11:33, 21 Iunie 2016
, PRO TV

Ion Sturza: Sindromul podurilor de flori


Zilele acestea un distins analist politic de la Bucuresti enumera cu entuziasm „ce face” Romania pentru Republica Moldova. Gradinite reparate, pachete umanitare distribuite, pacura vara pentru a ne incalzi la iarna. si prima transa a creditului de 150 de milioane de EURO e pe drum.
Sa fim sinceri: e ceva. E semnificativ mai mult decat „karandasul” la care spera Andrei Sangheli. Numai ca la fel de sincer trebuie sa recunoastem ca ramanem in paradigma „podurilor de flori”, cu multa empatie si putina substanta.


Pentru ca Basarabia REAL sa fie (re)integrata in ...UE, e nevoie de un plan mult mai ambitios! Ar trebui alocate anual minim 500 de milioane de euro cel putin o perioada de zece ani. O combinatie de credit si grant. 200 de milioane pentru suport bugetar direct: pensii, salarii, asistenta sociala. 300 pentru dezvoltarea infrastructurii interne, drumuri, energie, aprovizionarea cu apa. Pentru Romania este o suma relativ mica - 0,4% din PIB. In plus, companiile nationale de infrastructura ar trebui pe cont propriu, in doi-trei ani, sa faca toate interconectarile, drumuri, energie, gaze... Leul moldovenesc trebuie „legat” fix de cel romanesc, iar BNR sa ia tutela asupra BNM. Concomitent, sute de experti romani sa treaca Prutul. Piata muncii, financiara si de resurse trebuie deschisa pentru moldoveni.Va garantez, in opt-zece ani vom fi (re)integrati in ...UE!

 


Numai ca pentru un asemenea proiect ai nevoie de viziune si curaj, lucru care lipseste pe ambele maluri ale Prutului. Preferam sa ne luptam cu lumea virtuala a geostrategiei, in speranta ca mai vine un grant, un credit, o „kapika”, cum spun moldovenii.

 

Bineinteles ca se vor gasi multi la Chisinau care nu vor vrea sa tranzactioneze „suveranitatea”, protejand mica lor afacere –Republica Moldova. La Bucuresti vor prefera in continuare sa „stabilizeze” pe cei care au umilit Romania in ultimii 15 ani, expulzand diplomati, injurand de Deveselu, pangarind insemnele nationale. Aceasta la Bucuresti se numeste americaneste –„real politic”, vorba analistului. La Chisinau e doar business, nimic mai mult, fratilor!

 


P.S. Intre timp, guvernul de la Chisinau se imprumuta de la banci cu viteza de 800 de milioane de lei pe luna. Bugetul e prevazut cu un deficit de 4,2 miliarde de lei. in partea de venituri 3,8 miliarde sunt granturi externe (vor veni?)! Deci, 20% din buget nu are acoperire din venituri! Datoria interna se va dubla anul acesta. Ce urmeaza? Potopul?

Alte ştiri despre: