13:49, 6 Decembrie 2017
, PRO TV

Tudor Cojocariu: Un nou referendum, de data asta justificat si impotriva mixtului


Republica Moldova este un stat esuat, ceea ce face ca solutiile extreme, precum sunt referendum-urile sa fie deosebit de frecvente. Desi nu neaparat eficiente, precum arata experientele din scurta istorie a RM, scrie Tudor Cojocariu pe blogul sau.


 

Mai ales referendumul îndreptat împotriva primarului Dorin Chirtoacă, cel care s-a întors ca un bumerang în fruntea hienelor lui Ceban de sub Dodon. Dar asta e, uneori democraţia doare.

 

Sincer să fiu, am fost plăcut surprins de comportamentul chişinăuienilor, care au avut, probabil 2 motive serioase de a nu participa la spectacolul dodonic. Primul este nepăsarea cruntă faţă de treburile publice în general. Iar al doilea ţine de scârba din ce în ce mai pronunţată pe care o au faţă de clanul socialiştilor.

 

Bineînţeles, nici una dintre tabere nu va învăţa nimic din această lecţie, sau cel puţin nu va admite public aşa ceva. Noi, însă, ar trebui să luăm aminte că nu e de glumă cu nepăsarea moldovenilor. Totuşi, în disperarea lor, care sper să se dovedească a fi una constructivă, ONG-urile ignorate cu fiecare ocazie de puterea PD-PSRM, au lansat iniţiativa organizării unui referendum. Scopul acestor organizaţii, la care se vor ralia în scurt timp şi alte organisme, atât din RM, cât şi din diaspora, este de a abroga legea nr. 154/2017, prin care mutantul PlahoDon a introdus sistemul de vot mixt.

 

Iniţiativa este remarcabilă din mai multe motive. În primul rând, aceasta trădează etapa de ”totul sau nimic” la care a ajuns societatea moldovenească, atunci când celelalte metode democratice de dezumflare a tensiunilor sociale au fost sabotate de putere (consultări, dezbateri publice, mesaje publice etc.). În al doilea, Declaraţia grupului de iniţiativă se bazează inclusiv pe o rezoluţie a unei conferinţe reprezentative a cetăţenilor moldoveni din străinătate (Adoptă un Vot II), care a condamnat faptul şi modul în care s-a adoptat legea mixtului.

 

În al treilea şi cel mai important, Declaraţia grupului face referire la nişte argumente solide, care ar trebui să fie convingătoare pentru orice om de bun simţ care preţuieşte democraţia: opoziţia politică, asociaţiile civice reprezentative şi mii de cetăţeni s-au exprimat împotriva introducerii acestei modificări, a cărei necesitate pur şi simplu nu există; Comisia de la Veneţia a dat aviz negativ, reclamând mai ales modul nedemocratic în care s-a ajuns la adoptare (deşi mai puţin faptul în sine); discriminarea vădită a cca o treime dintre cetăţenii moldoveni din lumea asta, care se află în afara RM şi care contribuie într-o măsură notabilă la existenţa statului, aşa eşuat cum este el.

 

Cel puţin din considerentele de mai sus, cred că iniţiativa ONG-iştilor merită să fie susţinută. Mai ales că drumul până la reuşită e lung şi presărat cu dosare politice.

Alte ştiri despre: