10:35, 1 Noiembrie 2017
, PRO TV

Iulian Chifu: Cutremur al marilor actori ai lumii: Rusia, SUA, China, UE in dificultate majora


Esafodajul general al Relatiilor Internationale nu avea cum sa nu-i afecteze si pe marii actori ai lumii, si sa nu introduca probleme majore de legitimitate, credibilitate, imagine si substanta in lumea contemporana, scrie pe blogul sa Iulian Chifu.


 

Că e vorba despre Rusia, SUA, China sau Uniunea Europeană, fiecare din marii actori ai lumii este cuprins în tumultul transformărilor şi turbulenţele reaşezărilor contemporane, produse, în cea mai mare măsură, exact de acţiunile şi interferenţele dintre ei. Celor mari li se arată perspective de tangaj periculos şi incertitudinea e în creştere. Astfel, Rusia trece printr-o perioadă nefastă, care-i accentuează postura de actor negativ, de bătăuşul revizionist din sistem, de stat neimplicat în postura morală a respectării drepturilor ci în posturi revanşarde, de creare a turbulenţelor şi haosului în sistem, doar-doar câştigă ceva la reaşezare.

 

Eventual cu mâna altora, pentru că nu mai are resurse să proiecteze forţa şi să se implice în aventuri militariste prin lume. Astfel, Moscova a blocat prin veto investigarea atacului cu gaz sarin şi antrenarea responsabilităţii lui Bashar al Assad pentru Khan Sheinkhoun, dar şi blocarea altor 60 de atacuri ulterioare ale comisie de investigare a armelor chimice. Pe de altă parte, încearcă reanimarea unei campanii prezidenţiale apatice şi nerelevante, fără nerv şi fără perspectivă, în realegerea lui Putin, în timp ce investigaţiile comisiei speciale americane privind ingerinţele sale în campania electorală au ajuns la faza autorizării acuzaţiilor şi reţinerilor de către Marele Juriu.

 

De partea cealaltă, SUA continuă să se chinuie cu Coreea de Nord şi armele sale atomice, în timp ce are probleme tot mai relevante de imagine şi legitimitate prin problema slabei capacităţi de apărare la ingerinţa rusă, concomitent cu acuzaţiile la adresa înalţilor oficiali din preajma lui Trump, din campanie şi din administraţie, inclusiv a rudelor şi, poate, a preşedintelui însuşi. Cercetările sunt în curs, dar cutremurul lipsei de legitimitate se prefigurează ameninţător şi anunţă dificultăţi majore în gestionarea, pe viitor, al acestei crize a preşedintelui american la 9 luni de mandat. În China, fuga după consolidarea puterii preşedintelui Xi şi concentrarea ei absolută, cu consacrarea Gândirii lui Xi în Constituţia Partidului Comunist, chinez ameninţă să elimine flexibilităţile şi ingeniozitatea managerilor în favoarea unei subordonări stricte de partid, cu perspective serioase la nivel economic.

 

Totul pe un proiect chinez ad hoc al verticalei puterii după model Putin şi pe un nivel de ambiţie exagerat al liderului Xi. În Uniunea Europeană, tangajele vin de la separatismul catalan, fenomen care nu este străin de ingerinţele şi aţâţările interesate ale Rusiei pentru tulburări şi scindări la nivel european. O lume împinsă spre probleme proprii şi haos în marea majoritate a capitalelor relevante.

 

Rusia a blocat prin veto investigarea atacului cu gaz sarin al lui Bashar al Assad de la Khan Sheikhoun Şi ceea ce trebuia să se întâmple, s-a întâmplat. Rusia lui Putin a dobândit tot mai mult curaj şi tupeu la nivel global, reuşind luni noapte să blocheze în Consiliul de Securitate şi investigarea de către Mecanismul de Investigare Comun (JIM) al Organizaţiei de Interzicere a Armelor Chimice – OPCW al ONU – a atacului cu gaz sarin de la Khan Sheikhun, din Siria. Dorinţa de a proteja regimul şi de a-l readuce pe Bashar al Assad la masa de negociere, în poziţie de forţă, a determinat trecerea peste toate regulile morale în votul său de luni noaptea. Pentru că Rusia poate să o facă, prin veto. Rusia a anunţat acest balet diplomatic în urmă cu câteva zile, când a încercat amânarea votului în Consiliul de Securitate.

 

Motivul pentru a bloca prelungirea mandatului misiunii oficiale de investigare a fost nemulţumirea pentru primele descoperiri, Rusia solicitând să vadă rezultatele pe care urma să le prezinte prin raport JIM al OPCW joi, 26 octombrie, la New York, acolo unde pe masa de investigare se află nu mai puţin de 60 de atacuri cu arme chimice de distrugere în masă din Siria. Pentru moment, fuseseră identificate 3 atacuri cu clorină ale lui Assad şi unul cu gaz muştar al Al Qaeda, în timp ce faptele prealabile identificate la Khan Sheikun anunţau utilizarea gazului sarin, acuzat fiind regimul sirian Al Assad. Misiunea de investigare a fost creată prin rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, în 2015, şi urma să fie prelungită pentru încă un an, luni noapte.

 

Din păcate, Rusia a preferat să blocheze misiunea, care e obligată să încheie activitatea la jumătatea lunii noiembrie. Şantajul părţii ruse era făcut pentru a obţine o formulă modificată a raportului din 26 octombrie, de care condiţiona prelungirea misiunii. La 26 octombrie, raportul va prezenta probele şi va concluziona cine este vinovat de atacul cu gaz sarin de la Khan Sheikhun, din 4 aprilie 2017, atac în care au fost ucise peste 90 de persoane în zona controlată de opoziţie, la tirul trupelor loialiste ale lui Bashar al Assad.

 

În 30 iunie, misiunea de pe teren a JIM a identificat urmele de gaz neurotoxic sarin, interzis la nivel mondial, iar SUA au ripostat la acea vreme cu tiruri de rachete Tomahawk, distrugând baza aeriană siriană Shayrat, de unde plecaseră avioanele care au răspândit gazul.

 

Rusia a acuzat SUA şi aliaţii occidentali că s-au grăbit să judece atacul de la Khan Shakhun şi să judece guvernul sirian pentru lansarea gazului sarin. De asemenea, a criticat raportul preliminar al misiunii de investigare din 30 iunie, susţinând că este „foarte unilateral”. Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley a atras atenţia asupra faptului că abordarea prezentă e inacceptabilă, respectiv şantajul cu blocarea continuării misiunii, dacă raportul demonstrează că Al Assad e vinovat. În caz contrar, partea rusă urma să depună veto-ul. Asta nu are nimic de a face cu realitatea, cu rezultatele obiective ale anchetei şi cu elementele concrete găsite pe teren, cu cine a tras, în mod real, utilizând arma chimică în Siria. Miza nu mai este, aşadar, decât indirect atacul cu gaz sarin.

 

Miza sunt alte 60 de incidente similar, cu utilizarea armei chimice în Siria, între decembrie 2015-martie 2016, care sunt în atenţia comisiei de investigare, după cum a anunţat Secretarul General al ONU, Antonio Guterres. În toate cazurile există alegaţii şi mărturii credibile despre atacuri chimice în timpul confruntărilor din războiul civil din Siria. Votul de luni noapte a fost 11 pentru, o abţinere (China) un vot împotrivă (Bolivia) şi veto-ul rus. Partea rusă a insistat că ar putea reveni cu un vot favorabil după raportul de joi, continuând presiunile pentru ca să nu existe raportul comisie de investigare depus formal la Consiliul de Securitate şi acuzându-l pe Bashar al Assad.

 

Reprezentanţa rusă la ONU continuă să spună şi astăzi că eliminarea şi verificarea închiderii bazelor chimice cunoscute în Siria e „aproape de final”, 25 din cele 27 de facilităţi fiind validate până astăzi de către Organizaţia de Interzicere a Armelor Chimice - diferenţa se află în zone de conflict care nu puteau fi vizitate.

Intrigă şi agitaţie cu parfum de femeie în campania electorală Prezidenţială a lui Putin Un calm plat şi foarte puţină agitaţie în perspectiva alegerilor prezidenţiale din Rusia, la 18 martie 2018 (ziua proclamării anexării, cu 4 ani în urmă, în 2014, a Crimeei de către Putin, aleasă nu întâmplător anul acesta ca zi de vot).

 

Nimeni nu are dubii în privinţa câştigătorului. Aleksei Navalnîi, singurul oponent mai vizibil, tocmai a ieşit din închisoare la timp cât să afle că nu poate candida, deci unica problemă e interesul şi prezenţa la vot. Or, fără intrigă nu există naraţiune, nu există poveste, speranţa a murit demult în Federaţia Rusă, iar Vladimir Putin se îndreaptă fără emoţii spre un nou mandat. Asta deşi nu a anunţat încă o candidatură, un detaliu care nu mai creează nici măcar suspans, darămite emoţie. 


CITESTE ARTICOLUL INTEGRAL PE BLOG

Alte ştiri despre: