14:50, 30 Octombrie 2017
, PRO TV

Iulian Chifu: Putin ameninta cu un nou razboi daca lumea nu se pliaza pe vointa si interesele Rusiei


Presedintele rus Vladimir Putin a participat la Sedinţa Clubului „Valdai“, la Soci, in perioada 16-19 octombrie. Tema propusa in acest an la intalnirea politicienilor si expertilor din 35 de tari este: „Distrugerea constructiva: va aparea o noua ordine mondiala in urma unui razboi?“, scrie pe blogul sau Iulian Chifu.


Tema anunţă explicit faptul că instrumentarul militar şi utilizarea forţei au ajuns în prim planul politicii globale, că Rusia nu se dă în lături, ba chiar utilizează acest instrument şi ameninţarea cu utilizarea forţei, ba mai mult, că-şi doreşte o nouă ordine mondială şi că este dispusă să obţină noua sa poziţie dorită inclusiv prin război.

 

Dar poate cel mai important a fost chiar discursul lui Vladimir Putin, considerat un al doilea discurs programatic de tipul celui rostit la Conferinţa de Securitate de la Munchen, în 2007, prin care anunţă de vrea şi ce aşteaptă Rusia de la Occident astăzi. Analiza discursului lui Vladimir Putin nu ar trebui să stârnească nicio tresărire.

 

Pentru toate problemele Rusiei e de vină Occidentul, în ordinea SUA, NATO şi UE (deşi Uniunea în sine nici nu e menţionată explicit decât tangenţial), Rusia este partea bună, luminoasă, apărătoare a valorilor tradiţionale şi perene ale omenirii, în timp ce Occidentul vine cu liberalismul lui dizolvant (nu lumea s-a schimbat şi împinge la adaptare la realitate regulile existente), Rusia a fost văduvită şi perdantă, e victimă în fiecare etapă (de la Lenin 1917, în timpul Revoluţiei Bolşevice, la căderea Uniunii Sovietice), iar Occidentul rău şi perfid profită de slăbiciunile de moment din istorie ale Rusiei şi-i smulge angajamente pe care nu doreşte să le mai menţină, Rusia nu este respectată şi i se impută toate relele lumii când ea nu face decât să-şi apere teritoriul, iar vinovatul major este Statele Unite şi Occidentul în întregul său, în timp ce preşedintele Trump e bun dar nu e lăsat de Sistemul american să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia.

 

Discursul ocultează pe deplin toate acţiunile şi interesele Rusiei sau le neagă, navighează ca abordări, după bunul plac şi când îi convine, între recursul la reguli, drept internaţional şi valori – pe care Occidentul le-a încălcat sau faţă de care aplică duble standarde – fie invocă raţiuni strategice şi interese existenţiale auto-asumate de Rusia care justifică orice acţiune.

 

Vladimir Putin a reuşit însă să exhibe în cele 40 de minute ale discursului şi răspunsurile la întrebări, toate frustrările Rusiei, toate naraţiunile propagandei sale, toate abordările proprii şi interpretările care se vor regăsi de azi în această propagandă şi naraţiunile oficiale, nu rareori contrazicând experţii ruşi şi mass-media oficială actuală.

 

Însă discursul este foarte important şi pentru că arată mentalitatea cu care abordează Rusia noul mandat a lui Putin, la 18 martie 2018 (dacă alegerea datei pentru noul exerciţiu electoral la preşedinţie nu era suficientă, fiind chiar data actului formal al anexării Crimeei).

 

Acuzaţii la adresa SUA: Păcatul originar - păcălirea Uniunii Sovietice slabe În cea mai mare parte din restul discursului, Putin s-a referit la felul în care, în opinia actualului preşedinte rus, SUA au trădat Rusia în anii 1990 prin lipsa de reciprocitate faţă de ceea ce el a numit „accesul fără precedent acordat de Moscova la instalaţiile sale nucleare secrete“.

 

Putin a acuzat Washingtonul că dezechilibrează balanţa arsenalelor nucleare strategice prin modernizarea celui propriu şi a afirmat că Federaţia Rusă este pregătită să dezvolte noi sisteme de armament, atât nucleare, cât şi convenţionale, ca reacţie la măsuri similare ale altor state. Preşedintele rus Vladimir Putin a relansat acuzaţiile potrivit cărora SUA au încercat să alimenteze separatismul în sudul Rusiei şi a criticat invadarea Irakului de către o coaliţie internaţională condusă de SUA, în 2003, precum şi bombardamentele NATO asupra Iugoslaviei în 1999.

 

El a mai acuzat SUA că vrea să scoată Rusia de pe piaţa europeană a energiei vânzând gaz lichefiat mai scump produs din gaz de şist din SUA, chiar dacă nu există suficient gaz pentru consumul european.

Alte ştiri despre: