09:23, 8 Iulie 2016
, PRO TV

Iulian Chifu: Rogozin a venit in RM ca un guvernator sa sprijine mosia separatista in numele Moscovei


Am asistat la cea mai oribila formula de vizita a unui oficial rus in Republica Moldova. Dmitri Rogozin, vicepremier, responsabil de industria militara, reprezentant special al Presedintelui Federatiei Ruse pentru conflictul separatist(in Transnistria) si co-presedinte al Comisiei interministeriale Republica Moldova-Federatia Rusa, a venit la Chisinau si Tiraspol ca un sef de Gubernie venit de la Centru sa promoveze interesele mosiei sale separatiste.
Fara a fi ostentativ, de aceasta data, Dmitri Rogozin a marcat cateva puncte majore la Chisinau, beneficiind de conjunctura favorabila – Brexitul, dorinta RM de revenire in piata economica a CSI. Fostul luptator in randurile rusilor sprijinitori ai separatistilor a venit oficial in Republica Moldova incalcand embargoul UE (apropo, RM nu s-a aliniat la Politica Externa, de Securitate si Aparare comuna?), a vizitat pe larg Tiraspolul sustinand administratia locala separatista de toate felurile, ca intr-o vizita de stat la Tiraspol care a mai avut alaturi trecerea prin aeroportul Chisinau. El a promis pregatirea administratiei pentru integrarea ca regiune a Rusiei, a injurat Chisinaul prin comparatie, acordand preeminenta separatistilor, a ras de Brexit si perspectivele europene ale Republicii Moldova si a lansat o foaie de parcurs pentru revenirea RM in structurile CSI si piata CSI, conditionand acest parcurs de promovarea afacerilor separatiste si ale Rusiei in Transnistria.

 

Mai trebuie sa adaugam ca Rogozin s-a aflat la Chisinau la scurt timp dupa intrarea in vigoare a Acordului de Asociere cu UE, in ziua inceperii vizitei delegatiei FMI la Chisinau si in cea a comemorarii deportarilor staliniste din Republica Moldova. Mai mult, in ajunul inceperii sumitului NATO de la Varsovia. O vizita simbolica, de sprijinire imagologica, politica si tehnica a separatistilor, fara ca cineva sa-i reproseze acest program si declaratiile facute.

 

Vizita a mai avut un motiv, sau involuntar a mai subliniat o slabiciune: cea a confuziei de la Chisinau, a lipsei de decizie si de aplomb, a inclinatiei de a suge de la doua vaci a administratiei locale si mai ales mesajul ca nu poti sa mizezi pe Chisinau ca-si va respecta angajamentele si-ti va apara vreodata spatele. Costurile simbolice sunt enorme pentru administratia Republicii Moldova!

 

Ca sa ne intelegem, dupa vizita FMI la Chisinau si incheierea acordului, Romania e asteptata sa achite prima transa din imprumutul sau, ajutorul de 60 milioane de euro rambursabil la dobanzile Romaniei pe piata externa. Dupa care sunt asteptate aplicarea foii de parcurs a integrarii europene si actiuni pentru aplicarea acordului de asociere. In plus, presiunea legata de foaia de parcurs a revenirii Republicii Moldova in spatiul CSI si asa-numita ridicare a „blocadei Transnistriei” clamata de Rogozin, nu inseamna altceva decat permisiunea separatistilor de a iesi de sub presiune pe seama malului drept, razand in nas UE si Romaniei.

 

Prin cele declarate pana aici, sunt elemente condamnabile politic, dar nu si juridic. Desi nici legitimarea institutiilor separatiste si desconsiderarea intalnirilor de la Chisinau, cu presiunile fatise fata de autoritatile legitime, nu sunt neglijabile. In schimb, daca nu apare vreo declaratie flamboaianta la revenirea la Moscova, criticarea sau atacul direct la respectarea integritatii teritoriale, formula de pana acum nu presupune nici macar un protest din partea Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene de la Chisinau, care pare ca a cautat cu lumanarea aceasta vizita.

 

Elementele simbolice nu pot fi contracarate nici macar printr-o vizita europeana la Chisinau. Aici lucrurile sunt amestecate iar presiunile vin mai degraba pentru cedari pe tema negocierilor 5+2 in favoarea separatistilor. Ce ramane? Un gust amar la Bucuresti si o tema complicata in viitoarea campanie electorala prezidentiala la Chisinau si inclusive a tema fierbinte de campanie la Bucuresti, pentru alegerile generale.

 

Pana la urma la Chisinau chiar fiind prea mic si scindat politic, cineva trebuie sa decida incotro vrea sa o apuce: spre civilizatii sau in fostul imperiu si in Siberia deportatilor nerecunoscuti vreodata si pentru care, Dmitri Rogozin nu a gasit cu cale macar sa-si ceara scuze in numele statului pe care-l reprezinta. Ca tot era in escala pe la Chisinau.

Alte ştiri despre: