16:32, 11 Ianuarie 2018
, PRO TV

Iulian Ciocan: „Oamenii onesti” ai premierului Filip


Pentru mine evenimentul cel mai important-halucinant al sfarsitului de an 2017 a fost o declaratie a premierului Filip despre raportul Kroll 2, scrie Iulian Ciocan pe blogul sau.


 

Pavel Filip a justificat decizia conducatorilor autohtoni de a nu publica integral raportul Kroll 2 despre hotia din 2014, sugerand ca publicarea ar fi adus prejudicii de imagine unor persoane nevinovate ale caror nume figureaza in raport. „90 la suta sunt oameni onesti, care pur si simplu au fost in acest circuit, de aceea nu pot fi facute publice aceste nume”, le-a spus Filip jurnalistilor de la Chişinău.

 

Aţi înţeles, stimaţi ascultători? Mergeţi la culcare, căci nu mai aflaţi niciodată cum stau lucrurile. Domnul Filip a decis deja cine e onest şi cine nu e onest, de parcă ar fi un soi de Procuratură.

 

De fapt, cum se face că mai cu seamă oamenii oneşti au ajuns în raportul Kroll? Şi dacă ei sunt într-adevăr corecţi şi oneşti, de ce ar trebui să se teamă şi să se ascundă? Dar cum rămîne cu populaţia Republicii Moldova? Aceasta nu ar trebui să ştie ce s-a întîmplat în realitate? Sau raportul, pentru care s-au plătit bani publici, a fost făcut numai pentru informarea conducătorilor?

 

Dacă e aşa, apare imediat o mare nedumerire. Mai mulţi cetăţeni consideră că banii nu puteau fi furaţi fără „acordul” unor conducători. „Şi cum mai pot fi recuperaţi banii dacă numai conducătorii citesc raportul integral?” se întreabă aceşti cetăţeni pe bună dreptate.

 

În general, lucrurile mi se par simple de tot. După ce aproape 27 de ani clasa politică moldovenească a produs un ocean de decepţie, după ce a fost preocupată cu precădere de propria ei bunăstare, ce preţ mai pot avea cuvintele conducătorilor despre onestitate?

 

Asta e transparenţa pe care trebuie s-o avem într-un stat democratic? Premierul Filip trebuie să decidă cine dintre protagoniştii raportului Kroll este onest? Dar poate are dreptul şi un simplu cetăţean să ştie cîte ceva şi să-ş formeze o părere?

Alte ştiri despre: