12:14, 6 Noiembrie 2015
, PRO TV

Iulian Chifu: “Modelul romanesc si impactul asupra solutiei „comunistilor pro-europeni” de la Chisinau"


Scena politica de la Chisinau s-a complicat si mai mult in ultimele zile, si ameninta sa produca un model, o majoritate si un guvern cu valoare de intrebuintare limitata care anunta viitoarea instabilitate si alegerile anticipate.

Iar pasarea vinovatiei pentru ruptura intre principalele partide aliate odata va continua, cel mai probabil, in urmatoarele 3-4 luni pana la aceste alegeri anticipate, tocmai din cauza situatiei imposibile in care un ucenic vrajitor a aruncat statul Republica Moldova, destructurat si subminat de clasa politica, cu cetateni dezamagiti si lipsiti de speranta si perspectiva.

Influentele sunt multiple cele care altereaza fundamental si limiteaza solutiile politice in Republica Moldova. Mai intai, modul in care s-a lucrat la subminarea PLDM si daramarea Guvernului Strelet, modul in care s-a asumat ca unicul corupt de la Chisinau e Vladimir Filat, caruia eventual i s-ar alatura Valeriu Strelet, dar mai ales absenta oricarei oferte catre acest partid arata premeditarea si distrugerea coalitiei pro-europene, asa cum era ea alcatuita, din interior. Torpilat de partenerul de coalitie, PLDM a ales formula de a ramane in opozitie, cu riscul de a pierde parlamentari luati la bucata si de a se confrunta cu o runda de alegeri anticipate intr-o forma decimata si fara resurse. Un comportament al idealismului romantic generat de emotie si porniri din adolescenta democratiei.


Pe de alta parte, formatul de coalitie mozaic, impanata cu noii „comunisti pro-europeni reformati”, dar „cu UE, dar si cu Rusia”, spre care curge astazi modelul de abordare a realitatii politice viitoare si formula guvernamentala, ameninta sa aiba termen redus si sa starneasca si mai mult reactia publica negativa. Pacaleala cu improvizatia nu mai tine decat pe termen redus si ca efect al nevoii de administrare a treburilor urgente, pentru a avea un guvern, un acord cu FMI si o iesire din iarna si din incapacitatea de plata in care ar putea aluneca Republica Moldova. Nimic despre perspectiva reformelor sau a livrarii politicilor catre populatie. Iar validarea solutiei a facut-o tocmai decizia PLDM de a nu participa la negocierile de formare a coalitiei pro-europene, fara a nega aici motivul profund al calcarii in picioare a relatiei de alianta originara generat de partenerul PDM.

In al treilea rand, presiunea si influenta anarhico-romantica o propune chiar evolutia starii de lucruri de la Bucuresti. Aici clasa politica a explodat sub presiunea publica generata de declansatorul tragediei de la Clubul Colectiv. Insa si aici vorbim despre alte conditii, institutii solide ale statului care sunt functionale si unde clasa politica e doar pojghita subtire care ar trebui sa ofere viziunea si lidershipul, controlul si dirijarea bunei activitati profesionale a institutiilor statului roman. Şi, din nou, in conditiile unei perioade situate la un an de la viitoarele alegeri.


Ridicarea societatii civile si a cetatenilor romani pentru a matura o clasa politica impotenta si incapabila sa ofere proiecte si viziune ar putea influenta major evenimentele de la Chisinau. Insa nu suntem in aceeasi situatie: Romania e stat NATO, UE, stat stabil si serios, cu presedinte ales direct de cetateni acum un an, cu un Parlament epuizat cu un an inaintea alegerilor, pe cand Republica Moldova este un stat in prabusire si descompunere institutionala si politica, la nici un an de la precedentele alegeri si fara solutii reale de majoritate solida, pe fondul unei lipse de institutii si functionalitate europeana a statului. Un stat cu un singur responsabil, aflat in inchisoare, ridiculizat si calcat in picioare in spatiul public, intr-o actiune vindicativa de cea mai joasa speta, nesanctionata public si politic sau juridic de nimeni.


O solutie de guvernare, pe termen scurt, e necesara, insa nu poate sa dainuie, fie si pentru ca genereaza o majoritate mozaic slaba, fara ambitii si capacitate de reforme, bazata pe o structura fundamental diferita de ceea ce a dat votul la alegerile generale din 30 noiembrie. Or pacaleala nu mai merge, iar populatia nu se recunoaste in aceasta redesenare a hartii politice parlamentare pe motive obscure, lasand in opozitie partidul cel mai mare aflat la putere – sau ce va mai ramane din el dupa diferite fractionari – iar la guvernare partide pro-europene, bivectoriale ca orientare strategica sau nationalist moldoveniste, pe primele compromitandu-le asocierea cu ceilalti parteneri, urmatorii asigurand baltirea si lipsa de schimbare, absenta reformelor si a continuarii drumului european autentic al Republicii Moldova.

 

Din pacate, un tablou negru si fara perspective optimiste, pe termen mediu. Dar un purgatoriu prin care trebuie sa paseasca, asumandu-si deplina responsabilitate, autorii razbunatori si individualisti ai prabusirii guvernului Strelet.


Sursa: Evenimentul Zilei, Iulian Chifu

Alte ştiri despre: