12:07, 20 August 2018
, PRO TV

Iulian Chifu: Caderea guvernului May, unica sansa a unui nou referendum pentru ramanerea Londrei in UE


Activistii pro-UE din Marea Britanie au declansat un proces juridic prin care doresc sa obtina formal, de la nivelul Comisiei Europene via Curtea Europeana de Justitie, un raspuns la o intrebare formala a Londrei oficiale daca procesul declansat la 30 martie 2017 cu accesarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, respectiv retragerea din UE, poate fi reversat fara acordul statelor terte, fiind doar o decizie a Marii Britanii, scrie Iulian Chifu pe blogul sau.


 

O chestiune mai complexă decât pare la prima vedere, şi care e critică pentru inversarea procesului de părăsire a UE.

 

E admisibilă judecarea unui proces ipotetic odată ce Londra nu a decis să revină în cadrul UE?

 

Procesul se judecă la Edinburgh şi are un apel la Londra. Urmează să fie soluţionat săptămânile acestea, iar relevanţa sa e crucială. Astfel, odată depăşită admisibilitatea solicitării – pentru moment respinsă pe motiv că discută de un fapt probabil, posibil dar ipotetic, neconsumat însă, acela al unei decizii a Marii Britanii de a inversa procesul de ieşire din Uniunea Europeană, denumit Brexit – dezbaterea este dacă odată accesat articolul 50 şi comunicat Comisiei Europene, respectiv odată declanşat procesul de negociere, este doar decizia Londrei sau nu să revină la statu quo ante, respectiv la statutul cu excepţii de care beneficia Marea Britanie înaintea deciziei de ieşire din UE, cu sau fără acordul tuturor statelor membre. Care e semnificaţia?

 

Ei bine, dacă răspunsul e afirmativ, acesta dă un argument clar partizanilor anti-Brexit şi pro-UE şi dă o speranţă reversibilităţii procesului, odată ce divergenţele între Londra şi Bruxelles cu privire la un acord post Brexit se accentuează, şi asta pe ultima sută de metri, înainte de a valida forma finală, care trebuie şi ratificată ca să intre în vigoare la 29 martie 2019, în timpul preşedinţiei române la Consiliul UE.

 

Azi, marea temere este că procesul e ireversibil, de facto şi de jure, nu numai ca decizie politică a Guvernului May, care mizează şi invocă ireversibilitatea deciziei în referendum şi s-a asigurat, printr-o manevră juridică în Parlament, că nici Legislativul nu va putea reversa procesul, respingând acordul negociat dacă vom avea vreunul până la data Consiliului European din toamnă, la final de septembrie.

 

Inflexibilitatea guvernului May, între supravieţuire şi hard Brexit

Între-adevăr, Theresa May a anunţat că singura sa referinţă este rezultatul referendumului din 2016, pe care îl pune în aplicare, potrivit mandatului pe care-l are. Guvernul britanic a argumentat că tema stopării Brexitului unilateral sau doar cu acordul tuturor membrilor UE, deci şi a celorlalţi 27 de parteneri, este irelevantă, odată ce referendumul a fost câştigat cu 51,9% pentru a pleca faţă de 48,1% a rămâne în UE. Orice altă variantă este respinsă de acest guvern, inclusiv posibilitatea unui nou referendumm dacă nu există acord sau dacă acordul e respins de către Parlament.


CITESTE MAI DEPARTE PE BLOG

Alte ştiri despre: