13:37, 6 Decembrie 2017
, PRO TV

Iulian Chifu: Marea Coalitie din Germania, la faza pe semne publice de bunavointa


Dupa intalnirea in trei in fata preşedintelui german Franc-Walter Steinmeier, presedintele social-democratilor, Martin Schulz, cancelarul Angela Merkel si liderul CSU, partenerul bavarez al crestin democratilor, Horst Seehofer, se propaga semnale clare in directia relansarii negocierilor pentru o mare coalitie care ar aduce in prim plan, in martie, un nou guvern german al cancelarului Angela Merkel. E continuitate, scrie Iulian Chifu pentru adevarul.ro


 

Pe de altă parte, Schluz a negat această perspectivă şi spune doar că este o opţiune. Mai mult, solicită probe de bunăvoinţă publice înaintea lansării negocierilor. Mai exact, Martin Schulz vorbeşte despre nevoia de a andosa public proiectul lansat de către Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, pentru un ministru de Finanţe European al grupului Euro, impozite şi taxe comune la nivelul statelor membre ale Zonei Euro ca prim pas în viitoarele negocieri.

 

Este vorba despre proiecte susţinute de către SPD şi respinse de către CDU, o formulă inacceptabilă astăzi pentru doamna Merkel. Iată însă că un eveniment nou e menit să discute intransigenţa lui Martin Schulz, cel care a anunţat clar retragerea în opoziţie după alegeri şi a avut cel mai slab scor înregistrat de către social-democraţi, poziţie contestată de un număr de social democraţi, parlamentari în fostul şi actualul parlament. În faţa unei anumite scindări în partid, pasul în spate pe poziţia negocierii cu condiţii inacceptabile e, de fapt, o altă formă de a respinge Marea Coaliţie, fapt ce-l poate costa pe Martin Schulz postul de preşedinte al SPD.

 

Partidul Social-Democrat condus de Martin Schulz va avea congresul la Berlin, în 7-9 decembrie, un congres în care, şi preşedintele Shulz a subliniat-o, toate opţiunile sunt pe masă. Însă o înfrângere a propunerilor actualului preşedinte în faţa unui vot în Congres poate duce la demiterea sa din funcţie. Opţiunile anunţate sunt foarte departe de Marea Coaliţie, respectiv variantele evocate merg spre guvern minoritar CDU/CSU cu susţinere selectivă social-democrată, variantă respinsă deja de CDU, Cancelarul Angela Merkel nedorindu-şi un guvern minoritar. Cum Marea Coaliţie nu este între opţiunile evocate de Martin Shulz, e foarte probabil că formula minimală pe care să o accepte partidul, odată ce-şi va asuma - foarte probabil -  varianta unei Mari Coaliţii, este retragerea din prim plan a lui Martin Schulz, măcar în sensul neintrării sale în Guvern, dacă nu al eliminării sale din conducerea partidului.

 

CITESTE MAI DEPARTE PE ADEVARUL.RO

Alte ştiri despre: