11:00, 27 Decembrie 2017
, PRO TV

Iulian Chifu: Rusia, dusman global al SUA, inaintea campaniei prezidentiale de realegere a lui Putin


Strategia de Securitate americana a lui Donald Trump nota drept competitor, numit deseori chiar „adversar/inamic, ba chiar dusman” - Rusia. Rusia e dusman pentru ca submineaza, prin mijloace subversive, interesele americane, legatura transatlantica, sadeste dubii asupra angajamentelor americane in Europa si e revizionista, scrie Iulian Chifu pe blogul sau.


 

Rusia lucrează la slăbirea şi subminarea guvernelor europene, violează suveranitatea statelor din regiune cum a făcut-o prin invaziile din Georgia şi Ucraina. Acest document lansează o nouă realitate în relaţiile ruso-americane, tarate deja şi de ingerinţele serviciilor speciale ruse prin hackerii APT 28 ai SVR şi APT 29 ai GRU în campania electorală americană, şi marcată de anchetele împotriva echipei electorale, de tranziţie şi, ulterior, a celei intrată în funcţie la Casa Albă, a Preşedintelui Trump.

 

Rusia devine duşman direct iar toate acţiunile Washingtonului se îndreaptă spre izolarea şi contracararea Rusiei în terţe spaţii. În acest sens, de Crăciun, Statele Unite şi administraţia Trump au decis să livreze arme letale defensive Ucrainei, cu precădere rachete anti-tanc Javelin. O opţiune pe care a avut-o şi Preşedintele Obama pe masa, dar nu a îmbrăţişat-o până la părăsirea Preşedinţiei. Donald Trump a marcat astfel apărarea Ucrainei şi a Occidentului în Donbas şi blocarea eventualelor incursiuni şi ofesive, ba chiar descurajarea unui atac masiv al Rusiei cu tancurile din Donbas, mai multe decât în întreaga Europă de Est, până la Germania inclusiv.

 

Gestul a venit şi pentru a compensa ceea ce se anunţă drept principal preocupare a Rusiei care, odată retrasă formal din Siria şi anunţând că nu are ambiţii de a deschide baze în terţe state – şi din motive financiare, e adevărat - ameninţă să se concentreze cu precădere în Ucraina, cu toate forţele. Şi nu întâmplător, tot de Crăciun, Washington Post a publicat raportul planului de acţiuni al GRU care să susţină atacul omuleţilor verzi din peninsula Crimeea încă de la căderea lui Yanukovich mergând până la anexarea Crimeii. 6 zile de foc sunt identificate cu toată comunicarea strategică, dezinformare, propaganda, operaţiuni informaţionale şi psihologice ale ofiţerilor operativi ruşi din GRU, instituţia care a declanşat, gestionat şi condus operaţiunea. Intervine, evident, şi premeditarea organizării pseudo-refenrendumului pentru a valida formal şi relative credibil pentru propaganda rusă în Occident, anexarea Crimeii, hotărâtă dinaintea declanşării operaţiunii.

 

Rusia expusă, Rusia acuzată, Rusia pusă la colţ şi ca urmare a singularizării SUA în Orientul Mijlociu şi al ingerinţelor nefaste ruse în tratativele bilaterale americano-nord-coreene, ameninţă să aşeze Moscova în postura de izolare, dar mai ales de învinovăţire ca duşman suprem al SUA şi al Occidentului în perioada următoare. Cu costurile pe care le vom afla foarte repede, din păcate. De Crăciun, SUA a decis să livreze arme letale defensive Ucrainei După 3 ani de dezbatere şi la 5 ani de la anexarea Crimeii de către Rusia şi de la declanşarea agresiunii ruse din Estul Ucrainei, Statele Unite au decis să accepte livrarea de arme letale defensive către Ucraina.

 

Este vorba, cu precădere, de rachete antitanc Javelin care să crească capacitatea de apărare anti-tanc a Ucrainei, ştiut fiind că în Estul Uxcrainei există mai multe tancuri decât pe tot flancul Estic al NATO, ba chiar în întreaga Europă. Până la această oră, SUA livrase către Ucraina doar echipament şi training dar nu arme, apoi a autorizat companiile private să livreze arme mici precum puşti şi pistoale. Livrarea de arme letale defensive e făcută pentru a bloca orice tentativă de ofensivă a Rusiei în Donbas, ştiut fiind că, după anunţul formal privind retragerea trupelor ruse din Siria, dar şi după anunţul ministrului de Externe Lavrov că Rusia nu caută să dezvolte o reţea de baze militare “ca alte state”, toată atenţia Rusiei se va cataliza pe Crimeea şi Estul Ucrainei.

 

De unde şi planurile de contingenţă care arată că, după o creştere a violenţei în 2017 cu 60% în Donbas,  o ofensivă viitoare a pretinşilor separatişti ruşi şi pro-ruşi - dotaţi cu armament greu rusesc, cumpărat în piaţă la Rostov pe Don, dacă ar fi să credem explicaţiile ministrului de Externe rus despre prezenţa echipamentului rus pe teren, şi operat de militari ruşi rătăciţi în Ucraina, în vacanţă sau concediu, potrivit aceloraşi explicaţii – devine iminentă. Totuşi Kievul nu poate utiliza aceste arme pentru a recuceri teritoriul pierdut la ruşi şi pro-ruşi, deci nu are capacităţi ofensive.


CITESTE MAI DEPARTE PE BLOG

Alte ştiri despre: