10:10, 30 Noiembrie 2011
, Roman Mihaes

Roman Mihaes: Pretul la gaze, integrarea in Uniunea Rusia-Belarus si alegerea Presedintelui R.Moldova


Situatia creata de catre partidele politice parlamentare din R.Moldova, in legatura cu alegerea sefului statului poate fi caracterizata ca blocaj total, si lipsa de solutii.


 

La 28 noiembrie 2010, cetatenii au mai dat o sansa AIE, care prin PLDM+PL+PD,  au acumulat impreuna 59 de mandate, plus AMN-2%, si MAE-1%, sa guverneze R.Moldova.


Dupa negocieri  lungi, a fost investit Guvernul AIE-2, apreciat de experti ca avind cel mai bun program de guvernare, de la independenta incoace.


Insa din pacate, la capitolul realizari, Guvernul nu prea are ce sa raporteze, in afara de scandaluri interminabile, in mare parte generate de Premierul Filat. Dinsul a acuzat ca in rezultatul negocierilor, PLDM avind mai multe mandate , nu este satisfacut de imparteala care s-a facut.


La 12 iulie, Premierul a atacat dur propriul guvern, aliatii de guvernare PL si PD, punind bazele unei relatii de amicitie cu Voronin si PCRM , care trebuia sa duca in final la o guvernare PLDM+PCRM.


La 13 octombrie,  cele doua partide PLDM si PCRM au votat impreuna pentru demiterea Directorului SIS, urmind ca la 20 octombrie sa fie demis Presedintele Parlamentului si Procurorul General, insa scenariul mai departe n-a mers.

 

Analistii de curte a lui Filat, au crezut ca il vor putea folosi pe Voronin, pentru a-l alege pe Filat,  Presedinte al R.Moldova, pe V.Bodiu, Premier, oferindu-le comunistilor postul de Presedinte al Parlamentului si citeva ministere.


In plus comunistii sunt indignati, ca Filat, a dat verde constituirii Partidului Regiunilor, PPS cu Stepaniuc in frunte, iar mai nou il acuza ca ar fi rupt si grupul Dodon din PCRM.


In spatele politicilor promovate de catre Filat,  se simte stilul inconfundabil a lui P.Lucinschi, de a crea partidulete atit pe dreapta, cit si pe stinga, pentru a crea confuzie si a-si slabi concurentii electorali.

 

In rezultat, increderea partenerilor de guvernare in PLDM si Filat a disparut,  mai ales dupa plecarea grupului Dodon din PCRM , care in loc sa-l sustina pe Marian Lupu la Presedintia R.Moldova, au venit cu candidatura Z.Greceanii.

 

In presa, s-au analizat diverse scenarii, privind alegerea Presedintelui tarii, unele mai interesante decit altele, dar adevarul este ca cei din PLDM nu-l agreaza pe M.Lupu.

 

In acelasi timp, Filat nu propune modificarea Acordului AIE, si sustine ca PLDM va vota pentru M.Lupu. Astfel ca Marian Lupu, nu are decit sa-si inregistreze candidatura si sa testeze corectitudinea partenerilor de alianta. Vedem ca, pe de o parte componentele AIE nu pot sa se inteleaga privind candidatul care sa fie ales.


Pe de alta parte, PCRM , nu inainteaza candidat, organizeaza mitinguri, ameninta cu manifestatii de masa in Chisinau, insa nu are un program de alternativa de guvernare a tarii, abia au constituit un grup de lucru care tebuie sa elaboreze un asemenea program sub denumirea de “curs nou”.

 

In aceste conditii, consider ca AIE trebuie sa ofere  un scenariu clar si realizabil de depasire a crizei politice si constitutionale.


In primul rind, AIE trebuie sa stabileasca data alegerii sefului statului pina la sfirsitul lunii decembrie pentru primul tur, ca sa nu fie acuzata de tentativa de uzurpare a puterii de stat. Votarea Bugetului de stat si a Presedintelui tarii poate fi petrecuta concomitent, astfel ca pina la finele anului sa le avem pe ambele probleme rezolvate.

 

In rindul doi, este important ca sa se respecte Acordul AIE, si sa fie votat candidatul AIE, Marian Lupu. In caz ca PLDM nu este de acord, trebuie sa ceara  sa se modifice Acordul, si candidatul aliantei,  astfel incit prin negocieri , sa se ajunga la un consens privind alegerea Presedintelui.

 

In cazul cind tentativa de alegere a sefului statului va esua, va trebui de organizat alegeri anticipate, impreuna cu un referendum constituional , privind schimbarea modului de alegere si anume prin vot direct.

 

Alegerea Presedintelui in Parlament s-a transformat intr-un circ, un tirg rusinos, ca la piata, si  se impune schimbarea Constitutiei, in speta, art.78.


Iar ca un Presedinte ales sa nu devina dictator, Constitutia trebuie schimbata, astfel ca Premierul sa fie propus de catre majoritatea parlamentara creata in Parlament.

 

Este important sa se inteleaga ca, in cazul cind Presedintele tarii va fi ales si cu voturile PCRM, asta va insemna automat reformatarea guvernarii. Va fi instalat alt Guvern, cu alt Premier, cu alt program de guvernare, unde se va impune si integrarea in Uniunea Eurasiatica, etc.


Interesante in acest sens, sunt declaratiile Ambasadorului Rusiei, care a declarat franc la Protv, ca putem sa avem un pret mai mic la gaze , daca aderam la Uniunea Rusia-Belarus. Priehali.

 

Ambitiile politicienilor, pot sa ne coste scump, si sa ne readuca la guvernare forte antieuropene si antiromanesti.


Insa mai e  timp de negocieri, si sper ca componentele AIE vor face concesii reciproce.

Politica pina la urma este arta compromisului.

 

SURSA: Blogul lui Roman Mihaes

Alte ştiri despre: