11:31, 26 Octombrie 2017
, PRO TV

Iulian Chifu: Un imperativ al Occidentului: Nu pierdeti Turcia!


Mai multe tari membre ale UE, in frunte cu Germania, au pledat in cadrul Consiliului European de saptamana trecuta pentru o reducere sau o „redirectionare“ a finantarii legate preaderarea Turciei, cu scopul de a semnala dezacordurile cu Ankara, motivul fundamental fiind evolutia statului de drept si a democratiei care merge intr-o directie gresita, dupa cum a declarat, la recentul Consiliu European din weekend, doamna Merkel, scrie Iulian Chifu pentru adevarul.ro


 

E deja o nuanţă, după ce, în timpul recentei campanii electorale, cancelarul german propusese chiar să oprească negocierile de aderare a Turciei la UE. E adevărat că cei mai mulţi lideri europeni nu vor să respingă definitiv un partener strategic, Turcia reprezentând un factor esenţial în limitarea afluxului de migranţi sau în lupta împotriva terorismului jihadist.

 

Totuşi, mulţi dintre ei au exprimat constant critici faţă de Turcia, cu care tensiunile au escaladat în urma amplelor epurări efectuate de Ankara după puciul eşuat din 15 iulie 2016. UE a îngheţat, anul trecut, deschiderea de noi capitole în cadrul negocierilor de aderare începute în 2005, atâta timp cât abuzurile legate de drepturile omului continuă, se motivează în luările de poziţii ale liderilor europeni la Consiliu. În două mesaje separate ale oficialilor turci, Ankara încearcă să anunţe atât deschiderea, cât şi dorinţa de refacere a relaţiilor bilaterale.

 

Astfel, în cadrul publicaţiilor Consiliului European de Relaţii Externe, purtătorul de cuvânt al Preşedintelui Erdogan, Ibrahim Kalin, a publicat, la 4 octombrie, un text de referinţă, Cum să resetăm relaţiile turco-europene. Materialul în cauză reflectă pe deplin abordarea Ankarei asupra acestor relaţii şi prezintă direct şi fără perdea acuzaţiile reciproce ale părţilor, dar prezintă şi dependenţa directă în materie de securitate şi prosperitate UE-Turcia, asumată de către partea turcă.

 

Însă textul e şi mai relevant pentru elementele de perspectivă pe care le deschide, mai ales prin dorinţa refacerii relaţiilor şi printr-un adevărat strigăt de ajutor nerostit în material pe care Turcia îl adresează Occidentului, de a nu fi împinsă afară din zona europeană. Cel de-al doilea mesaj aparţine Ministrului turc de Externe, Mevlut Cavasoglu, şi a fost adresat Germaniei înaintea Consiliului European de toamnă, printr-un interviu publicat în Der Spiegel, acolo unde se arată că Turcia doreşte să repare relaţiile cu Germania şi a subliniat că speră să poată reface legătura cu statul în care trăiesc circa 3 milioane de turci. Şeful diplomaţiei turce susţine că nu sunt temeiuri serioase pentru probleme între Germania şi Turcia şi că e dispus să genereze apropierea, în măsura în care şi Berlinul e de acord cu o apropiere graduală pentru depăşirea diferenţelor.

 

Citeste mai mult: adevarul.ro

Alte ştiri despre: