11:44, 29 Decembrie 2017
, PRO TV

Roman Mihaes: Semne bune la sfarsit de an: remanierea guvernamentala si suportul financiar al UE


La sfarsit de an, guvernarea de la Chisinau a facut un adevarat tur de forta. Parlamentul si Guvernul au oferit o serie de mutari spectaculoase, cu bataie lunga, care vor aduce doar beneficii, scrie Roman Mihaes pe blogul sau.


 

Fără îndoială, una din cele mai importante acţiuni din acest an este reformarea Executivului şi ultimele remanieri. Şapte membri ai garniturii guvernamentale au fost schimbaţi, iar în locul lor au fost aduşi tehnocraţi, dar si câteva nume sonore.


Liderul PDM, cea mai importantă formaţiune din arcul puterii, Vlad Plahotniuc a declarat că aceste schimbări sunt menite să impulsioneze activitatea Guvernului, cu o mai mare reprezentativitate socio-politica.Plus că noii miniştri vor oferi o nouă anvergură reformelor iniţiate şi implementate de actuala guvernare.


În afara remanierilor guvernamentale, puterea ne-a oferit şi o serie de alte mutări cu bătaie lungă: adoptarea definitivă a proiectului „Prima Casă”, votarea Legii privind prevenirea spălării banilor, implementarea proiectului privind tichetele de masă, decizia de a majora pensiile chiar de la începutul anului 2018, reforme anunţate în domeniul educaţional, proiecte concrete de reabilitare a drumurilor, de reparaţie a şcolilor, spitalelor, grădiniţelor. Toate acestea vor spori, fără îndoială, încrederea cetăţenilor în actualul Executiv şi, totodată, le vor ajuta să facă diferenţa între politica faptei si politica atacurilor  nefondate la care se dedau cea mai mare parte din liderii opozitiei.

 

Şi nu în ultimul rând, trebuie să remarcăm determinarea cu care majoritatea parlamentară a adoptat proiectul privind combaterea propagandei în mass media.După ce modificările în Codul Audiovizualului au fost respinse de şeful statului, deputaţii le-au revotat, demonstrând că securitatea spaţiului informaţional al Moldovei este o condiţie obligatorie pentru alinierea ţării la valorile şi standardele europene. Eliminarea propagandei ruse va permite evadarea Moldovei de pe orbita Kremlinului şi impulsionarea procesului de integrare europeană.

 

Dovada ca tara merge in directia corecta, este si decizia Uniunii Europeane care a acordat un suport bugetar Republicii Moldova în  sumă de 36,3 milioane euro.

 

Aşadar, anul care vine va fi unul greu, cu un război electoral istovitor, dar care aduce şi semne bune.Guvernarea ne dă de înţeles că reformele sunt ireversibile, iar pe termen lung asta înseamnă aducerea ţării pe făgaşul normalităţii.

Alte ştiri despre: