14:28, 14 Februarie 2018
, PRO TV

Iulian Chifu: Schimbari dramatice de reguli in conflictele globale si ale marilor puteri


Regulile internationale sunt tot mai des puse sub semnul intrebarii. De la un presedinte american conservator care respinge liberalismul democrat si spatiul de liber schimb, globalizarea ca fenomen obiectiv si incalzirea globala, pana la revizionismul normativ al Rusiei si Chinei, reasezarile se anunta grele si dureroase, scrie Iulian Chifu pentru adevarul.ro
Deja Strategia Naţională de Apărare a SUA vorbeşte despre principala ameninţare a confruntărilor directe între marile puteri, o provocare care depăşeşte ameninţarea nucleară şi balistică a Coreei de Nord şi a Iranului, inclusive pe cea geopolitică din Orientul Mijlociu. Iar evaluările şi pregătirile de confruntarea economică şi războaiele comerciale ale viitorului sunt tot mai probabile.

 

Iar evaluările şi pregătirile de confruntarea economică şi războaiele comerciale ale viitorului sunt tot mai probabile. Nici în spaţiul economic lumea nu pare în formă deplină. Căderea burselor americane şi reacţiile incomplete ale burselor asiatice ridică semne de întrebare în privinţa sănătăţii sistemului economic global, dacă nu cumva avem de a face cu un semnal de tip Lehman Brothers sau Merrill Lynch. E prea devreme să concluzionăm, semnalele sunt împărţite sau ambigue, încă, dar perspectiva poate oricând interveni.

 

Aşa cum regulile globale şi contextul se schimbă, tot aşa se schimbă şi situaţia globală. O vedem cu precădere prin atragerea Israelului în conflictul din Siria, complicând şi mai mult situaţia de pe teren şi confruntarea marilor actori şi a puterilor regionale, printr-o adevărată confruntare cu Iranul pe teritoriul sirian. Şi la nivel european am văzut schimbări masive, după amplasarea rachetelor Iskander în Kaliningrad şi noile semnale amestecate între Emmanuel Macron şi Vladimir Putin şi Dialogul Trianon care anunţă o nouă reaşezare de substanţă între marile puteri europene şi Rusia, dacă doamna Merkel nu revine repede din criza Marii Coaliţii pentru a reechilibra situaţia.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ADEVARUL.RO

Alte ştiri despre: