08:44, 2 Februarie 2018
, PRO TV

Iulian Chifu: Klaus Iohannis: Prioritatile politicii externe a Romaniei in 2018


Marti, 23 ianuarie, a avut loc primirea corpului diplomatic acreditat la Bucuresti si rostirea celui de-al doilea discurs anual ca importanta in materie de politica externa, securitate si aparare al presedintelui Romaniei, dupa cel de la Zilele diplomatiei romane, la 1 septembrie, scrie Iulian Chifu pentru adevarul.ro
Discursul preşedintelui Klaus Iohannis a adus noutăţi privind apropierea sau depărtarea unor ţinte de prim-planul intereselor, preocupărilor şi priorităţilor româneşti în materie, dar a marcat şi o schimbare de prim-plan vizând o prioritate inexistentă până astăzi în niciun asemenea discurs.

 

Centenarul Statului Naţional Unitar român, bazat pe o politică internă europeană, a democraţiei liberale şi a statului de drept

 

Într-adevăr, este pentru prima dată când principala temă de deschidere a discursului de politică externă vizează situaţia internă, instabilitatea, inconsecvenţa şi nevoia de a respecta principiile şi valorile fundamentale asumate de societatea românească la intrarea în structurile occidentale: democraţie, stat de drept, independenţa justiţiei. Demersul este legat şi de Proiectul de ţară, anunţat de Preşedinte pentru anul acesta, anul Centenarului Statului Naţional Unitar român, al României Moderne.

 

… Fără îndoială, 2018 este un an cu totul special pentru România, care marchează Centenarul României Moderne.

 

….2018 este cu adevărat momentul cel mai potrivit pentru a reflecta profund şi a acţiona înţelept pentru prezentul şi viitorul naţiunii şi societăţii româneşti.

 

Este momentul asumării Proiectului nostru legitim de Ţară, adică a modelului nostru de dezvoltare şi a căilor de urmat, interne şi externe, pentru atingerea lui.

 

… doar un astfel de Proiect poate răspunde adecvat riscurilor cu care se confruntă România, atât interne, cât şi externe, care vin din vecinătatea noastră complicată…

 

Discursul a permis reluarea afirmaţiei lui Titulescu privind nevoia de politică internă bună pentru o politică externă reuşită, dar se adaugă şi nevoia coeziunii şi relevanţei pilonilor politicii externe, de securitate şi apărare ai României.


Citeste mai mult: adev.ro/p3i9lp

Alte ştiri despre: