10:11, 27 Decembrie 2011
, Vasile Botnaru

Vasile Botnaru: 2011 - intre bugetul gilcevii politice si cel al realizarilor diplomatice


Punct si de la Capat: o retrospectiva a anului 2011 cu Vasile Botnaru, A. Golea si Al. Cantir


 

Fiecare dintre noi are propriile epitete pentru anul care a trecut, oricât de mult ar semana între ele locurile în care ne aflam, emotiile ne încearca, politicienii care ne impun agenda sau tabieturile care ne ajuta sa evadam din rutina. Cum a fost anul 2011? La aceasta întrebare astazi vor raspunde doi jurnalisti notorii de la Chisinau – Anatol Golea si Alexandru Cantîr, care vor întregi seria de rememorari si bilanturi, pe care Europa Libera le practica, la fel ca toata lumea, la sfârsit de an.

 


Europa Libera: 2011 a fost un an dificil, cel putin. Dumneavoastra sunteti liberi sa aglomerati tot felul de alte adjective. Daca ar fi sa priviti din perspectiva nu neaparat factologiei, dar a unor experiente acumulate, pentru ca cine calca o data pe grebla, cel putin încearca sa nu mai calce a doua oara pe ea. În sensul acesta anul 2011 poate fi calificat ca un an în care s-au acumulat experiente utile, Anatol?
 

Anatol Golea: ,,Anul 2011 a fost unul care s-a calcat mult pe grebla. Moldovenii mai au o vorba a se calca prin strachin. Cred ca anume acest lucru au tot facut politicienii pe parcursul anului 2011. S-au comis mai multe greseli. Concluzii din calcatul pe grebla în 2009 si în 2010, când nu s-a reusit alegerea 
​​presedintelui, concluziile de rigoare nu s-au facut, învataminte nu s-au tras, atmosfera din Alianta de guvernare a fost una incandescenta, liderii Aliantei toti s-au certat, au contribuit mult pentru a compromite ceea ce întelegem noi prin notiunea de democratie. Au contribuit la faptul ca acest cuvânt - democratie - sa fie unul de ocara în Republica Moldova. Si aceasta a demonstrat si ultimul sondaj ,,Barometrul opiniei publice”, realizat la începutul lunii noiembrie, unde vedem ca lumea vrea un partid la guvernare, vrea Uniune Sovietica, nu vrea integrare europeana, etc.”


Europa Libera: Anatol, dar pe de alta parte lumea spune ca n-a cazut cerul - nu s-a ales presedintele, viata a mers înainte.


Anatol Golea:
 ,,Si indicii economici, a propos, nu sunt atât de prosti, ba chiar sunt optimisti daca e sa credem Guvernului. Altceva este - atmosfera din societate, atmosfera de instabilitate, atmosfera de asteptare în continuu. Nimeni nu vine cu investitii serioase, nimeni cu creeaza locuri de munca, nimeni nu-si extinde businessul, toata lumea este în asteptare ca ceva trebuie sa se întâmple. Ceva bine, desigur. Bine nu se întâmpla, opozitia continua sa activeze dupa criteriul traditional al opozitiei din Republica Moldova – cu cât mai rau, cu atât e mai bine. Aici este problema a disconfortului si a instabilitatii.”


Europa Libera: Alexandru?


Alexandru Cantîr:
 ,,A fost un an al deceptiilor, al foarte multor ​​deceptii. Daca aceasta alianta de guvernare si-ar fi propus, ar fi adoptat un program ca sa iasa cum e mai rau, sau sa realizeze cel mai rau cu putinta istoria unei aliante, poate lucrurile nu ieseau atât de prost. A iesit cum a iesit. Cel mai prost lucru este ca societatii i s-a inoculat foarte multa neîncredere, foarte mult scepticism, cinism chiar. Am vazut o tânara negustoreasa surprinsa pe marginea unei strazi vânzând te miri ce acolo, care la reprosul unui edil, al unui demnitar ca ceea ce face - face ilegal, a reprosat: pai mai bine faceti voi ordine în Parlament, lamuriti-va acolo sus si dupa aia cereti-ne noua sa fim cetateni onorabili si cu respect.”

Anatol Golea: ,,Si are dreptate.”


Alexandru Cantîr: ,,Da, si are perfecta dreptate pentru ca mesajul e înghitit asa cum este de catre societate si cred ca este consecinta cea mai proasta a guvernarii aceasta reactie a populatiei, aceasta dezamagire crasa, iar în situatia în care populatia este, nu ma tem sa spun, un pic dezgustata de tot ce se întâmpla în capitala, în sediile guvernarii, ale politicului în general, e foarte rau pentru tonusul societatii.”


Europa Libera: Dar ce învatam din asta? Înteleg ca politicienii învata mai greu. Dar electoratul învata oare din aceasta situatie? Ajunge la concluzia, dupa mine fireasca ca ar trebui sa se gândeasca de sapte ori înainte de a taia când merge în cabina de vot?


Anatol Golea:
 ,,Se acrediteaza ideea, în primul rând totusi de opozitie, ca ceea ce se întâmpla rau este consecinta votului pe care l-au facut la 29 iulie, la 28 noiembrie 2010, respectiv, 2009. Aceasta idee se acrediteaza de catre opozitie foarte insistent pentru ca opozitia deja a decis: merge în alegeri anticipate si de fapt au demarat campania electorala. Si se va insista ca este consecinta votului. Si partial este adevarat. Dar este si ceea la ce v-ati referit atunci când ati spus ca politicienii nu sunt în stare sa învete lectia.

​​Mie îmi aminteste aceasta situatie de anii 1998-2000, când dupa o criza, cu care s-a confruntat spatiul ex-sovietic si o situatie economica foarte proasta, Republica Moldova si-a învatat lectia si a îndeplinit toate indicatiile organismelor internationale, în primul rând ale Fondului Monetar International, a adoptat mai multe legi si dupa asta au venit la putere Partidul Comunistilor, speculând lozincile ca tot ce se adopta va fi anulat. Dar s-a anulat, pare-mi-se, doar reforma administrativ-terioriala, s-a revenit la raioane, în loc de judete.”


Europa Libera: Din ratiuni politice.


Anatol Golea:
 ,,Din ratiuni politice, evident. Ceea ce tine de rationamentele economice, toate reformele facute, inclusiv cu serviciile comunale, cu multe alte lucruri nu au fost anulate. S-a profitat doar din aceste reforme. Acum se repeta situatia - opt ani nu s-au facut reforme, Alianta încearca sa se conformeze rigorilor, cerintelor europene, sa efectueze aceste reforme, reformele sunt dureroase, care ar putea eventual sa repete situatia anului 2001, într-o forma sau alta, într-o varianta sau alta. Si aceste reforme, cel mai grav este ca sunt însotite de gâlceava, de certuri, ceea ce, Sandu a spus, trezeste dezgust si dezamagire totala.


Întâlnim acest an 2012, sarbatorile de Craciun, Revelionul cu un sentiment de dezamagire. Si eu cred ca anul 2012 cu foarte mare probabilitate va fi un an electoral. Aceasta nu este bine, pentru ca revenim la votul cetatenilor, iar votul cetatenilor poate sa fie neplacut surprinzator pentru unii politicieni de la guvernare.”


Alexandru Cantîr: ,,Sunt mai sceptic în privinta învatamintelor, pe care le-ar fi putut trage electoratul din simplul motiv ca peste noapte, sau în urma acestor dezamagiri, electoratul nu va deveni mult mai rafinat, sau mai priceput în a distinge între ceea ce este bine si ceea ce este rau în societate.

​​Cea mai mare parte a dezamagitilor vor raspunde cu moneda lehamitei si a absenteismului, probabil în primul rând. Nu cred ca vor vota pentru vis-a-vis-ul guvernarii, dar cred ca vor vota cu indiferenta, cum ziceam, cu lehamitea si absenta la urnele de vot.


Desteptarea colectiva, ca sa spunem asa, se produce, din punctul meu de vedere mult mai lent, calcatul pe grebla se întâmpla repetat si de cele mai multe ori se uita de la un accident. Miza cea mai mare, daca dorim într-adevar un vot constient, trebuie pusa pe tineri... Write your quote footer here...

la altul consecintele. Sa vedem. Miza cea mai mare, daca dorim într-adevar un vot constient, trebuie pusa pe tineri, care se vor  detasa de electoratul traditional, ca sa spunem asa.”


Anatol Golea: ,,Dar si tinerii sunt dezamagiti. Am va vazut ce se întâmpla pe retelele sociale, atunci când se vorbea cu insistenta ca mergem în alegeri anticipate. Au fost create grupuri pe facebook pentru a boicota alegerile anticipate, ca nu vor merge. Absenteismul, într-adevar, în cazul unor alegeri anticipate absenteismul va fi foarte mare, va fi principalul oponent al partidelor de la guvernare.
​​Cei care s-au dezamagit nu vor vota pentru Partidul Comunistilor, dar vor vota cu picioarele - nu vor merge la vot. Si Partidul Comunistilor, daca are sanse sa revina la guvernare, va reveni cu votul aproximativ a 600 de mii de cetateni, comparativ cu 750 de mii pe care le-a avut la 5 aprilie 2009. Din cauza absenteismului ar putea avea majoritate.”


Europa Libera: Revista Time a dat un ​​camerton interesant pentru anul 2011. Dupa ce ca mergea pe personalitati proeminente, acum protestatarul este omul anului 2011. Este valabila aceasta apreciere si pentru Republica Moldova? A fost „Revolutia twitter”, asa cum au numit-o occidentalii în Republica Moldova în aprilie 2009. Ca si cum acest protestatar moldovean a fost omul anului 2009.

Alexandru Cantîr:
 ,,Mai degraba camertonul pentru Republica Moldova ar fi sub aspect politic prostia si îngâmfarea politica. Asta ar caracteriza poate mult mai bine decât altceva cele întâmplate în 2011. Nu stiu, tinerii când vorbeam de nemultumirea sau spiritul lor protestatar, sau de sperantele care o presupun, ma refeream de fapt la capacitatea acestor tineri de a avea discernamânt. De a învata sa aiba discernamânt, pentru ca reactia lor de dezgust si protestatara a fost mai degraba fata de acest conglomerat aflat la guvernare, fata de spectacolul deseori dizgratios, pe care l-a oferit acest conglomerat.


În schimb, pe de alta parte, cred ca un alegator tânar cu discernamânt ar putea vedea cât de cât limpede cine are o abordare mai pragmatica, mai onesta, mai bine pusa la punct, mai buna în fond la guvernare. Cine dintre cei care constituie aceasta Alianta. Nu trebuie sa reducem totul la atitudinea fata de o coalitie si la produsul pe care-l ofera, produsul politic sau de alta natura, pe care-l ofera aceasta coalitie. Trebuie sa ne gândim si la modul în care un alegator sau altul ar putea judeca personalitati, oameni politici în afara contextului unei coalitii. Poate aici este speranta.”


Europa Libera: Anatol, mascota anului 2011?


Anatol Golea:
 ,,Pentru Republica Moldova protestatarul nu este mascota anului 2011 si din considerentul ca Republica Moldova întotdeauna are o cale aparte, o cale proprie. În acest sens noi suntem totusi mai aproape de spatiul post-sovietic si mergem pe calea rusilor de a crea impedimente ca pe urma sa le putem depasi cu mult eroism. În acest sens chiar nu ne-am rupt de spatiul ex-sovietic si eu cred ca imaginea cetateanului moldovean în anul 2011 este un nostalgic. S-a lucrat mult pentru aceasta imagine, inclusiv din considerentul ca anul 2011 a fost anul a 20 de ani de la proclamarea independentei Republicii Moldova, 20 de ani de la destramarea Uniunii Sovietice.

​​Noi suntem într-un spatiu informational preponderent legat de Rusia si s-a facut foarte mult sa le fie trezit cetatenilor acest sentiment de nostalgie. Putem face filozofie si cauta cauzele acestui sentiment de nostalgie. Se stie ca întotdeauna omului îi este caracteristic sa-si aminteasca cu nostalgie, cu regret de ceea ce a trecut, ce a  fost - înainte era mai bine, copacii erau mai înalti, iarba mai verde, noi mai tineri si mai frumosi. Dar ramâne si o nostalgie si pentru perioada care a trecut recent.


Cei opt ani de comunism, care la multi, nu stiu din ce cauza, sunt lucruri absolut diferite, dar la multi se asociaza perioada sovietica cu perioada guvernarii Partidului Comunistilor în 2001-2009. În opinia mea sunt lucruri absolut diferite, dar cetatenii amintindu-si de Uniunea Sovietica, încearca sa spuna ca si Partidul Comunistilor asigura acea stabilitate, minimumul de existenta si multe alte lucruri care erau caracteristice perioadei sovietice. Si aici iarasi opozitia, care se pregateste de alegeri, lucreaza foarte insistent - acrediteaza aceste idei. Ca numai revenirea comunistilor va fi aproape de ceea ce a fost în Uniunea Sovietica.”


Alexandru Cantîr: ,,Cred ca cei care exploateaza politic spiritul nostalgic despre care vorbea Anatol merita sa fie invidiati. Nu cred ca vreo data cineva s-a bucurat de atâtea si atâtea cadouri din partea celorlalti.”


Anatol Golea: ,,Oponentii lor politici.”


Alexandru Cantîr: ,,Da, oponentii lor politici din acest punct de vedere.”


Europa Libera: Totusi Mos Craciun o sa va ceara niste poezii. Înainte de a va da cadouri, spuneti-i niste poezii optimiste. Nu s-a întâmplat oare nimic bun în anul 2011? Domnule Cantâr?!


Alexandru Cantîr:
 ,,O fi fiind acest an, care iata se duce un fel de zebra, sau un fel de dunga neagra mai degraba. Nu trebuie sa uitam totusi, ca au fost si niste lucruri care merita salutate. Din punctul meu de vedere sub aspectul politicii externe, raporturilor cu Uniunea Europeana, cu vecinii mie mi s-a parut, ma rog si cu oficialii europeni, mi s-a parut totusi un lucru bun, promitator. Uneori chiar ar fi cazul, pentru unele accente daca nu de admiratie,  cel putin de apreciere buna a ceea ce s-a întâmplat. Altceva este ca politica externa este rasturnata deseori de realitatile din interiorul Republicii Moldova, de politica interna, de nereusitele care exista aici.

​​Uneori ai impresia ca oficialii europeni sunt sub aspectul preocuparilor pentru viitorul acestei tari, sub aspectul grijii pentru populatie, pentru calea pe care trebuie sa mearga Republica Moldova sunt mult mai patrioti decât politicienii locali, care se lasa deseori prada ambitiilor personale, mofturilor, calculelor meschine si nu se gândesc, sau cel putin nu arata, nu stiu sa demonstreze acest lucru. Nu se gândesc într-adevar la societate si la ce e mai bine pentru Republica Moldova, în general. Din punctul meu de vedere, numarul personalitatilor la vârful clasei politice este extrem de redus, ridicol de redus, din pacate.”


Anatol Golea: ,,Sustin ceea ce a Sandu a spus referitor la politica externa. Într-adevar s-a facut multe si Republica Moldova are usile deschise în multe cancelarii europene, ceea ce este foarte important. Nici nu m-as aventura sa numar câte vizite a efectuat primul ministru Filat la Bruxelles în acest an, sau în alte cancelarii, în alte parti. Dar trebuie de tinut cont ca am primit foarte multe avansuri de la europeni. Avansuri pe care va trebui sa le îndreptatim sau sa pierdem încrederea partenerilor si riscam s-o pierdem irecuperabil, pentru ca deja au mai fost asemenea cazuri.

Pe de alta parte am avut relatii foarte bune cu tarile vecine - România, dar si Ucraina. În acest an au fost facute multe lucruri bune facute cu Ucraina si acest lucru se simte când treci vama moldo-ucraineana. A fost vizita de lucru a ministrului de externe ucrainean la Chisinau, prima în ultimii nu stiu în câti ani. Dar nu în ultimul rând au fost stabilite relatii de parteneriat, nu as zice strategice, cum este scris în tratatul de baza moldo-rus, dar relatii de parteneriat si întelegere cu Rusia, ceea ce este foarte important. Pentru ca la Chisinau mai multi politicieni cu parere de rau înteleg ca daca te certi cu Rusia, înseamna ca te apropii de Europa. Si invers, ceea ce nu este adevarat.


Si europenii au încercat de zeci de ori sa le spuna guvernantilor de la Chisinau, si în 2005-2006 presedintelui Voronin, si mai târziu altora si mai devreme altora, ca europenii si americanii nu se vor certa cu Rusia, care are o piata imensa, resurse naturale, etc., pentru ca Republica Moldova are un moft si vrea sa fie mai independenta de rusi. Or, în acest an a fost vizita ministrului de externe Leanca la Moscova si a ministrului de externe Lavrov la Chisinau, vizite foarte importante. Contacte foarte bune a primului ministru Vlad Filat cu primul ministru Vladimir Putin si viitorul presedinte, ceea ce este de asemenea foarte important.

​​Nu putem spune ca a fost foarte rau anul acesta. Si pe plan intern inflatia, indicii macroeconomici sunt ok. Inflatia, deficitul bugetului, indicii macroeconomici sunt buni. Sunt si alte premise, de exemplu eu am aflat ca a crescut de câteva ori pretul pamântului arabil, pamântului agricol, ceea ce este un indice superb în opinia mea. Pentru ca daca oamenii cumpara pamânt arabil, agricol, înseamna ca mâine-poimâine se va dezvolta agricultura, ceva vor face cu acest pamânt. În sate departe de Chisinau nu vor construi numai case de locuit, ceea ce se întâmpla în ultimii ani în jurul Chisinaului.


Sunt si alti indici, care insufla optimism. Cresterea exporturilor, de exemplu. Cresterea exporturilor a fost una pot sa zic aproape fulminanta, ceea ce pentru o economie este complicat. Unii de la Ministerul Economiei acum spun ca atâta timp cât a fost guvernarea comunista se exporta forta de munca, oamenii trimiteau bani, remitentele veneau si importam marfuri. Atunci când se importa marfuri pentru stat nu sunt dureri de cap. Nu se produce, parca totul functioneaza, în realitate nu functioneaza nimic.


Acum situatia a început sa se schimbe, se exporta marfuri, nu forta de munca. Ar fi bine înca daca gastarbeiterii ar reveni acasa si ar gasi unde sa investeasca acesti bani. Eu nu sunt sigur ca politica fiscal-bugetara pentru anii 2012-2014, eu nu sunt sigur ca aceasta conceptie este una foarte buna, bine gândita si va permite relansarea economiei, va stimula producatorii. Aici chiar am mari dubii si nu prea sunt de acord cu reprezentantii Guvernului. Dar vom trai si vom vedea.”


Alexandru Cantîr: ,,Foarte important este ca acest optimism pe care îl avem mai mult sau mai putin justificat fata de performantele cu caracter economic sa se regaseasca si în modul în care simt, vad lucrurile majoritatea.”


Europa Libera: Adica în factura.


Alexandru Cantîr:
 ,,În facturi, în mintea omului simplu, care, pâna la urm putem sa ignoram pâna si sondajele de opinie, dar ne dam perfect de bine seama ca sunt extrem de nemultumiti în cea mai mare parte si considera ca viata devine tot mai grea si mai grea. si cred ca au suficienta si foarte multa dreptate, pentru ca aceste performante înca nu s-au regasit în masura asteptarilor, sau în masura minimului necesar si în viata de zi cu zi a cetateanului, a omului simplu.”


Anatol Golea: ,,Daca e sa pornim de la întrebarea lui Vasile, avem ce raporta domnului mos Craciun: sunt rezultate despre care am putea discuta si ar fi bine sa discutam despre aceste rezultate. Problema este una de ordin politic, chiar as spune de calitatea clasei politice. Nu s-a reusit alegerea presedintelui - ma rog, si în Belgia n-a fost Guvern doi ani si jumatate si acum au format Guvernul si au început grevele si nu stiu ce.”


Europa Libera: Ei, belgianul altfel traieste fara presedinte. Totusi, pornind de la aceasta constatare, domnule Golea, si vreau sa va aduc pe o pârtie poate riscanta. În anul 2011 alaturi avem mari performante în domeniul artistic, de exemplu: Valentina Nafornita, Iulian Gârnet. În general, Moldova, pamântul acesta chifteste de talente. Dar nu putem gasi, vorba bancului, un te miri ce nas. Talente multe, dar un presedinte, care sa fie talentul talentelor nu gasim. Din gelozia politicienilor, sau chiar nu avem un presedinte talentat?


Alexandru Cantîr:
 ,,As interveni aici doar cu o ​​replica înainte de Anatol - în arta, în general, orgoliul nemasurat este un lucru de salutat si chiar genereaza performante nemasurate. Spre deosebire de politica, unde orgoliul de ce le mai multe ori daca nu este strunit si încorsetat bine, provoaca iata gâlceava, nemultumiri s.a.m.d.”

Europa Libera: Deci, orgoliul e de vina.


Alexandru Cantîr:
 ,,Inclusiv.”


Anatol Golea: ,,Rânza moldoveneasca. Vasile, mi-ai luat vorba din gura. Asta vroiam de fapt sa spun, ca avem de toate. Avem cu ce ne lauda, dar calitatea clasei politice, care nu este în stare sa solutioneze o problema, si nu este atât de grav ca nu este în stare sa solutioneze problema. Este grava modalitatea în care face acest lucru - cu gâlceava, cu certuri la nesfârsit, cu spalarea albiturilor în fata publicului, cu declaratii dure prin intermediul televizorului - aceasta trezeste dezgust. Si acest lucru a umbrit toate realizarile, tot ce a fost bun, dar sunt sigur ca au fost foarte multe lucruri bune, despre care noi poate nici nu ne dam seama, care poate vor da rezultate în viitor. Dar aceasta gâlceava, aceste certuri au umbrit rezultatele obtinute, pe de o parte.


Pe de alta parte, nu stiu cum sa ma exprim ca sa fiu înteles corect: avem un fel de exces de democratie. Societatea nu este pregatita. A aparut foarte multa presa, mass media mai mult sau mai putin independente, care îi provoaca pe politicieni si acestia nu pot sa se întruneasca, sa rezolve problemele si sa iasa cu niste decizii, solutii deja adoptate, pe care sa le puna pe masa cetatenilor si sa le spuna: uitati-va, noi am decis, acum Dumneavoastra trebuie sa lucrati împreuna cu noi ca sa facem bine pentru aceasta tara.”


Europa Libera: Ce ar face ei în România.


Alexandru Cantîr:
 ,,Aici abia îmi vine sa zic ca ti se frânge inima de mila acestor politicieni, care iata, sunt coplesiti de presa si nu pot face lucrurile. Din punctul asta de vedere e o clasa politica cum este în Republica Moldova. Si tot e un aspect bun în toata povestea asta - gâlceava, gâlceava, dar cel putin nu au ajuns, cum sa spun, la pumni, la lupte libere, competitie de sumo s.a.m.d. Ma asteptam sa vad care ar fi fost rezultatul competitiei din acest punct de vedere dintre cei trei-patru-cinci lideri care sunt, cu diferite categorii de greutate, îndemânare s.a.m.d.”


Anatol Golea: ,,Cred ca totul este înainte, Sandu, manusi de box am vazut ca au adus deja în sala de sedinte a Parlamentului.”


Alexandru Catîr: ,,Da, perfect, atunci vom avea si spectacole de acest gen, ca sa avem toata paleta completata a luptelor, ceea ce se crede ca este lupta politica. În general, din acest punct de vedere mie mi se pare ca principala sau cea mai importanta performanta a clasei politice este exprimata în felul urmator: s-ar fi putut sa fie si mai rau.”


Anatol Golea: ,,Asta este crezul moldovenilor de totdeauna – bine ca nu e mai rau si nu este razboi.”


Europa Libera: Acum conteaza sa nu ajungem la sfârsitul anului 2012 sa spunem: domnule, ce an bun a fost 2011.

​​Alexandru Cantîr: ,,E si farmecul realitatilor în Republica Moldova - niciodata nu stii ce va iesi, cum se va întâmpla, încotro vor merge lucrurile. Cel putin imprevizibilul este o sursa de distractie minunata pentru cei care au un pic de…”


Europa Libera: Simtul umorului?


Alexandru Cantîr:
 ,,Simt al umorului. Sau nu, mai degraba, ca simt al umorului au, practic toti moldovenii mi-ar placea sa cred. Cei care mai au puteri sa se amuze.”


Anatol Golea: ,,Ar trebui atunci când ne plângem si zicem ca totul e prost, este în culori negre ar trebui sa ne uitam si în jur. În jur bântuie criza economica. Si poate problemele noastre cu nealegerea presedintelui sunt minore în comparatie cu ceea ce au trait, de exemplu, grecii în 2011, sau egiptenii, cei care au facut cu adevarat o revolutie. Si acum am impresia ca sunt profund dezamagiti de noua guvernare, care îi bate cu bâta si îi împusca nu mai rau decât regimul pe care revolutionari l-au dat jos.”


Alexandru Cantîr: ,,Anatol are dreptate. Ce exista în Republica Moldova e un public spectator, ca sa spunem asa, care e usor dezgustat, cum vorbeam, de ce vede pe scena. În schimb nu e ciomagit, nu îmbla nimeni cu ghioaga dupa el.”


Anatol Golea: ,,Dar, pe lânga acestea daca vrei sa facem o punte de trecere între 2011-2012 este regretabil ca la noi nu exista aceasta finalitate a unui an si intrarea în alt an. Din punct de vedere economic, de exemplu, s-a executat bugetul pe 2011, s-a tras linia, s-a adoptat bugetul pe 2012 în termeni rezonabili, am intrat în alt an cu un nou buget de stat si, respectiv, cu toate celelalte busness-planuri, etc.


Nu avem finalitate, respectiv alegerea presedintelui iarasi nu a fost finalizata, desi era normal sa se finalizeze pâna la sfârsitul anului acest proces ca sa stim ce avem în noul an. Deci, perioada de incertitudine va continua, ea se poate solda cu o campanie electorala în 2012 si atunci anii electorali întotdeauna sunt ani prosti pentru economie, pentru societate. Pentru ca daca se va ajunge la o campanie electorala va fi o campanie extrem de dura, care va diviza societatea si mai mult. si politicienii vor face speculatii si se vor ataca reciproc.


Nu ma apuc sa presupun care va fi soarta tarii în cazul alegerilor anticipate, pentru ca este aproape clar ca nici un partid nu va avea majoritate pentru a guverna. Si este tot atât de clar ca Alianta pentru Integrare Europeana trei nu mai este posibila, pentru integrare europeana trei.”


Europa Libera: Deci, cum zic englezii, au ei asa un cuvânt frumos „postponed” - un an cu efecte amânate.


Alexandru Cantîr:
 ,,Da, exista un buget al intrigilor si al gâlcevii politice foarte bine pus la punct, care probabil va continua sa fie realizat si în perioada urmatoare.”


Europa Libera: Deci, avem foarte multe motive sa asteptam cu nerabdare anul urmator. Va multumesc. Pe final va uram sarbatori fericite, împreuna cu formatia Trigon din care citam astazi pentru coloana sonora si va spunem: pe curând.
SURSA: Europa Libera
Alte ştiri despre: Punct si de la capat, vasile botnaru, vasile botnaru,