10:53, 19 Octombrie 2017
, PRO TV

Iulian Ciocan: Pensii grase! Dar nu pentru toti!


Traiesti in tara asta si te tot intrebi, in ultimii 26 de ani, care-i rostul masinariei statale ineficiente? Ei bine, exista un rost, numai ca nu pentru toti. Masinaria asta statala ii ajuta cu precadere pe reprezentantii coastei superioare a conducatorilor, cinovnicilor, judecatorilor si procurorilor, scrie Iulian Chifu pe blogul sau.


 

Vasăzică, felul în care judecătorii autohtoni şi-au păstrat pensiile grase mi se pare de-a dreptul dizgraţios şi ar trebui să ne pună pe gînduri. Ca să-şi păstreze privilegiul la calcularea pensiilor, judecătorii s-au adresat Curţii Constituţionale, iar CC, adică nişte colegi de tagmă, le-a dat dreptate. Să fiu sincer, ar fi fost de-a dreptul bizar dacă nişte judecători autohtoni nu-i ajutau pe alţi judecători autohtoni.

 

Era vorba să se facă o reformare a sistemului de pensii în aşa fel ca să nu mai existe caste privilegiate care să-şi calculeze pensiile cu procente grase, dar totul a fost un val într-un pahar cu apă. Pensiile grase au învins.


Ce avem în consecinţă? Păi, un soi de nedreptate oficializată. Judecătorul cu un salariu de 1000 de euro va avea o pensie de 55-80% din salariul lunar, pe cînd un profesor cu un salariu de 4-5 mii de lei va avea o pensie de numai 40% din salariu. Frumos stat am construit, stimaţi ascultători? Pentru cine funcţionează această maşinărie? Comentariile sunt de prisos.


CC ne lămureşte că într-o democraţie autentică toată lumea trebuie să înţeleagă că judecătorul trebuie să aibă independenţă materială şi sentimentul de siguranţă cu privire la viitorul său. Îţi vine şi să rîzi, şi să slobozi o sudalmă.

 

Dar medicii şi profesorii nu trebuie să aibă şi ei sentimentul de siguranţă? Sau îi lăsăm să moară de foame la bătrîneţe? Şi dacă ar fi avut o pensie de numai 400 de euro, judecătorii ar fi murit din cauza nesiguranţei?

Alte ştiri despre: