia Curtii Constitutionale? Daca nu cumva e si acesta e un mini-spectacol pus la punct, astfel încât tocmai sa beneficieze Alianta din aceasta taraganare.


Valeriu Vasilica:
 ,,Marele esec al Aliantei, din punctul meu de vedere, consta în faptul ca a fost constatata, formal, asa cum ziceam, de catre Curtea Constitutionala, statutul sau de infractor al Constitutiei. Toate celelalte activitati ale ei pe parcursul a doi ani, doi si jumatate intrau în limitele jocului politic. Acceptabil, unii puteau chiar sa-i admire: uite, cât de abili sunt acesti politicieni. Ei aveau dreptul, ei aveau obligatia sa joace politiceste. Dar aceasta este unica manifestare al statutului lor, ziceam, de infractor al Constitutiei. Si lucrul acesta poate sa-i coste foarte mult. Nu este întâmplator faptul ca anume dupa aceste declaratii, nu înainte, toti reprezentantii Aliantei au zis ca noi vom face tot posibilul ca sa înaintam un astfel de set de conditii, de mecanisme si presedintele va fi ales. Toata lumea a zis asa, direct sau indirect. Dar si foarte direct reprezentantii Aliantei au recunoscut ca jocurile de pâna acum nu au fost jocuri adevarate. Au fost ping-ponguri politice si uite, abia de acum noi vom începe sa jucam dupa regulile serioase, dupa regulile scrise de legislatie.”

 

​​Europa Libera: Pâna acum noi, de fapt, cei care observam procesul politic, le atrageam atentia, într-o forma mai dura sau mai soft, ca jocurile acestea sunt imorale. Eu am îndraznit sa compar dansul cu buletinele de vot, sa-l calific drept un dans al inocentei, ca din filmele lui Kusturica, când se demonstreaza prostirea însângerata. Atunci multa lume s-a suparat pe mine si s-a simtit chiar ofensata. Acum chiar Curtea Constitutionala constata acelasi lucru - ca acest dans al inocentei nu a fost doar imoral, dar a fost anticonstitutional. Domnule Ciurea, dupa asta politicienii nostri trebuie sa-si faca harakiri?

Cornel Ciurea: ,,Sigur ca nu si eu am o alta lectura a evenimentelor. În primul rând nu poti sa fii infractor al Constitutiei atâta timp cât asculti de ceea ce spune Curtea Constitutionala.”

 

Europa Libera: Asculti pentru ca n-ai încotro.

​​Cornel Ciurea: ,,Nu. Si aici este problema. Asculti pentru ca îti convine sa asculti. Eu consider ca gestul cu aratarea buletinelor nu este mare lucru si ar putea fi chiar legal. Depinde de interpretarea juridica pe care o dai dar faptul ca la un moment dat Curtea Constitutionala a luat o decizie pe care noi o suspectam ca fiind indusa de catre acesti politicieni, membri ai Aliantei pentru Integrare Europeana.”

 

Europa Libera: Sau cel putin ei sa profite din aceasta.Cornel Ciurea:
 ,,Si ei profita acum de pe urma acestei decizii. Asta este limita, dupa care imoralitatea si arata chipul sau hâd. Eu ma întreb, si aceasta întrebare si-au pus-o si altii, ce s-ar fi întâmplat cu Curtea Constitutionala, daca Marian Lupu ar fi fost ales pe data de 16 decembrie?”

 

Europa Libera: Adica ar fi avut oare Curtea curajul sa invalideze votul?Cornel Ciurea:
 ,,Nu ar fi avut. Nu ar fi avut curajul Curtea Constitutionala sa invalideze un asemenea vot, care este, trebuie sa recunoastem, undeva la limita legalitatii. Nu este infamant în sine gestul de a arata buletinul de vot, pentru ca în fond este un drept al deputatului. Sigur, depinde de interpretarea juridica. Dar grav mi se pare în aceasta situatie faptul ca persista aceasta banuiala a unei complicitati între Curte si partidele Aliantei si aici imoralitatea este totala, daca se produce.”

 

Europa Libera: Si atunci ce sa faca Alianta? Sa-si puna cenusa pe cap? Sau s-o dea în continuare pe ratiunile umanitariste.

​​Cornel Ciurea: ,,Exista o solutie politica foarte clara: alegeri anticipate. Si din pacate aceasta solutie nu vine, sau vine cu o mare întârziere. Dar ca solutie ea exista. Este singura pe care o ofera Constitutia si avem înca posibilitatea sa ramânem în limitele constitutionalitatii, daca o respectam. Si atunci teza cu privire la uzurparea puterii nu va mai fi valabila.”

 

Europa Libera: Domnule Ciurea, dar ei nu vor sa se purifice. Asta întelegem ca tocmai dupa decizia Curtii exista o posibilitate în plus de a trisa, de a lungi termenul acesta de valabilitate. Cum sa se iasa din acest cerc vicios? Spuneti ca prin revolutie - nu. Prin mecanisme existente - nu. Si atunci cum?Cornel Ciurea:
 ,,Aceasta este paradoxul situatiei. Poate domnul Vasilica ar putea sa-l comenteze mai pe larg, dar mi se pare o situatie paradoxala - cu totii suntem martorii unei faradelegi, unei nedreptati, dar nu putem interveni si nu stim cum sa intervenim.”

 

Europa Libera: Eu as zice chiar si ostateci. Nu? Domnule Vasilica?Valeriu Vasilica:
 ,,Este adevarat si solutia va veni mai devreme sau mai târziu: alegerile anticipate. Si aici, de alt fel, mingea din nou este în terenul comunistilor, care pot face mai mult pentru  contribui la finalizarea procedurii de alegere a presedintelui, care vrei nu vrei duce la anuntarea alegerilor anticipate. De exemplu, în loc de boicotarea primelor etape, ei s-ar fi prezentat, ar fi înaintat propriul sau candidat si daca n-ar fi fost ales, cel putin se considera consumata o etapa. Si mai ramânea doar o etapa si atunci ajungi foarte repede la alegeri anticipate. Banuiala este ca nici Partidului Comunistilor nu-i convin alegerile anticipate, sau cel putin nu-i convin alegeri anticipate acum, în preajma, în pripa. Ei ar prefera, de exemplu, sa tergiverseze lucrul acesta pâna în toamna si în sensul asta scopurile coincid - si ale Aliantei de guvernamânt si ale opozitiei. Eu ma refeream la necesitatea alegerilor anticipate chiar si din punct de vedere, nu stiu cum sa zic, filozofic. Pentru ca de-o bucata de vreme, nu doar de la ultimele alegeri parlamentare pâna acum, dar si mai devreme, cred ca din 2009, de la 7 aprilie 2009, sau poate si ceva mai înainte, ciclul politic în Republica Moldova electoral nu a avut o finalitate. Voia alegatorului nu a oferit prioritate anumitor forte politice din cele doua orientari - Este-Vest, sau liberal-comunist. Si daca acest exercitiu nu a avut finalitate în urma câtorva scrutine electorale, eu nu vad alta solutie, decât sa intram în alt scrutin si sa vedem daca lucrurile nu s-au schimbat. Întelegerea mea este ca lucrurile se schimba si cu cât politicienii vor tergiversa luarea acestei decizii de intrare într-un exercitiu electoral, cu atât mai mare este pericolul pentru cei existenti ca sa intre în alegeri mai nepregatiti, sau cu imagine mult mai proasta decât o au acum.”


Europa Libera: Mai ramâne pe agenda modificarea Constitutiei? Sau ba? Domnule Ciurea.Cornel Ciurea:
 ,,Eu cred ca trebuie trasa o linie si modificarea Constitutiei poate sa se produca doar dupa alegerile anticipate sau dupa esuarea alegerii presedintelui si alegeri anticipate. Pentru ca, repet, originea tuturor relelor mi se pare tocmai declansarea acestei discutii la sfârsitul anului 2009 si intrarea în joc a tuturor partidelor. Pentru ca toate partidele într-un fel sau altul au contribuit la aceasta taraganare prin abordarea unor anumite aspecte legate de Constitutie - unii vroiau sa modifice întreaga Constitutie, altii vroiau sa modifice doar articolul 78, unii vroiau alegeri directe a presedintelui, altii alegerea în Parlament si diminuarea pragului. Deci, toate partidele au intrat în hora si prin eforturi comune au agravat situatia, inclusiv PCRM-ul.”

 

Europa Libera: Deci, reformarea Constitutiei nu ati mai lasa-o pe mâna actualului Parlament.Cornel Ciurea:
 ,,Din punctul de vedere, iarasi, al moralitatii cred ca tocmai pentru a trece printr-o baie purificatoare avem nevoie de alegeri anticipate. Daca vreti, un ritual purificator, care ne va permite ulterior sa abordam problemele politice cu mai mult calm.”

​​Valeriu Vasilica: ,,Abordarea temei unei noi constitutii ar complica situatia politica în Republica Moldova, inclusiv în Parlamentul Republicii Moldova si mai tare, desi se pare ca mai tare nu e posibil. Pentru ca procesul de elaborare si de adoptare a unei noi constitutii solicita un grad suprem, ca sa zic asa, de consens. Constitutia o face întreg Parlamentul, pentru întreg poporul, pentru o perioada foarte si foarte îndelungata, speram. Or, în conditiile de astazi, cu actorii politici de astazi nu este posibil. Si atunci aceasta mare necesitate de schimbare a Constitutiei trebuie esalonata, dupa parerea mea, în cel putin doua etape. În prima etapa - articolul 78, care sa permita deblocarea actualei situatii, ca dupa aceea sa intervina alegeri anticipate parlamentare. Si sa speram ca daca alegatorul se face mai întelept si aseaza lucrurile mai bine în Parlament, doar atunci putem purcede la elaborarea unei noi Constitutii.”

 

Europa Libera: Dar urmatorul Parlament va fi constituit cu mare probabilitate de aceleasi forte politice. Cu variatii la numarul de mandate pe care le vor fi având. Si atunci cu ce va fi mai moral, superior intelectual si politic un nou parlament, care va avea sarcina sa modifice Constitutia?Valeriu Vasilica: 
,,Ne va ramâne doar sa ne conformam Constitutiei actuale, care spun unii experti ca nu este foarte rea.”

 

Cornel Ciurea: ,,Dar ceea ce vor oferi alegerile anticipate - un nou orizont de timp. Din punctul meu de vedere, acum nu mai avem acest orizont de timp. Adica rezerva de rezonabilitate, care ne-a fost oferita si de bunul simti, si de Curtea Constitutionala, dar si de Dumnezeu a fost epuizata.”

 

Valeriu Vasilica: ,,Si rabdarea populatiei.”

 

Cornel Ciurea: ,,Rabdarea - nu stiu. De rabdat mai putem, dar vorbesc de rezonabilitate politica. Si atunci ar fi cazul sa organizam alegeri anticipate si mai putem discuta poate un an, un an si jumatate si poate le va veni mintea la cap. Pentru ca în fond alegerea presedintelui este un exercitiu simplu - e nevoie ca 61 de deputati sa voteze pentru, nimic mai mult.”

 

Europa Libera: Dar nu cumva societatea va vrea sa voteze presedintele, daca tot se schimba Constitutia? Actualul Parlament a spus foarte clar ca nu vrea sa dea pe mâna poporului alegerea presedintelui, pentru ca asta ar însemna sa renunte la parlamentarism, în general. Poporul odata întrebat daca nu vrea sa schimbe Constitutia, s-ar putea sa vrea sa aleaga presedintele.


​​Cornel Ciurea: ,,Pai el va dori acest lucru, pentru ca nu are rost sa organizezi un referendum pe un alt subiect, decât pe alegerea directa a presedintelui. Si în mod normal alegatorii vor pleda pentru un asemenea deznodamânt, care, din punctul meu de vedere, nu convine unor partide politice, ce-ar prefera sa pastreze status-quo-ul, poate într-o alta redactie. Deci, un referendum pe aceasta tema ar putea fi o solutie, dar nu mi se pare una corecta, întrucât trebuie sa respectam buchia legii existente si ea nu prevede deocamdata alegerea directa a presedintelui, ci insista asupra alegerii presedintelui în Parlament si alegeri anticipate. Haideti sa epuizam acest ciclu, pentru ca politica se produce în cicluri si trebuie sa-l parcurgi de la început pâna la capat. Tocmai asta mi se pare daca vreti si o problema de vrajitorie politica, nu de inginerie politica, care se practica, dar de vrajitorie politica pentru ca fara a se încheia un ciclu, noi începem un alt ciclu. Si aceasta suprapunere de cicluri creeaza, daca vreti, o mare aversiune din partea unor forte tenebroase, stihinice, pe care noi nu le vedem, dar care cred au un impact asupra vietii noastre politice.”

 

Valeriu Vasilica: ,,Haideti sa ne amintim ca problema alegerii presedintelui de catre popor în modul direct a aparut exact pe fondalul imposibilitatii parlamentarilor de a alege. Deci, pâna la urma alegerea presedintelui de catre popor, sau de catre populatie nu este ceva primar. Este ceva secundar, este un efect si poate ca asa trebuie tratat. Poate ca nu este cazul sa scoatem la referendum o problema de felul acesta, cel putin pâna nu se alege presedintele de catre parlamentari. Dar si în aceasta situatie lucrurile sunt cu doua capete, o sabie cu doua taisuri. Pentru ca este bine sa aleaga poporul un presedinte, dar nu este tocmai bine când acest presedinte, conform traditiei locale, si regionale, si traditiei istorice, devine mai degraba un om autoritar, un dictator si mai putin ne putem astepta sa fie un intelect national. Si atunci poate ca exista si un pericol de felul acesta, pe care de ce sa ne grabim sa-l aducem din nou în casa.”

 

Europa Libera: Pe final ne sta bine sa tragem ghiocul si sa va întreb în sensul asta: ce aliante vedeti dupa alegerile parlamentare anticipate? Dupa tot ce s-a întâmplat, dupa tot spectacolul, ca sa nu zicem balamuc? Domnule Ciurea?Cornel Ciurea:
 ,,Vad doua posibilitati: ori pastrarea status-quo-ului si un echilibru politic, care va perpetua aceasta criza, dar cu anumite sanse de a fi rezolvata.”

 

Europa Libera: Adica cu o guvernare pro-european.

 

​​Cornel Ciurea: ,,Daca vreti s-o numiti asa, putem. Dar totusi noi asociem termenului de Europa si notiunea de moralitate, chiar daca nu întotdeauna gasim moralitatea în Europa, dar pentru noi asta e. Am spus ca am iesit din zona moralitatii, deci ma feresc s-o numesc pentru moment guvernare europeana. Iar o alta solutie, care mi se pare mai fezabile, este revenirea la guvernare a PCRM-ului, întrucât a fost mult prea avantajat de catre ultimele actiuni ale Aliantei. Si eu nu cred în sondaje. Din pacate, am impresia, sociologii nostri cu sondajele lor s-au de-credibilizat la fel de mult ca si Alianta de guvernare.”

 

Europa Libera: Adica diminueaza valoarea reala a comunistilor?Cornel Ciurea:
 ,,Cred ca da. Asta o si recunosc multi sociologi, spunând ca în sondajele lor comunistii apar cu mai putine procente. Si aici trebuie sa luam în serios, din pacate, daca tot vorbim de imoralitate, trebuie sa luam în serios si acuzatiile comunistilor legate de CEC. Si a propos, ar trebui sa ne amintim si de acuzatiile opozitiei în perioada guvernarii comuniste, legate de CEC. Si aici ar trebui sa ne punem tot felul de probleme deja ce tin de inginerii politice.”

Europa Libera: Domnule Vasilica? Prognoza Dumneavoastra?Valeriu Vasilica:
 ,,Doua tipuri de aliante vad si eu. Si cred ca sunt pe aceeasi unda cu domnul Ciurea. Aliantele pot fi formate dupa criteriul de orientare a tarii - fie spre Est, fie spre Vest. Pentru ca astazi, de exemplu, nu-mi pot închipui reformatarea Aliantei de guvernamânt actuale prin coalizarea PCRM-ului cu oricare din cele trei componente ale AIE. Nu pentru ca ei nu ar putea guverna tara, dar pentru ca ei vor genera conflicte mult mai mari decât exista acum. Unul zice: hai la stânga, unul zice: hai la dreapta. Iar în AIE actuala, cu toate divergentele exista cel putin un consens în privinta directiei de dezvoltare a tarii. Si în sensul acesta, fie PCRM de unul singur, fie cu cineva dintre sateliti, fie iar PD, PLDM, eventual PL, daca nu se va micsora, si poate ca mai vine cineva cu mai putine mandate, dar cu mandate noi în Parlament si asta ar fi poate ca una dintre solutii. Se dovedeste ca trei actori la guvernare este putin, pentru ca unul dintre ei, de regula cel mai mic cu numar de mandate devine cel care santajeaza, într-o conditie sau alta.”

 

Europa Libera: Cu votul lui de aur.Valeriu Vasilica: 
,,Cu votul de aur, da. Si atunci poate ca este bine sa vina nu trei, dar patru, dar poate cinci, poate cu mai putine mandate în Parlament. Dar pentru ca si situatia în societate este foarte pestrita, cred ca o situatie mai pestrita în Parlament ar fi mai adecvata si ar reflecta mai adecvat situatia din societate. Si într-un fel mai functional.”

 

Europa Libera: Nu ne ramâne decât sa vedem cum evolueaza dupa sedinta de azi si ce cronometru, sau ce clepsidra noua scoate în fata Parlamentul.

*

Vasile Botnaru: 
Doamnelor si domnilor, am ajuns la finalul emisiunii de astazi, la care au participat Valeriu Vasilica, directorul agentiei de stiri InfoPrim Neo, si Cornel Ciurea, director de programe la IDIS ,,Viitorul”. Ne reauzim duminica viitoare. Pâna atunci ne puteti asculta zilnic  dimineata si seara, pe frecventele cu care v-ati obisnuit, sau  pe Internet, la orice ora în reluare. Iar sâmbata va da întâlnire Valentina Ursu, dupa care eu, Vasile Botnaru, o sa va invit sa o luam de la capat. Pe curând.

 

SURSA: Europa Libera

Alte ştiri despre: