11:24, 16 Noiembrie 2017
, PRO TV

Iulian Chifu: Plutoane de morti si raniti lunar, fara pauza: Ucraina, cronica „razboiului lung“ de langa noi


Teoria „razboiului lung“ este una clasica si are reflectari in special in spatiul ce implica SUA in perioada contemporana, chiar daca exista si variantele clasice ale razboiului de 30 de ani (franco-german, 1618-1648) sau a celui de 100 de ani (intre Anglia si Franta, 1337-1453). Razboiul Coreei, Vietnamul, Afganistanul (pentru SUA dupa 2001 si pentru URSS in 1979-1989) sunt cateva mostre ce ilustreaza conceptul de razboi lung, scrie Iulian Chifu pe blogul sau.


 

Aşa cum e şi cazul războiului din Orientul Mijlociu sau a celui dintre India şi Pakistan sau al recent încheiatului război din Columbia. Astăzi, conflictul generat de agresiunea militară din Estul Ucrainei se cronicizează tot mai mult şi devine un război lung, cu toate efectele unei confruntări îndelungate, în care mor zi de zi oameni, dar care a intrat în mersul şi obişnuinţa cu viaţa de zi cu zi ale Ucrainei şi ale lumii şi ameninţă să devină chiar un „război uitat“. Lumea se învaţă cu această realitate, atât în Donbas, cât şi la Kiev şi în miezul Europei, şi trăieşte, paradoxal, cu această realitate şi rana aferentă zi de zi.

 

E adevărat însă că acest conflict de la graniţele UE, NATO şi din proximitatea României nu e cantonat exclusiv în Estul Ucrainei. Îl vedem explodând în forme tot mai acute în spatele frontului ucrainean, dincolo de linia de contact, în inima Kievului. Asasinate la comandă, răpiri, uciderea duşmanilor declaraţi ai Moscovei sunt acţiuni de tip search and kill care antrenează trupe speciale ruse ale GRU, voluntari şi mercenari de toate culorile, asasini plătiţi din zona infracţională, toate instrumentele războiului hibrid care a cuprins vecinul nostru de la Est, care asigură apărarea graniţei democraţiei europene la vest de Rusia.

 

 Şi previne ca această linia a frontului să nu fie pe Prut. Pe de altă parte, multe se mişcă şi pe frontul diplomatic, mai ales odată cu intrarea SUA în evaluarea conflictului, o oportunitate găsită de Rusia pentru a dubla Minsk 2, formatul Normandia, cu o negociere faţă în faţă cu rivalul său de o viaţă, Statele Unite, odată cu numirea unui trimis special pentru Ucraina. Dar speranţa unui Mare Târg cu Wsshingtonul lui Trump a fost spulberată de poziţia clară a lui Kurt Volker asupra estului Ucrainei.

 

Mai rămâne doar ameninţarea unei soluţii proaste pentru reintegrarea raioanelor de răsărit ale Republicii Moldova sau a regiunilor ocupate din Estul Ucrainei, oriunde slăbiciunea vreunei părţi se va fi manifestat. Faptul că există o legătură directă între evoluţiile negocierilor pentru raioanele de răsărit ale Republicii Moldova şi situaţia din Estul Ucrainei a devenit un loc comun. Este evident că Rusia va folosi zona cea mai vulnerabilă, la Chişinău sau Kiev, precum şi situaţia cea mai favorabilă intereselor sale pentru a crea un precedent de „statut special“ avantajos pentru influenţarea direct, fără drept de apel, a politicilor externe, de apărare şi Securitate ale statelor beneficiare ale unui Acord de Asociere cu UE – Republica Moldova şi Ucraina, cu precădere, dar şi Georgia – prin intermediul operaţionalizării acestor statute speciale acordate acestor regiuni separatiste.

 

Arma Rusiei în Donbas: asasinate la comandă şi răpiri ale duşmanilor Moscovei Serviciul de Informaţii al Ucrainei, SBU, a dat publicităţii datele de speriat ale asasinatelor la comandă şi răpirilor executate de către serviciile secrete ruse pe teritoriul ucrainean, în spatele liniei de demarcaţie din Donbas, pe teritoriul controlat de către autorităţile legitime de la Kiev. O experienţă care arată ucrainenilor că războiul ruso-ucrainean, chiar dacă mai continuă în Estul Ucrainei, se extinde pe tot teritoriul şi-i vizează pe toţi duşmanii Rusiei.

 

Execuţiile şi răpirile arată şi o lipsă de capacitate de acţiune şi prevenţie a serviciilor ucrainene, dar mai ales expune instrumentarul utilizat de către Vladimir Putin în războiul hibrid din Ucraina. Potrivit datelor oferite public de către SBU, inclusiv într-o conferinţă de presă pe 1 noiembrie, nu mai puţin de 1.600 de persoane din serviciile speciale, armată, poliţie şi voluntari ucraineni au fost ţinta unor asasinate comandate de către serviciile speciale ruse, marea majoritate ratate sau prevenite, potrivit prim-procurorului militar Anatol Matios. Însă au existat şi numeroase atentate reuşite. Astfel - ca să prezentăm doar ultimele atentate reuşite şi cele mai vizibile din acest an - un glonţ a ucis-o pe Amina Okuyeva, de 34 de ani, pe 30 octombrie, iar soţul său, Adam Osmaev, a fost rănit în foc cu armă automată lângă Kiev, în satul Hlevakha. Ambii erau oponenţi ai Rusiei, luptaseră ca voluntari în Estul Ucrainei şi mai fuseseră subiectul unui atentat la Kiev, pe 1 iunie, când cetăţeanul rus Artur Denisultanov-Kurmakayev - care avea un paşaport ucrainean pe un nume fals, pozând ca jurnalist al Le Monde - a tras cu pistolul în Osmaev, înainte de a fi ucis cu 4 focuri de pistol de Okuyeva.

 

La 31 octombrie, SBU a reţinut o femeie de 29 de ani care a plasat bomba cu comandă de la distanţă care l-a ucis pe adjunctul şefului contrainformaţiilor din regiunea Donetsk, la 31 martie. Yulia Prasolova a fost capturată în portul Odesa, iar imaginile filmate cu plasarea bombei şi detonarea ei de la distanţă de către suspectă au fost date publicităţii de către şeful SBU, Vasyl Hrytsak, într-un briefing de presă. Femeia - asasin la comandă - a fost racolată şi antrenată în zona din Estul Ucrainei de către ruşi pentru a executa asasinatul. Ţinta era colonelul SBU care expusese şi arestase numeroşi agenţi din serviciile secrete ruse care circulau prin regiune.

 

Col. Maksim Shapoval din serviciile de informaţii militare ucrainene a murit în iunie, într-o explozie cu bombă plasată sub maşina sa. Anatol Matios a mai susţinut că tentativa de executare a adjunctului şefului poliţiei ucrainene, Veaceslav Abroskin, a fost prevenită şi oprită la timp. Ihor Mosiychuk, deputat membru al Partidului Radical, a fost rănit în explozia cu maşină capcană din 25 octombrie în care au murit cei doi bodyguarzi ai săi, foşti ofiţeri de poliţie. Şi aici atacul e pus pe seama serviciilor speciale ruse. Deputatul e în stare critică la spital, el fiind unul din co-fondatorii Batalionului de voluntari Azov care a luptat în Donbas cu trupele ruse, omuleţii verzi şi voluntarii ruşi de toate culorile. 


CITESTE MAI DEPARTE PE BLOG

Alte ştiri despre: