10:09, 8 Decembrie 2011
, Roman Mihaes

Roman Mihaes: Rusia fierbe, unii scandeaza “Pozor” altii “Medvedev, Pobeda”


Alegerile Presedintelui in R.Moldova, ne domina agenda de citiva ani, mai exact din 7 aprilie 2009, de la Revolta tinerilor. La 16 decembrie, va mai avea loc o tentativa, insa diferenta fata de alte incercari, este ca de data asta, miza este dubla, in joc este pusa si existenta AIE.


Candidatul Marian Lupu are sanse mari sa fie ales de aceasta data.

Se pare ca si comunistii sunt decisi sa-l voteze, in anumite conditii. Voronin e incoltit de Filat si Dodon, si are nevoie de o pauza pentru a-si aduna fortele, pentru a oferi ceva grupurilor de interese din cadrul partidului.


Alegerile anticipate sunt riscante pentru PCRM, daca proiectul Dodon va merge bine, ar putea sa-i fure vreo 8-10%.
Este evident ca PLDM va incerca sa torpileze candidatura lui Marian Lupu, ca sa se decida totul in turul doi.


Filat intelege ca acum Voronin este suparat pe el, dupa lovitura Dodon, si ca unica solutie este sa-l pravaleasca pe Lupu, ca sa incerce sa obtina sustinerea comunistilor, pentru o alianta PLDM+PCRM, in turul doi.


Insa riscurile pentru PLDM sunt enorme, daca va bloca pe fata candidatura lui Lupu, atunci PD are toate motivele sa paraseasca AIE si sa forteze instaurarea unui alt Guvern.

 

Evenimentele de ultima ora din Rusia, ar trebui sa fie o lectie pentru noi, sa pretuim minima democratie care o avem, si sa se mobilizeze deputatii, sa aleaga Presedintele tarii, astfel ca sa avem si stabilitate politica.


Avem nevoie de trei ani de guvernare AIE, stabila si democratica, pentru a supravietui crizelor economice si politice.Revolutia rusa incepe la Moskova

In rezultatul manifestarilor cetatenilor contra falsificarii alegerilor parlamentare din Rusia, in Moskova au fost arestati peste 600 de cetatenii in ultimele citeva zile.


Legitimitatea alegerilor e pusa sub semnul intrebarii, H.Clinton a declarat ca  procesul electoral a fost afectat de incalcari, o multime de  personalitati, ca Mihail Gorbaciov, Iavlinski, Nemtov si altii, cer alegeri parlamentare repetate.

 

Moskova si Piterul sunt invadate de trupe si tehnica militara, autoritatile incearca sa inabuse elanul manifestantilor din fasa. Privesc stirile din Rusia pe internet, si nu-mi vine a crede, oamenii sunt retinuti si arestati pentru manifestatii pasnice, n-am vazut niciun fel de violente din partea protestatarilor.

 

Opozitia inca este slaba, autoritatile vor reusi sa reziste si vor inabusi manifestarile opozitiei, insa este evident ca deja putem vorbi despre inceputul caderii regimului autoritar a lui Putin, chiar daca ar putea sa dureze vreo citiva ani.
Rusia se schimba profund, generatia tinara a internetului doreste o Rusie democratica, europeana si fara coruptie.

Alte ştiri despre: