15:02, 18 Iunie 2014
, PRO TV

Valeriu Munteanu: V.V. Filat se rusineaza cu concetatenii sai


Recent liderii ghindei zacute au lansat cu mare fast si cu multa seriozitate Planul PLDM 2020. Responsabilitatile profesionale m-au obligat sa verific ce „opera inedita si izbavitoare” a mai nascut, in zi de vara, acest partid infratit cu scandalul si cu jumatatile de masura.


 

Brosura, tiparita in mii de exemplare, pe hartie lucioasa si scumpa, impregnata cu zeci de poze preluate de pe shutterstock.com (Un exemplu, Alt exemplu, Inca un exemplu), cu  „oameni virtuali”, imi aminteste de revistele unei secte religioase, ilustrate in mod pregnant cu imagini, unde oamenii, se joaca prieteneste cu leii si tigrii.

 

Filat a ales sa ilustreze Republica Moldova anului 2020, cu ajutorul unor poze cumparate de pe internet (daca desigur nu le-a preluat in mod abuziv), cu familii, copii si tineri din alte tari, pentru ca, cel mai probabil, familiile, copiii si batranii nostri nu sunt pe placul acestui partid, care incearca sa ne convinga ca iubeste atat de mult Republica Moldova, incat… se rusineaza de ea. Este dezonorant ca PLDM nu a catadicsit sa foloseasca in materialele sale publicitare imaginea originala, naturala a moldovenilor nostri, dand prioritate unor „oameni imaginari”. Ar fi bine ca la toamna oamenii nostri sa-l serveasca pe V.V. Filat doar cu „voturi imaginare”.

 

Prima lectura a acestui asa-zis „document” mi-a lasat impresia ca am in fata doar partea introductiva a unui program de politici, scris foarte stangaci si superficial, iar „pe alocuri” alterneaza cu un stil specific compunerilor despre vacanta de vara, a elevilor de clasa IV. Lecturarea repetata a „operei” m-a dezamagit si mai mult.

 

Adevaratele intentii ale PLDM se vad cel mai bine in Capitolul III „Un viitor european”, unde la loc de frunte este prezentata relatia Republicii Moldova cu Federatia Rusa, patria spirituala a autorilor: „PLDM considera prioritara mentinerea relatiilor strategice cu Federatia Rusa si cu toate statele vecine”, se spune in propozitia a doua a acestui capitol. De aici, putem desprinde doua „idei calauzitoare” ale politicii verzi: 1. Mergem spre UE, dar fara sa rupem cordonul ombilical cu Federatia Rusa 2. In relatia cu vecinii, pentru PLDM exista „Federatia Rusa” si „toate statele vecine”, de parca guvernantii nici nu au auzit de Romania si Ucraina, fratii si respectiv vecinii nostri. (Apropo, in tot textul nu exista nici o referinta la Romania, in schimb sunt mai multe referinte lingusitoare despre Federatia Rusa).

 

In compunerea-verde se vorbeste despre faptul ca in 2020, Republica Moldova, urmeaza sa devina membru al Uniunii Europene, dar nu se vorbeste nimic despre parasirea CSI(propusa de Partidul Liberal), ori, cel mai probabil, liberal-democratii, considera ca vom putea sa fim concomitent membri ai UE si ai CSI, cred ca astfel de „adevaruri verzi” pot fi sustinute doar in fata unor „oameni virtuali”, cumparati de pe internet.

 

Asa-zisul document istoric, nu contine nici o referinta la aderarea Republicii Moldova la NATO, ori daca liberal-democratii considera ca UE va hrani Republica Moldova, fara sa aiba siguranta unei zone proprii de securitate, atunci sunt extrem naivi, sau ii considera naivi pe oamenii nostri, de care liberal-democratii se rusineaza atat de mult, incat isi aleg modele „mai fotogenice”, imprumutate din spatiul virtual.

 

Din pacate nu am gasit in „document” nici o referinta (si nici o imagine cumparata de pe internet) la clasa politica, cum vor arata politicienii din PLDM (dar si ceilalti), in 2020 — se vor schimba acestia, vor corespunde aspiratiilor europene ale Republicii Moldova? sau vor ramane, in continuare, cracanati intre CSI si EU, cu ochii la Bruxelles, dar cu gandul (si sufletul) la Moscova; guvernand prin telefon, nu in baza legii, dand oamenii „cu capul de asfalt si de pereti”…?

 

P.S. Zilele acestea am vazut un spot video, din cadrul unei campanii impotriva manipularii, realizata de Asociatia Presei Independente, prin care se incearca sa fie reduse efectele manipularii informationale. Acest spot minunat mi-a amintit de spotul de promovare al Planului PLDM 2020, care este o veritabila mostra de manipulare… doar ca in varianta video…au fost folositi si oameni din Republica Moldova, probabil era prea mare cheltuiala de bani, pentru a invita actori de la Hollywood sau cel putin de la Bollywood.

Alte ştiri despre: