08:36, 16 Noiembrie 2011
, Roman Mihaes

Roman Mihaes: Stratagema Greceanii contra Lupu, echipa Filat – Dodon si jocul de-a alegerea presedintelui “apolitic”


Lumea e suparata pe faptul ca AIE nu a reusit sa inregistreze un candidat pentru alegerea Presedintelui tarii.


 

Intr-adevar, este ridicol si de neinteles comportamentul componentelor AIE, si cetatenii, in special tinerii, au tot dreptul sa se revolte si sa critice politicienii, pentru aceasta surpriza neplacuta. Aceasta situatie neplacuta, ne demonstreaza odata in plus, ca trebuie sa revenim la alegerea presedintelui de catre intreg poporul.

 

Dar sa incercam sa raspundem la intrebarea, de ce nu s-a reusit identificarea unui candidat din partea AIE + grupul Dodon.

 

1. Imediat dupa revenirea d-lui Filat de la Moskova, dupa intilnirea cu Miler, seful Gazpromului, (dar se zice ca a discutat si cu alti politicieni din Rusia), a urmat plecarea grupului Dodon din PCRM , si se parea ca se apropia alegerea sefului statului.
Conform Acordului AIE, candidatul Aliantei este Marian Lupu. Logic ar fi fost, ca pentru turul intii sa fie adunate semnaturile si acesta sa fie inaintat. Insa apare grupul Dodon care declara ca nu va vota pentru M.Lupu, si a venit cu propunerea de a fi inaintata Z.Greceanii.


Este evident, ca in acest mod, grupul Dodon a fost folosit pentru a bloca candidatura lui M.Lupu, fiind sustinut de Filat si PLDM. Tactica aplicata de cei care stau in spatele lui Dodon a fost simpla, ca sa combata candidatura lui Lupu, se inainteaza Greceanii, se creaza conflictul, se pravaleste turul intii, apoi se declara necesitatea identificarii candidatului apartiinic, apolitic, care este de fapt candidatul real al aliantei Filat-Dodon.


Numele lui urmeaza sa-l aflam in curind. Unii zic ca numele acestuia incepe cu litera F si se termina cu T.


Astfel Filat cu miinile lui Dodon l-a eliminat pe Marian Lupu din cursa prezidentiala.

 

2. Filat a sustinut la 15 noiembrie o conferinta de presa, unde a declarat ca PLDM este impotriva alegerilor parlamentare anticipate si opteaza pentru alegerea sefului statului, el a insistat pe identificarea unui candidat din afara partidelor, fiind in unison cu Dodon, care a sarit imediat cu un comunicat de presa prin care a salutat declaratile premierului.

 

Astfel se forteaza de fapt distrugerea AIE , pentru ca renuntarea la candidatura lui M.Lupu, si identificarea unui alt candidat, din afara partidelor AIE, inseamna ca se incalca intelegerile anterioare si Acordul AIE devine nefunctional.

 

De fapt se incearca o trisare din partea PLDM, deoarece prin acordul AIE, acest partid a primit functia de Prim-Ministru, insa refuza sa respecte intelegerea in ceea ce priveste alegerea sefului statului din partea PD, si schimba regula jocului din mers , insistind impreuna cu grupul Dodon pentru un candidat din afara partidelor AIE.


Altfel se creaza impresia, ca PLDM incearca sa obtina doua functii din trei, cea de Premier care o detine deja, si cea de Presedinte al tarii,care doreste sa o preia prin intermediul unui candidat “apolitic”.

 

3. Ar fi o solutie in aceste conditii, ca partidele din AIE sa revina asupra acordului AIE si sa reimparta intre ele cele trei functii, astfel ca functia de Presedinte sa ramina in cadru AIE. De exemplu, PLDM sa renunte la functia de Premier, in favoarea PL,  PD raminind cu functia de spiker, iar PLDM-ul asumindu-si functia de Presedinte a tarii pentru Filat sau alt candidat agreat de acest partid.

 

4. Identificarea unui candidat apolitic, care sa convina la toate partidele din AIE, este aproape imposibila. Deoarece si PD, si PLDM, si PL pot veni cu propuneri  de candidati, care nu vor fi acceptati de celelalte componente.
Din pacate, nu avem in R.Moldova personalitati de talia unui V.Havel, sau L.Valensa, care sa fie autoritati morale incontestabile,  si sa intruneasca consensul general al populatiei si politicienilor.

 

5. Pentru ca sa fie ales Presedintele tarii, cineva trebuie sa cedeze. In 2005 au cedat PD si PPCD.


Sau cedeaza PLDM si se alege un Presedinte din partea PD, sau cedeaza PD si se alege un Presedinte din partea PLDM, sau cedeaza comunistii si voteaza un candidat propus de Alianta. Insa vedem ca de doi ani nimeni nu vrea sa cedeze, si sunt sanse minime ca sa cedeze cineva si de aceasta data.


Astfel ca alegerile anticipate parlamentare par in acest moment inevitabile.

 

SURSA: Blogul lui Roman Mihaes

Alte ştiri despre: