11:12, 4 Noiembrie 2015
, PRO TV

Tudor Cojocariu:"Bucuresti. Lectia "


Exista momente de implinire, in care te simti mandru de natiunea din care faci parte. Pentru mine, aceste momente nu se mai identifica demult cu simpla fluturare a steagurilor, cu invocarea lui Burebista si Decebal, sau, cu atat mai mult, cu lozincile goale ale unor demagogi temporar unionisti. Sentimentul de mandrie nationala, pentru ca despre acesta este vorba aici, apare atunci cand o larga comunitate de romani, poate majoritatea acestora, se solidarizeaza in urma unor evenimente, emanand valori cu adevarat importante. Vointa comuna, in virtutea unor aspiratii nobile, este si ea un element important al acestui sentiment extraordinar.
Rareori se intampla ca o natiune sa reuseasca performanta de a se uni in mod cu totul firesc. Fara organizatori din umbra, fara intentii ascunse, fara hoti de proteste, fara falsi patrioti si, mai ales, fara agende obscure. in cazul protestului de ieri, 3 noiembrie, care pare sa fie doar inceputul unui lung maraton, organizatorii au fost toti participantii (fapt recunoscut si de catre autoritati, de la jandarmerie la presedintie), intentia a fost de a transmite mesajul ”Nu plecam pana nu plecati!”, hotii de proteste nici nu s-au incumetat sa deschida gurile (desi atat la Bucuresti, ca si la Chisinau, exista suficiente specimene), falsii patrioti n-au apucat sa se desfasoare, iar agenda a fost una cat se poate de clara: ”Ponta, Piedone si Oprea – demisia!”.  


Referindu-ne strict la actuala casta a puterii, care s-a intins dincolo de executiv, am putea afirma ca fierberea a inceput odata cu scoaterea la suprafata a scheletelor din dulapul premierului Ponta (de la plagiat, la minciunile electorale si la spalarile de bani), cu apogeul in 2014, tot noiembrie, odata cu batjocura aceluiasi guvern la adresa romanilor din afara granitelor, care au fost impiedicati sa voteze. Pentru aceasta din urma isprava, Ponta si social-democratii au platit, primul esuand in calea sa spre Cotroceni. Atunci, am participat cu totii, oameni rezonabili si totodata indignati, la proteste de anvergura pentru dreptul la vot. Capetele nu au cazut, asa cum ceream noi, ci doar au fost mutate dintr-o parte in alta. Vezi cazul ex-ministrului afacerilor externe Corlatean, care doar s-a mutat inapoi din executiv in legislativ. Asadar, guvernul Ponta nu a apucat vreodata sa-si spele greselile. Poate pentru ca singurul gest de ”spalare” ar fi putut fi demisia. Din contra, greselile s-au acumulat, iar sentimentele noastre de furie s-au accentuat din ce in ce mai mult.


Am intins-o asa aproape un an de zile, pana cand un alt parvenit, reprezentant de vaza al imposturii de tranzitie, vicepremierul Oprea, a generat, prin aroganta si opulenta modului sau de viata, moartea unui politist care il insotea noaptea, cu 100km/h prin oras, cel mai probabil spre casa. Ancheta este in derulare, iar adevarul va iesi cat de curand la suprafata. Speram. Dincolo de febra care a cuprins intreaga mass-media, spatiul virtual si discutiile de prin bucatarii si birouri, in primul week-end de dupa absurdul accident, a fost organizat si un protest de strada. Marsul a strans cateva mii de oameni, anuntandu-se proteste similare urmatoare, atat in capitala, cat si in tara. Era planificat un protest si pentru week-end-ul trecut, doar ca decretarea fireasca a doliului national, prilejuit de catastrofa macabra de la clubul Colectiv, a facut ca protestele sa fie amanate.


Intre timp, autoritatile implicate si (i)responsabile, prin vocile vicepremierului Oprea si a primarului sectorului 4, Piedone, n-au ratat ocazia de a ne demonstra cat de mult ii doar in cot de noi, de principiile morale si de propria lor onoare. Declaratiile lor revoltatoare (le puteti gasi online, nu le voi repeta aici), prin care au incercat sa se spele pe maini de orice fel de vina, au scos oamenii in strada aseara. ”Peste 30.000 de oameni cer asumarea raspunderii pentru tragediile petrecute si demisia autoritatilor”, au titrat sursele media. Nesimtirea, aroganta si ipocrizia institutiilor responsabile de cele 2 evenimente nefericite, dar si mentinerea unui sistem corupt, incompetent si lacom, au dus la revolta spontana de ieri. Manifestatiile au amintit de protestele anti-guvernamentale din iarna lui 2012, cand a picat guvernul Boc, dar, mai ales, de cele impotriva proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana, care a picat si el.


Specificul miscarilor care au inceput aseara, insa, tine de viteza cu care s-au desfasurat evenimentele, de non-arogarea conducerii acestora de catre cineva anume, de caraccterul absolut pasnic, dar si de un fundal emotional cu totul deosebit. A avut loc un eveniment tragic, in urma caruia, pana in acest moment, au murit 32 de persoane, alte aproape 100 se afla in stare critica, iar celelalte cateva zeci vor ramane cu arsuri pe viata. Responsabilitatea pentru aceste urmari grave le apartine, pe de o parte, patronilor localului, care nu si-au luat masurile de siguranta, iar pe de alta, autoritatilor care, din ignoranta, incompetenta si, poate, coruptie, nu au determinat patronii sa respecte normele legale de siguranta in functionarea localului. Sentimentele care predomina la nivelul protestatarilor sunt, asadar, unele de furie fata de responsabili, de frustrare pentru sacrificiul unor oameni nevinovati, de frica pentru propriile vieti, intrucat majoritatea localurilor de noapte functioneaza in conditii similare, dar si de neputinta in fata unei orori care le-a amintit multora de sacrificiul romanilor de la Revolutie si mineriade, care au platit cu propriile vieti pentru ca noi sa o ducem, astazi, mai bine. Trezirea natiunii si articularea puternica a unor mesaje coerente impotriva abuzului, coruptiei si a imposturii, ne pare astazi, tuturor, mai mult decat o datorie. Aceasta este o obligatie pe care o avem, izvorata din respectul pentru sacrificiul fara voie al conationalilor nostri.


Participand la aceste fenomene si simtind emanatiile emotionale ale acestora, sunt mandru ca am prins aceste vremuri. Desi dramatice, ele demonstreaza ca societatea romaneasca, in majoritatea ei, a evoluat enorm. Cotele participarii civice, online sau in strada, desi catalizata de evenimente tragice, se afla la un nivel fara precedent. Mai mult, constientizarea nevoii de schimbare a clasei politice capturata de nomenclatura neo-comunista si a mecanismelor puterii, arata diferenta de calitate dintre societate si aceasta putere ”imputita”, precum bine o descria una dintre protestatarele de aseara. Protestele vor continua diseara si in serile care vor urma, iar coruptii de la putere isi vor primi lectia.

 

Sursa: Blogul lui Tudor Cojocariu

Alte ştiri despre: